Μεγάλη Εβδομάδα: Νίκος Καρανίκας, ο “στρατηγός” Τσίπρα, παρέμβαση-έκπληξη

Μεγάλη Εβδομάδα: Νίκος Καρανίκας, ο “στρατηγός” Τσίπρα, παρέμβαση-έκπληξη

dpoint 

«Μετάνοια και Συγχώρεση» έχει ως τίτλο η τελευταία δημόσια παρέμβαση του Νίκου Καρανίκα, του συμβούλου στρατηγικού σχεδιασμού του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Η αλήθεια είναι ότι ο τελευταίος άνθρωπος που πιστεύαμε ότι θα ασχοληθεί με τέτοια θέματα και θα τολμήσει να τοποθετηθεί με τον τρόπο που το έκανε, είναι αυτός.

  • Και μόνο το να μπεις στη διαδικασία να σκεφτείς κάποια πράγματα με αφορμή τη Μεγάλη Εβδομάδα σε πιο θεωρητικό – φιλοσοφικό επίπεδο, έχει τη σημασία του. Εμάς μας έκανε καλή εντύπωση και οφείλουμε να το καταγράψουμε.
  • Θρησκόληπτους δεν θα μας αποκαλούσε κανείς. Μέρες που είναι όμως και τη δοκιμασία που περνάμε όλοι μας με τον ρημαδοϊό: Καλή Ανάσταση ρε Νίκο, κι ας λέμε και καμιά κουβέντα παραπάνω όλοι μας…


«Μετάνοια και Συγχώρεση: ό,τι πιο χρήσιμο έχει ειπωθεί, για την κοινωνία και τον άνθρωπο.

  • Η Μετάνοια θέλει την Αυτοκριτική και αυτή χρειάζεται την Γνώση. Η Μετάνοια όμως, επιθυμεί το κίνητρο, καθώς αποκαθηλώνεται ο Εγωισμός και δεν πρέπει να φέρει καταστροφή αλλά δύναμη, δηλαδή ένα αποτέλεσμα που θα επιτρέψει την ανάταση, μια νέα αρχή – στην συνέχεια της ζωής.

Η Συγχώρεση είναι το κίνητρο. Είναι αυτό που επιθυμεί η Μετάνοια, ώστε να προκύψει η κοινή εκδήλωση του αισθήματος της ικανοποίησης από όλη αυτήν την επώδυνη διαδικασία.Η Συγχώρεση χρειάζεται την Θέληση και αυτή θέλει με την σειρά της να κατεβάσει τον εγωισμό για να δεχτεί την δύναμη που μεταφέρεται από την Μετάνοια που υποδέχεται από την αποδοχή της ειλικρινής πράξης.

Η Συγχώρεση και η Μετάνοια ηρεμούν τον ίδιο τον άνθρωπο, το άτομο που κάνει την αυτοκριτική του και είναι μια πράξη που κάνει καλό και στο Εγώ. Κοινωνία δεν μπορεί να υπάρξει δίχως Μετάνοια και Συγχώρεση.

Είτε πιστεύεις στον θεό είτε όχι, υπάρχουν δόγματα στις θρησκείες και όχι μόνο, που αξίζουν να τα υιοθετήσει ο άνθρωπος, η κοινωνία, όπως η Αγάπη για τους άλλους, η Αλληλεγγύη, η Ισότητα, η Συγχώρεση, η Μετάνοια.

Δύο λόγια με αφορμή τις ημέρες του Πάσχα και την συγχώρεση της Μαγδαληνής

Καλή Ανάσταση».