Μέρκελ: Η συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης δείχνει την αποφασιστικότητα της Ε.Ε. να δράσει

Η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ταμείο ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της κρίσης της COVID-19 δείχνει ότι η Ε.Ε. μπορεί να δράσει από κοινού, ακόμη και κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης κρίσης της, και ότι προτίθεται να ακολουθήσει νέα μονοπάτια όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με ασυνήθιστες συνθήκες, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό μήνυμα -το οποίο αποστέλλεται πέραν των συνόρων της Ευρώπης- ότι η Ε.Ε., ακόμη και με όλα τα διαφορετικά υπόβαθρα (των κρατών μελών της), μπορεί να δράσει», δήλωσε η κ. Μέρκελ σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, χαιρετίζοντας την συμφωνία που επετεύχθη στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

Από την πλευρά του, ο κ. Μακρόν δήλωσε ότι η Ε.Ε. κατέληξε σε ιστορική συμφωνία που θέτει στη διάθεσή της τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για να διαχειριστεί τις προκλήσεις από την κρίση του κορωνοϊού.

Όπως τόνισε ο Μακρόν οι διαπραγματεύσεις ήταν χρονοβόρες και δύσκολες και χρειάστηκε να γίνουν υποχωρήσεις ώστε να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις των κρατών-μελών που μπλόκαραν τη συμφωνία. Διευκρίνισε ωστόσο ότι οι υποχωρήσεις ήταν αναλογικές και αναγκαίες, ώστε να έχουμε ένα σχέδιο ανάκαμψης αρκετά μεγάλο ώστε να είναι αποτελεσματικό.

«Δεν υπάρχει τέλειος κόσμος αλλά καταφέραμε να κάνουμε πρόοδο», τόνισε. Νωρίτερα, δευτερόλεπτα μετά την αναγγελία από τον Σαρλ Μισέλ ότι εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία του κορωνοϊού στη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής, ο Μακρόν, και μέσω Twitter έκανε λόγο για «ιστορική μέρα για την Ευρώπη».