Στ.Ορφανάκης: Μείωση του ΑΕΠ κατά 15,2%- Βολικές αλήθειες που είπε ο Πρωθυπουργός και οι άβολες που δεν είπε…

Μείωση του ΑΕΠ κατά 15,2%: Βολικές αλήθειες που είπε ο Πρωθυπουργός και οι άβολες που δεν είπε…

Του Στέλιου Ορφανάκη**

Μείωση κατά 14% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος στο β’ τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το α’ τρίμηνο ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που έχει στη διάθεσή της. Η μείωση φθάνει στο ΑΕΠ φθάνει στο 15,2%, αν η σύγκρισή μας αφορά με το β τρίμηνο του 2019.

  • Ο Πρωθυπουργός της χώρας, περίπου ανακουφισμένος μετά την ολοκλήρωση των συσκέψεων που είχε στο Διοικητήριο με εκπροσώπους παραγωγικών και επιστημονικών φορέων και οργανισμών, που ασχολούνται με την εκτέλεση μεγάλων έργων στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, δήλωσε μεταξύ άλλων:

⦁ Το 15,2% είναι αισθητά χαμηλότερο από την ύφεση του β΄τριμήνου σε σημαντικές ευρωπαϊκές οικονομίες και ανέφερε ενδεικτικά ότι η Ισπανία θα κλείσει με ύφεση 22%, η Γαλλία με 19% και η Ιταλία με 17,3%.
⦁ Η Ελλάδα είναι στο μέσο της Ευρωζώνης ως προς την εκτιμώμενη ύφεση του πρώτου εξαμήνου του 2020, θα κλείσουμε με μία ύφεση της τάξης του 7,9%.

Οι παραπάνω δηλώσεις έχουν βολικές αλήθειες, αλλά κρύβουν άβολες για την κυβέρνηση και το οικονομικό μέλλον της χώρας αλήθειες. Ναι, η βολική αλήθεια είναι ότι υπάρχουν κι άλλες χώρες με μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ, αλλά η άβολη αλήθεια είναι ότι είμαστε η 5η σε κατάταξη χώρα με τη μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ σε σύνολο 27 χωρών της ΕΕ.

  • Μια άλλη άβολη αλήθεια που έκρυψε ο Πρωθυπουργός είναι ότι από το 2010 έως και το 2019 η ΕΕ είχε αύξηση του ΑΕΠ κατά 14,16% σε σταθερές τιμές δολαρίου 2010, ενώ η Ελλάδα το ίδιο διάστημα είχε μείωση κατά 14,04%. Είναι άλλο να χάνεις το 22% μετά από άνοδο 14,16% κι άλλο να χάνεις το 15,2% μετά από μια κατακρήμνιση κατά 14,04% εν μέσω παγκόσμιου bull market.

Ναι, η βολική αλήθεια είναι ότι η εκτιμώμενη ύφεση για την Ελλάδα στο β΄ εξάμηνο του έτους είναι πολύ κοντά στο μέσο όρο της ΕΕ αλλά η άβολη αλήθεια που αποκρύπτει – για λίγο ακόμη- ο Πρωθυπουργός είναι ότι εμείς έχουμε το γ τρίμηνο μπροστά μας όπου τα έσοδα του τουρισμού στις καλύτερες των εκτιμήσεων θα είναι 70% μειωμένα σε σχέση με πέρσι.

  • Αυτό οδηγεί με απλά μαθηματικά σε απώλειες περίπου 9 δις για το γ΄ τρίμηνο, δηλαδή μόνο από τον τουρισμό το γ΄ τρίμηνο θα έχουμε περίπου ένα -12% επιβάρυνση στο ΑΕΠ σε σύγκριση με το γ΄ εξάμηνο του 2019.

Μια εξαιρετικά άβολη αλήθεια που κρύβει ο Πρωθυπουργός είναι ότι οι δημόσιες δαπάνες, οι οποίες μάλιστα είναι αυξημένες κατά 6% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο, επιδρούν κατά 55% στο ΑΕΠ της χώρας.

Με δεδομένα λοιπόν ότι δεν υπήρχε μείωση των δαπανών στο δημόσιο τομέα, ενώ το 70% είναι ανελαστικό, πάλι με απλά μαθηματικά, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι το -15,2% δεν αφορά όλη την πίτα, αλλά τη μισή.

Δηλαδή πάλι με απλά μαθηματικά αυτό σημαίνει ότι ο ιδιωτικός τομέας «έτρεξε» στο β΄ τρίμηνο του 2020 με μείωση κοντά στο 30% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2019!

  • Αυτό που απόφυγε ο Πρωθυπουργός να πει στους πολίτες είναι ότι ενώ από το 2010 έως και το 2019 το κατά κεφαλή ΑΕΠ στην ΕΕ ανέβηκε κατά 3,45% στην Ελλάδα το ίδιο διάστημα υποχώρησε κατά 19,40%. Αν μάλιστα μετρήσουμε από το 2008 η υποχώρηση στην Ελλάδα ξεπερνά το 24%.

Ναι, είναι αλήθεια ότι με τη συγκεκριμένη πανδημία που κτύπησε τον πλανήτη η κυβέρνηση δεν μπορούσε να κάνει και πολλά. Παρόλα αυτά είπε πολλά και υποσχέθηκε ακόμη περισσότερα. Αυτό όμως που δεν έχει κάνει είναι να πει την αλήθεια, ενώ υπάρχει και η άβολη αλήθεια για εμάς να έχει υποτιμήσει την κατάσταση.

** Ο κ. Στέλιος Ορφανάκης έχει εργαστεί μεταξύ άλλων θέσεων ως Επενδυτικός Σύμβουλος στην Ιδιωτική Τραπεζική (Alpha Private Bank – Όμιλος ALPHA BANK), ενώ τώρα εργάζεται ως Καθηγητής (M.Sc) Φυσικών και Θετικών Επιστημών στη Δημόσια Εκπαίδευση. Είναι πτυχιούχος φυσικός με μεταπτυχιακές σπουδές, έχει εξειδικευθεί στην Τραπεζική Διοίκηση και σε Παράγωγα Προϊόντα.