Μείωση του ωραρίου των καταστημάτων για εξοικονόμηση ενέργειας εξετάζουν Άδ. Γεωργιάδη και φορείς της αγοράς

Το ενδεχόμενο μείωσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας εξετάζει η κυβέρνηση. Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα κατά τη συνάντηση που θα έχει το μεσημέρι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης με εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ και του ΣΕΛΠΕ, ενώ αναμένεται να τεθεί και σε επαφές που θα έχει το προσεχές διάστημα με άλλους εκπροσώπους επιχειρήσεων που επηρεάζονται από ένα τέτοιο μέτρο.

Βάσει της πρόταση που εξετάζεται και αφορά την ενδεχόμενη μείωση της λειτουργίας των καταστημάτων κατά δύο ώρες ημερησίως, όπως εκτιμούν στελέχη του λιανεμπορίου, θα υπάρξει μείωση κατά 50% της κατανάλωσης ενέργειας γι’ αυτές τις ώρες ή 5%-7,5% του συνολικού ημερήσιου κόστους.

Πρόεδρος εμπόρων Αθήνας: «Να εφαρμοστεί για το σύνολο των καταστημάτων»

Με αφορμή τη δημόσια συζήτηση σχετικά με την πιθανότητα μείωσης του ωραρίου λειτουργίας της αγοράς, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης δήλωσε: «Οι δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα απαιτούν αδιαμφισβήτητα γενναίες παρεμβάσεις. Το κλείσιμο των καταστημάτων νωρίτερα θα μπορούσε να αποτελεί μια τέτοια, όμως θα πρέπει η απόφαση να ληφθεί αφενός με γνώμονα την εξυπηρέτηση των καταναλωτών και αφετέρου με τις ανάγκες των εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες λειτουργώντας λιγότερες ώρες θα πρέπει να αντεπεξέλθουν στις ίδιες υποχρεώσεις.

Με αυτά τα δεδομένα και επειδή την πρόταση αυτή την έχουμε συζητήσει προ εβδομάδος στο Δ.Σ του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, θεωρούμε απαραίτητο, αν ληφθεί αυτό το μέτρο:

1. Να εφαρμοστεί με υπουργική απόφαση για το σύνολο των καταστημάτων κάθε μορφής, συμπεριλαμβανομένων και των σούπερ μάρκετ, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε πάλι αθέμιτο ανταγωνισμό όπως στο πρόσφατο παρελθόν.

2. Να συνδυαστεί με την αυτόματη επιδότηση του κόστους ρεύματος, δεδομένου ότι με τη μείωση του ωραρίου θα επέλθει αυτονόητα εξοικονόμηση ενέργειας.

3. Να έχει περιορισμένη χρονική ισχύ, για όσο διαρκούν οι έκτακτες συνθήκες.

4. Να δοθεί η δυνατότητα ευέλικτης εργασίας στους μισθωτούς εργαζόμενους ώστε να μη μειωθούν οι αποδοχές τους.

Για άλλη μία φορά ο εμπορικός κόσμος της χώρας δείχνει διατεθειμένος να βάλει πλάτη στα δύσκολα, συμβάλλοντας στο κρίσιμο πρόβλημα της εξοικονόμησης ενέργειας που αντιμετωπίζει η χώρα. Είναι όμως απαραίτητο η Πολιτεία να στηρίξει στοχευμένα το ελληνικό εμπόριο με την επιδότηση της ενεργειακής και της ψηφιακής του αναβάθμισης, και το “πάγωμα” κάθε πιθανής αύξησης ασφαλιστικών εισφορών και λοιπών βαρών. Επίσης είναι απαραίτητη η δημιουργία μια τελευταίας γενναίας ρύθμισης όλων των οφειλών που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία δώδεκα χρόνια, με ταυτόχρονη επιβράβευση των συνεπών, ώστε όποιος θέλει και μπορεί να ενισχύσει με την εργασία του τα δημόσια ταμεία».