Μενέντεζ: Απαράδεκτες οι ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο

Να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες και να σεβαστεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ για την Κύπρο κάλεσε την Τουρκία ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας Αμερικανικής Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ, επισημαίνοντας πως είναι απαράδεκτο το status quo στην Κύπρο, οι ενέργειές της στα Βαρώσια, και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μιλώντας, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματός του στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων της Διασποράς, στη Λευκωσία, ο Μενέντεζ εξέφρασε επίσης την άποψη ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να προχωρήσουν στην πώληση μαχητικών F-16 στον Πρόεδρο Ερντογάν. «Με βάση τη μακρά λίστα των τουρκικών παρανομιών, δεν πιστεύω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αλλάξουν τη θέση τους και να δώσουν τα F-16 στον πρόεδρο Ερντογάν», τόνισε.

«Η πλήρης άρση των απαρχαιωμένων περιορισμών στις εξαγωγές όπλων των ΗΠΑ στην Κύπρο αποτελεί προτεραιότητα», συνέχισε, ενώ σχολίασε τη συμμετοχή του Ταγίπ Ερντογάν στην πρόσφατη συγκέντρωση στην Τεχεράνη με τους ηγέτες της Ρωσίας και του Ιράν, που είναι όπως είπε, από τους «χειρότερους βάναυσους μονάρχες του κόσμου».

Εξέφρασε ακόμα την ετοιμότητά του να σταθεί στο πλευρό της Κύπρου και τη δέσμευσή του για την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη λύση διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας και την ασφάλεια ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου και αναφέρθηκε στα 48 χρόνια από την τουρκική εισβολή και την παράνομη κατοχή στην Κύπρο που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Ο γερουσιαστής τόνισε επίσης ότι η Κύπρος είναι ένα έθνος που μοιράζεται τις δημοκρατικές αξίες των ΗΠΑ και είπε ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται μαζί για ένα μέλλον που προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, θα πρέπει να συνεχίσουν να αγωνίζονται δίπλα-δίπλα για να είναι ασφαλής η Ανατολική Μεσόγειος και θα πρέπει να συνεχίσουν να ενισχύουν τη συνεργασία τους.