Μελέτη: Η Όμικρον μειώνει τις λοιμώξεις από Δέλτα και ενισχύει την ανοσία

Μελέτη από τη Νότιο Αφρική καταδεικνύει ότι η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί, όχι μόνο να μειώσει τις μολύνσεις από τη Δέλτα αλλά και να ενισχύσει την ανοσία έναντι της Δέλτα, μειώνοντας τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας.

Ενώ το στέλεχος Όμικρον έχει αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά μεταδοτικό και μπορεί να αποφύγει ορισμένα αντισώματα, μετά από δύο εβδομάδες απόκτησης συμπτωμάτων, η ανοσία σε επακόλουθες λοιμώξεις από το στέλεχος αυξήθηκε 14 φορές, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, με επικεφαλής τους Alex Sigal και Khadija Khan από το Durban της Νότιας Αφρικής, από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Υγείας της Αφρικής.

«Αν είμαστε τυχεροί, η Όμικρον είναι λιγότερο παθογόνα και αυτή η ανοσία θα βοηθήσει να εξωθήσει τη Δέλτα», είπε ο Sigal, σύμφωνα με τον οποίο, δύο δόσεις του εμβολίου Covid-19 της Pfizer και της BioNTech καθώς και μια μόλυνση από τον κορονοϊό, μπορεί να προσφέρει ισχυρότερη προστασία έναντι της Όμικρον.

Δεδομένου ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα είχαν πιθανώς υποστεί προηγούμενες λοιμώξεις από τον Covid-19 και είχαν εμβολιαστεί σε μεγάλο βαθμό, δεν είναι σαφές εάν τα αποτελέσματα αποτυπώνουν την ανοσία στη Δέλτα από τα αντισώματα που προκαλούνται από την Όμικρον ή την ενεργοποίηση αντισωμάτων, αναφέρεται η μελέτη.

Ωστόσο, τα τελευταία ευρήματα υποδηλώνουν ότι η πιθανότητα να μολυνθεί εκ νέου από το στέλεχος Δέλτα κάποιος που έχει μολυνθεί με Όμικρον είναι περιορισμένη.

Η Όμικρον είναι η κυρίαρχη παραλλαγή στο τέταρτο κύμα λοιμώξεων της Νότιας Αφρικής, παρέχοντας αριθμούς ρεκόρ κρουσμάτων και γίνεται ταχύτατα το κυρίαρχο στέλεχος σε παγκόσμιο επίπεδο.