Μειωμένες κατά 6 δισ. δολάρια οι πωλήσεις της Apple το τελευταίο τρίμηνο λόγω έλλειψης τσιπ

Περίπου έξι δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις -στη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου της οικονομικής χρήσης- κόστισαν στην Apple Inc τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού. Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τιμ Κουκ δήλωσε ότι οι επιπτώσεις θα είναι ακόμη χειρότερες για τις πωλήσεις στη διάρκεια του τριμήνου των εορτών που διανύουμε.

Συγκεκριμένα, ο Κουκ δήλωσε χθες στο Reuters ότι το τρίμηνο που έληξε στις 25 Σεπτεμβρίου είχε περισσότερους από τους αναμενόμενους περιορισμούς για την αλυσίδα εφοδιασμού όπως και διακοπές λειτουργίας εργοστασιακών μονάδων, που σχετίστηκαν με την πανδημία για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Παρότι η Apple είδε σημαντική βελτίωση στα τέλη Οκτωβρίου στις εγκαταστάσεις της Νοτιοανατολικής Ασίας, η έλλειψη μικροκυκλωμάτων (τσιπ) διατηρήθηκε, ενώ τώρα επηρεάζει τα περισσότερα από τα προϊόντα της, σύμφωνα με τον Κουκ, ο οποίος πρόσθεσε: «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχουμε περισσότερα (τσιπ) και επίσης κάνουμε λειτουργικά ό,τι καλύτερο μπορούμε, ώστε να κινούμαστε όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Τα αποτελέσματα της Apple ήταν μεικτά για το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης της, που θεωρείται ανάπαυλα πριν από τις αυξημένες πωλήσεις της περιόδου των εορτών στο τέλος του χρόνου. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα έσοδα και τα κέρδη της για το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης της ήταν 83,4 δισ. δολάρια και περίπου 1,24 δολάρια ανά μετοχή, σε σύγκριση με την εκτίμηση των αναλυτών για έσοδα 84,8 δισ. δολαρίων (IBES, Refinitiv).

Τα αποτελέσματα αυτά για την Apple σηματοδοτούν τον τερματισμό ενός ασταθούς οικονομικού έτους, με πωλήσεις μεγαλύτερες των προσδοκιών, κυρίως από τα μοντέλα iPhone 12, και ισχυρές πωλήσεις για υπολογιστές Mac και συσκευές iPad για τηλεργασία και τηλεκπαίδευση στη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.