Μειωμένο ωράριο και απολύσεις φέρνει η επιβράδυνση στη Γερμανία

H Ford θα μειώσει τους εργαζομένους της στη Γερμανία κατά περίπου 5.400 και κατά 4.500 η φαρμακευτική της Bayer.

To ένα εργοστάσιο στο Μπίτερφελντ στο κρατίδιο της Σαξονίας – Ανχαλτ στη βορειοανατολική Γερμανία κατασκευάζει γυαλί χαλαζία. Το άλλο, στο Βερνιγκερόντε και στο ίδιο κρατίδιο φτιάχνει εξαρτήματα αυτοκινήτων. Μπορεί σε μία πρώτη ανάγνωση να μην έχουν κάτι κοινό, αν και τα δύο εφαρμόζουν μειωμένο ωράριο.

  • Με τον τρόπο αυτό, όπως επισημαίνει σε σχετικό άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Financial Times, αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις τις επιπτώσεις του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου, τον προβληματισμό για μία ενδεχόμενη μη συντεταγμένη έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. και την αποθέρμανση της αγοράς αυτοκινήτων της Κίνας.

Η γερμανική οικονομία, τώρα, βρίσκεται στη δέκατη διαδοχική χρονιά αδιάλειπτης οικονομικής ανάπτυξης με ανεργία κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα μετά την ενοποίηση της χώρας. Ολοι οι ανωτέρω παράγοντες, ωστόσο, επηρεάζουν δυσμενώς την ανάπτυξη, η οποία εν πολλοίς στηρίζεται στις εξαγωγές και στην έξωθεν ζήτηση.

  • Ο πρόεδρος της ένωσης εργοδοτών BDA, Στέφεν Κάμπετερ, επικαλείται τις εταιρείες-μέλη, που λένε ότι η περίοδος ακμής έληξε και εκτιμά πως ίσως υπάρχει κίνδυνος κάμψης. Οι παραγγελίες στη μεταποίηση έχουν ελαττωθεί, οι εξαγωγές είναι στάσιμες και η παραγωγή σε ορισμένους κλάδους φθίνει. «Η μεταποίηση της Γερμανίας τελεί κατ’ ουσίαν σε ύφεση από τα μέσα του 2018», εκτιμά ο Τίμο Βολμερσόιζερ, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Μακροοικονομικών και Ερευνών του έγκριτου Ινστιτούτου Ifo.

Οι εταιρείες αντί να καταφύγουν –αν και όχι όλες– σε μαζικές απολύσεις, μειώνουν τις ώρες απασχόλησης. Αυτό παρατηρείται ειδικά στα τρένα, την αεροναυπηγική και τον αμυντικό κλάδο, όπου το 30% των εταιρειών επιλέγει μειωμένο ωράριο, όπως αναφέρουν οι Financial Times. Κατά μέσον όρο, το 3,8% των εταιρειών έχει μειώσει τις ώρες της απασχόλησης με πρόβλεψη να φθάσει το 8,5%, όπως εκτιμά το Ifo. Η νομοθεσία ορίζει, το κράτος να καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τη διαφορά στους μισθούς των εργαζομένων, όταν η εταιρεία λόγω οικονομικής δυσπραγίας μειώνει τις ώρες.

  • Συν τοις άλλοις, οι γερμανικές επιχειρήσεις δεν είναι πρόθυμες να κάνουν προσλήψεις, σύμφωνα με τις προβλέψεις της εταιρείας ερευνών IHS Markit, ενώ πρώτη φορά μετά το 2014 αρχίζουν οι ανακοινώσεις για περικοπές προσωπικού.
  • «Εντός ολίγων μηνών οι γερμανικές επιχειρήσεις από εκεί που ήταν οι πιο σίγουρες να κάνουν προσλήψεις, έγιναν οι λιγότερο σίγουρες», σημειώνει ο πρώτος τη τάξει οικονομολόγος της IHS Μarkit, Φιλ Σμιθ.
  • Τους προσεχείς μήνες ο κολοσσός της χημικής βιομηχανίας της BASF θα κάνει περικοπές 3.000 θέσεων εργασίας, η Thyssenkrupp με δραστηριότητες από τον χάλυβα έως τους ανελκυστήρες, περικοπές 4.000 θέσεων, η αυτοκινητοβιομηχανία Ford θα μειώσει τους εργαζομένους της στη Γερμανία κατά περίπου 5.400 και κατά 4.500 η φαρμακευτική της Bayer.