Mέρος 1- (20/8): Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα από το κόσμο του Χ.Α και των Αγορών

ΝΑ ΜΗΝ ξεχνάμε ότι υπάρχουν στοιχεία μιας εταιρίας η αντικειμενική αξία των οποίων δεν μπορεί να προσδιοριστεί χρηματικά και ως συνέπεια των παραπάνω προϋποθέσεων, δεν καταγράφονται στον Ισολογισμό και δεν συμπεριλαμβάνονται στο Ενεργητικό της.

 • Χαρακτηριστικά παραδείγματα: Η τεχνογνωσία (know-how), οι εργαζόμενοι, το πελατολόγιο, η φήμη και η αφοσίωση των πελατών, παρόλο που αποτελούν πολύ σημαντικό κομμάτι ενός οργανισμού, δεν συμπεριλαμβάνονται στον Ισολογισμό του…
***
ΣΧΟΛΙΟ: Οι αγορές είναι μοναχικός αγώνας και μάλιστα πραγματικός μαραθώνιος. Χιλιογραμμένο αυτό το απόφθεγμα και πάντα επίκαιρο. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει γραφτεί από αυτή την στήλη αλλά και από άλλους (κυρίως ιδιώτες επενδυτές σε μέσα ιντερνετικής δικτύωσης και δη των λεγόμενων Forums) ότι αν δεν ξέρετε περί τί μέρος του λόγου είναι μία χρηματιστηριακή αγορά, τότε καλύτερα μην ασχοληθείτε γιατί θα σας τα πάρουν όλα.
Αλλά και αυτοί που την ξέρουν και την έχουν ζήσει και την ζουν την ίδια κατάληξη θα έχουν, αν δεν τηρούν ορισμένους κανόνες, απλούς μεν σε σύλληψη αλλά δύσκολους όπως φαίνεται σε εκτέλεση. Κι αυτό, γιατί μπαίνει στη μέση η απληστία και σε εκτροχιάζει. Σε μία αγορά ξεκάθαρης τάσης και μάλιστα ανοδικής όπως ήταν μέχρι πριν μερικές εβδομάδες, έτσι και σε διακατέχει το συναίσθημα της απληστίας και σε πιάσει μέσα μία αλλαγή της τάσης για τον άλφα ή τον βήτα λόγο… τότε κοινώς την έβαψες.
Αν όμως φρόντιζες να κατοχυρώνεις κατά διαστήματα μέρος των κερδών σου, αν διατηρούσες ρευστότητα και έβαζες Stop loss στους στόχους σου (δηλ. αποδεχόσουν το ότι δεν χάθηκε δα και ο κόσμος, ας βγάλω και λίγα λιγότερα κέρδη) τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα και σε τελική ανάλυση πιο άνετα διαχειρίσιμα. Όταν όμως ξεφεύγεις, πηγαίνεις σε ξένες πλατφόρμες που σου υπόσχονται υπερκέρδη και κάνεις μάλιστα χρήση αλόγιστης μόχλευσης, τότε τι περιμένεις; Κάποια στιγμή θα στραβώσει το κλίμα και η καταιγίδα θα σε “πνίξει”.

***

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην…ξεφεύγουμε: 
Related image
Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

**

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΑΤΡΑΣ: Εξετάζοντας μία επένδυση από την πλευρά του επενδυτή του Χρηματιστηρίου, θα πρέπει πάντα να αντιμετωπίζουμε τα οικονομικά μεγέθη που μας παρουσιάζονται με βάση μία συντηρητική οπτική. Τί σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι, θα πρέπει να κατανοούμε απόλυτα τη φύση των μεγεθών που μας παρουσιάζονται και πριν τα αποδεχθούμε ως “πραγματικά” ή ως “εξασφαλισμένα”, θα πρέπει να εξετάζουμε τη φύση τους, την υπόστασή τους και τους κινδύνους που θα μπορούσαν να τα επηρεάσουν.

