Μείωσε το βασικό επιτόκιό της η ρωσική κεντρική τράπεζα

Σε μείωση του βασικού επιτοκίου της προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, εκτιμώντας ότι οι κίνδυνοι για τη ρωσική οικονομία περιορίζονται και ο πληθωρισμός επιβραδύνεται. Η κεντρική τράπεζα της χώρας μείωσε το βασικό της επιτόκιο στο 17% από το προηγούμενο υψηλό του 20%, το οποίο είχε καθορίσει για να σταθεροποιήσει τη ρωσική οικονομία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Οι εξωτερικές συνθήκες για τη ρωσική οικονομία παραμένουν δύσκολες και περιορίζουν σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα. Οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα παραμένουν» προειδοποίησε σε ανακοίνωση η τράπεζα. Ωστόσο, ανέφερε ότι τα αυστηρά capital control είχαν ως αποτέλεσμα αυτοί οι κίνδυνοι να μην αυξάνονται πλέον. «Υπάρχει μια σταθερή εισροή κεφαλαίων στις προθεσμιακές καταθέσεις» ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών -που εκτινάσσεται στα ύψη τις εβδομάδες μετά την εισβολή- έχει αρχίσει να επιβραδύνεται.

«Η σημερινή απόφαση αντικατοπτρίζει μια επανεξισορρόπηση των κινδύνων από την επιτάχυνση της αύξησης των τιμών καταναλωτή, τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», ανέφερε.

Το νέο βασικό επιτόκιο θα τεθεί σε ισχύ από τη Δευτέρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας, η επόμενη συνεδρίαση της οποίας για την επανεξέταση του βασικου επιτοκίου θα διεξαχθεί στις 29 Απριλίου.

Η ανακοίνωση δεν επηρέασε σημαντικά στην ισοτιμία ρουβλιού δολαρίου, η οποία διαμορφώνεται στα 79 ρούβλια ανά δολάριο.