Μεγάλου: Στηρίζουμε την υγιή επιχειρηματικότητα για να ξεπεράσει τις συνέπειες της ύφεσης – Πάνω από 5,5 δισ νέα δάνεια το 2020

Στην ετοιμότητα της Τράπεζας Πειραιώς να προσελκύσει επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάκαμψης της οικονομίας και της κοινωνίας μέσα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τάθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρ. Μεγάλου.

Κατά την διάρκεια Ημερίδας που διοργάνωσε η Τράπεζα Πειραιώς για την βιώσιμη τραπεζική ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι «ο μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας είναι ευκαιρία και προϋπόθεση για το αύριο» και πρόσθεσε ότι «εμείς εργαζόμαστε για την επόμενη ημέρα με βάση τις Αρχές της Υπεύθυνης Τραπεζικής, για την υπογραφή των οποίων η τράπεζα Πειραιώς είναι «υπερήφανη».

«Οι Αρχές αυτές θέτουν όρους βιώσιμης τραπεζικής από την στρατηγική ανάπτυξης της τράπεζας έως τη διαχείριση χαρτοφυλακίων και τις απλές συναλλαγές», τόνισε και αποκάλυψε ότι η τράπεζα κινείται στα εξής δύο επίπεδα:

• Πρώτον, στη δημιουργία εσωτερικών υποδομών, υπηρεσιών και στρατηγικών με στόχο την πράσινη ανάπτυξη, την καλύτερη συνεργασία με τους πελάτες και επενδυτές προκειμένου να μειώσουν το ανθρακικό αποτύπωμα των εργασιών τους.

• Δεύτερον, η τράπεζα σχεδιάζει προϊόντα και υπηρεσίες με γνώμονα τις αλλαγές που επιβάλλει η κλιματική αλλαγή.

Πάνω από 5,5 δις. νέα δάνεια το 2020

«Έχουμε τα κεφάλαια και την ρευστότητα να το πράξουμε, τόνισε ο κ. Μεγάλου. Ήδη από τις αρχές του 2020 έχουμε εκταμιεύσει περισσότερα από 4 δισ. ευρώ νέα δάνεια και στο τέλος του 2020 το ποσό θα ξεπεράσει τα 5,5 δισ. ευρώ. Στηρίζουμε την υγιή επιχειρηματικότητα για να ξεπεράσει τις συνέπειες της ύφεσης», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Πρέπει να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που προσφέρουν οι ευρωπαϊκοί πόροι και το Next Regeneration EU, να επιταχύνουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να προσελκύσουμε επιπρόσθετα ιδιωτικά κεφάλαια προς την κατεύθυνση της βιώσιμης οικονομίας».

Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου ο ρόλος και στόχος των τραπεζών είναι «να προσαρμόσουν το μοντέλο σε μια βιώσιμη επιχειρηματικότητα και οικονομία, η οποία θα κάνει τις επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικές μέσα από την μείωση των ενεργειακών τους δαπανών».

Τέλος, ανέφερε ότι η τράπεζα Πειραιώς ήταν η 1η τράπεζα που προχώρησε σε έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους 500 εκατ ευρώ. «Διοχετεύσαμε κατόπιν της έκδοσης προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δάνεια συν την συμμετοχή της τράπεζας ύψους 700 εκατ ευρώ», επεσήμανε.