 • Κάποτε εκλαμβάναμε τα οικονομικά μεγέθη ως “δεδομένα” ή ως πραγματικά και εξασφαλισμένα. Όμως, στο μεταξύ, βιώσαμε την κατάρρευση του Χρηματιστηρίου μετά το έτος 2000, βιώσαμε την κατάρρευση εταιριών που εμφανίζονταν ως “κολοσσοί” ή ως  “εγγυημένες”, βιώσαμε την οικονομική κρίση και την πλήρη ανατροπή που αυτή επέφερε και -ακόμη και πολύ πρόσφατα- βιώσαμε την αναξιοπιστία και την αφερεγγυότητα αυτών που είχαν ταχθεί να ελέγχουν τις οικονομικές καταστάσεις εταιριών και να πιστοποιούν, σε μας τους μετόχους, την ακρίβεια και την αλήθεια τους.

Να μην αποδεχόμαστε τόσο εύκολα τα όσα αναφέρουν οι διοικήσεις των εταιριών και τα όσα πιστοποιούν οι ελεγκτές τους. Να αναρωτιόμαστε για την αλήθεια, τη συνέπεια, τη συνάφειά τους. Να αποδεχόμαστε τη λειτουργία των χρηματιστηριακών αγορών, όμως πάντα να έχουμε υπόψη μας, ότι, μεταξύ του “αγοραστή” και του “πωλητή” υπάρχουν αντίθετα συμφέροντα και προσδοκίες. Δίκιο μπορεί να έχει μόνον ένας.

**

ΙΑΤΡΙΚΟ: Ορισμένες φορές οι εταιρείες δεν προσμετρώνται με βάση τα p/e και τα ev/ebitda. Πόσο μάλλον όταν στον ΚΛΑΔΟ ΥΓΕΙΑΣ δεν ξέρουν ούτε οι ίδιοι τι βγάζουν. Άλλο τώρα, τι εμφανίζουν στην πραγματικότητα. Τα λεφτά άλλωστε δεν βγαίνουν με… παρθενογέννηση.

 • Υπενθυμίζουμε, ότι το ΥΓΕΙΑ “Εφυγε” στα 290 εκατ. ευρώ υπολογίζοντας Υπεραξία επιχείρησης στα 82,7 εκατ. και Άυλα περιουσιακά στοιχεία στα 63,32 εκατ. ενώ το ΙΑΤΡΙΚΟ στα δικά του εμφανίζει ΜΗΔΕΝ και 700.000 ευρώ αντίστοιχα!!! Αυτά που βλέπουμε στο ταμπλό, είναι απλά… τεχνάσματα “κοίμησης”. Οι κατέχοντες να μην παρασύρονται.
 • ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ: 115 εκατ. ευρώ…
 • ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΥΠΟΣΧΟΜΕΝΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ
 • ΕΔΩΣΕ ΔΥΝΑΤΑ ΚΕΡΔΗ στο πρόσφατο παρελθόν, ήρθε η ώρα να δώσει ξανά.

Η ΠΤΩΣΗ της τιμής εξυπηρετεί την πλευρά των μεγαλομετόχων σε περίπτωση που θα επανέλθουν με νέα δημόσια πρόταση. Αλλο να παίζει η τιμή της σταθερά πάνω από τα 2,1000 ευρώ κι άλλο τώρα που αφήσαμε να μας “ξεφτυλίσουν” με τιμές κάτω και των 1,2000 (!!). Θα μας πείτε… Εδώ έφτασαν να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα χρήσης 2019 στις 30 Ιουνίου. Στη τιμή θα κόλωναν;

