Μειώθηκαν αισθητά οι κενές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα – Αύξηση στο μισθολογικός κόστος

Σημαντική «βουτιά» εμφάνισαν οι κενές θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία, δείγμα των δυσμενών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στην αγορά.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Σταιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο αριθμός των κενών θέσεων στο δ’ τρίμηνο παρουσίασε πτώση κατά 31,4% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2019 και διαμορφώθηκε σε μόλις 7.382 από 10.676 το προηγούμενο έτος.

Υπενθυμίζεται ότι οι κενές θέσεις είχαν ανέλθε σε 9.685 στο γ’ τρίμηνο του 2020, σε 5.594 στο β’ τρίμηνο και σε 9.617 στο α’ τρίμηνο, σημειώνοντας ετήσια πτώση κατά 24,9%, κατά 61% και κατά 23,5% αντίστοιχα.

exafantistikan-oi-kenes-theseis-ergasias-stin-ellada0

Ως κενές θέσεις εργασίας ορίζονται οι θέσεις που θα πρέπει να καλυφθούν σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των τριών μηνών στον δευτερογενή και στον τριτογενή τομέα της οικονομίας.

Ως εκ τούτου, η μείωση των κενών θέσεων αποτελεί προάγγελο μείωσης της ζήτησης εργασίας και άρα, των μελλοντικών προσλήψεων, προσθέτοντας νέα «βαρίδια» στον διαρκώς μειούμενο δείκτη απασχόλησης.

Αύξηση του μισθολογικού κόστους

Την ίδια ώρα, στο μεταξύ, στο δ’ τρίμηνο του 2020, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στο μισθολογικό κόστος, καθώς ο σχετικός δείκτης, χωρίς διόρθωση, παρουσίασε βελτίωσγ κατά 5% σε ετήσια βάση.

exafantistikan-oi-kenes-theseis-ergasias-stin-ellada1

Παράλληλα, με εποχική διόρθωση, το μισθολογικό κόστος σημείωσε άνοδο κατά 4,5%, ενώ με διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργάσιμων ημερών κατέγραψε αύξηση κατά 4,6%.

exafantistikan-oi-kenes-theseis-ergasias-stin-ellada2

exafantistikan-oi-kenes-theseis-ergasias-stin-ellada3