 • Ο Όμιλος  πραγματοποιώντας το πλάνο τριετίας (2019-2021) θα υλοποιήσει επενδύσεις ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, σε ρομποτικά χειρουργεία, αυτοματοποιημένο εξοπλισμό, εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης και νέα απεικονιστικά μηχανήματα αναβαθμίζοντας έτσι σημαντικά τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας της χώρας.
 • ΔΙΑΘΕΤΕΙ  επτά (7) κλινικές στην Αττική (Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Παιδιατρικό Κέντρο & ΓΑΙΑ Μαιευτική – Γυναικολογική, στο Μαρούσι, Ιατρικό Π. Φαλήρου, Ιατρικό Ψυχικού, Ιατρικό Περιστερίου), και στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, προσφέροντας απρόσκοπτη πρόσβαση στις κορυφαίου επιπέδου υπηρεσίες υγείας, σε όλο το φάσμα της Ιατρικής επιστήμης και τεχνολογίας.

ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ: Tο Ιατρικό Διαβαλκανικό, μία επένδυση 200 εκατ. ευρώέχει καταστήσει σήμερα τη Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα των Βαλκανίων στο χώρο της υγείας, προσφέροντας κορυφαίες ιατρικές υπηρεσίες, με τεχνολογία αιχμής.

 • Στα 20 χρόνια ζωής περισσότεροι από 2 εκατ. Έλληνες και διεθνείς ασθενείς έχουν κάνει χρήση των υπηρεσιών του Διαβαλκανικού, ενώ έχουν δαπανηθεί 340 εκατ. ευρω σε μισθοδοσίες και 315 εκατ. ευρω σε εισφορές και φόρους στο Ελληνικό δημόσιο.

Σήμερα, το Διαβαλκανικό, μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Βορείας Ελλάδας, απασχολεί 1000 άτομα μόνιμο προσωπικό και περισσότερους από 1.000 καταξιωμένους συνεργάτες Ιατρούς, δίνοντας οικονομική πνοή στη βόρεια Ελλάδα.

**

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ: 

ΕΥΔΑΠ.…απο τις 31/07 έχουν γίνει 1,2 εκατ. μετοχές με τη τιμή μόλις σήμερα να φτάνει στο κατώφλι των 7 ευρώ. Διαγραμματικά πάντως η ισχυρή αντίσταση εντοπίζεται στα 7,50 ευρώ ενώ υπάρχει ένα κενό αέρος μεταξύ των 7,20 με 7,50.

Εικόνα

ΕΥΡΩΒ: Πρίν απο λίγες μέρες λόγω τουρκικών μπούρου μπούρου κάποιοι ήθελαν να πουλήσουν διακαώς τη Eurobank στο 0,37 ..βρε αμάν, βρε ζαμάν ..τίποτα εκεί.. πούλα. Τώρα παρά το τουρκικό μπούρου μπούρου θέλουν διακαώς να αγοράσουν στο 0,43….βρε αμάν, βρε ζαμάν ..τίποτα εκεί.. αγόρασε..!!!

ΟΤΕ …ναι μεν η πιθανή πώληση της Telekom Romania και η υπόσχεση για επιστροφή ή μέρισμα κέντρισαν τη μετοχή τραβώντας τη στα 13,68 ευρώ αλλά το μηνιαίο διαγραμμά της και η περιοχή των 13 ευρώ είναι …όλα τα λεφτά. Μετά τα 13 ευρώ βλέπει τα….17

Εικόνα

 • ΟΤΟΕΛ…3,48 ευρώ με 170 εκατ ευρώ κεφαλαιοποίηση με τη Fidelity όμως να εμφανίζεται ισχυρός αγοραστής από τα 3,72 ευρώ. Ναι μεν η εταιρεία βγαίνει ζημιωμένη από τη κρίση της πανδημίας αλλά όχι και τόσο που να δικαιολογεί τέτοια τιμή και κεφαλαιοποίηση. Θα δείξει…λίαν συντόμως
Εικόνα
 • ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ…και όμως η Vanshap Capital Value Fund LP. τα πούλησε όλα τα κομμάτια της (378 973 τεμ) χαμηλότερα των 4,46 ευρώ αλλά φαίνεται ότι αυτοί που τα πήραν έχουν τρεμάμενα χεράκια και τα ξαναπουλάνε άρον άρον. Το θέμα είναι ποιός τους τα μαζεύει;;
Εικόνα

HΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Ένας ένας μαζεύεται…
ΞΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ****

Αντιστάθμιση Κινδύνου (Hedging)

Αντιστάθμιση κινδύνου (hedging) είναι μια τεχνική κάλυψης απέναντι στις απώλειες κεφαλαίων που μπορεί να προκύψουν ως αποτέλεσμα απρόσμενων κινήσεων της αγοράς, με χαρακτηριστικότερη την προστασία έναντι του συναλλαγματικού (currency risk), του επιτοκιακού (interest rate risk) ή του συστημικού κινδύνου (market risk).

Αυτό επιτυγχάνεται συνήθως με την αγορά χρηματοπιστωτικών εργαλείων τα οποία δίνουν το αντίθετο αποτέλεσμα από μια επενδυτική κίνηση όπως είναι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) και τα συμβόλαια δικαιωμάτων προαίρεσης (options), ώστε να μετριαστούν οι απώλειες.

Παράδειγμα:
Ένας επενδυτής έχει στο χαρτοφυλάκιο του μετοχές αξίας 100€ η κάθε μία. Για αντιστάθμιση κινδύνου, αγοράζει ένα δικαίωμα πώλησης (put option) για τις μετοχές με τιμή εξάσκησης στα 100€.

Αν η τιμή των μετοχών ανέβει πάνω από 100€, ο επενδυτής θα χάσει μόνο τα χρήματα που έδωσε για την αγορά του put option, αφού δεν θα το εξασκήσει, και θα βγάλει κέρδος από την άνοδο της αξίας των μετοχών.

 • Αν η τιμή όμως πέσει, πχ στα 10€, σε περίπτωση που δεν είχε αγοράσει το δικαίωμα πώλησης θα έχανε 90€ ανά μετοχή, δηλαδή το 90% της αξίας του χαρτοφυλακίου του.

Εξασκώντας όμως το put option, μπορεί να αγοράσει μετοχές στην τιμή των 10€ από το χρηματιστήριο και να τις επαναπωλήσει απευθείας στον εκδότη του δικαιώματος πώλησης (put option) για 100€, ελαχιστοποιώντας τις απώλειες του.

Δυναμική αντιστάθμιση κινδύνου (dynamic hedging) είναι η στρατηγική της ανάληψης μιας θέσης option της οποίας η αξία διαφέρει ανάλογα με τις αλλαγές της τιμής του υποκειμένου μέσου (underlying instrument) ούτως ώστε ένα κέρδος ή ζημία στην τιμή του υποκειμένου μέσου να αντισταθμίζεται πλήρως από μία ζημία ή από ένα κέρδος της θέσης option.

 • Αντιστάθμιση συναλλαγματικού κινδύνου
  Αντιστάθμιση κινδύνου είναι και η προθεσμιακή πώληση ενός νομίσματος για να μειωθεί ο συναλλαγματικός κίνδυνος που φέρει η κατοχή ενός περιουσιακού στοιχείου που εκφράζεται στο νόμισμα αυτό.

Παράδειγμα:
Μια ευρωπαϊκή εταιρεία που εισάγει εμπορεύματα από τις ΗΠΑ και πληρώνει με δολάρια θα θελήσει να προστατευθεί σε περίπτωση υποτίμησης του ευρώ έναντι του δολαρίου στο μέλλον.

 • Η χρονική περίοδος της σχετικής σύμβασης μπορεί να συμπίπτει με το χρόνο της αναμενόμενης ρευστοποίησης του περιουσιακού στοιχείου
 • ή ενδέχεται να είναι μεγαλύτερης διάρκειας για να αντισταθμίσει τον κίνδυνο για ένα περιουσιακό στοιχείο που αναμένεται να διακρατηθεί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

****

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.