Μεγάλα κέρδη για τα funds που επένδυσαν στην BioNTech

  • Αρδην αλλαγή

Η επιτυχία του εμβολίου άλλαξε άρδην την τύχη της εταιρείας και τις περιουσίες των ιδρυτών της, που έγιναν ζάπλουτοι. Από την εισαγωγή της BioNTech στον δείκτη Nasdaq της Νέας Υόρκης το 2019, η τιμή της μετοχής της εκτινάχθηκε σχεδόν κατά 650%, φέρνοντας τη χρηματιστηριακή αξία της να ξεπερνά εκείνην της εδραιωμένης γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank, μιας από τους στυλοβάτες του χρηματιστηριακού δείκτη DAX στη Φρανκφούρτη.

  • Η ιστορία έχει ως εξής: τα επενδυτικά κεφάλαια της MIG, η οποία κατείχε σχεδόν το 6% της BioNTech, πούλησαν σχεδόν 11 εκατομμύρια μετοχές τούς μήνες μετά την πανδημία. Οπότε το μερίδιό τους περιορίστηκε στο 1%, ενώ οι ωφελημένοι από τη διαδικασία αυτή είναι χιλιάδες μικροεπενδυτές Γερμανοί και Αυστριακοί. Οι εν λόγω είχαν κατά μέσον όρο τοποθετήσει στα κεφάλαια βιοεπιστημών και τεχνολογίας βάθους της MIG περί τις 20.000 ευρώ.

Πάντως, αξίζει να αναφερθεί πως η γερμανική εταιρεία, όπως αναφέρει σχετικά η εφημερίδα Financial Times, δεν έχει ακόμα αποκαλύψει πόσα έσοδα αναμένει από τη διάθεση του εμβολίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά γνωστοποίησε πως αναμένει πωλήσεις αξίας 15 δισ. δολαρίων φέτος, κάτι που θα μπορούσε να μεταφραστεί σε κέρδη σχεδόν 4 δισ. δολαρίων.

  • Υπενθυμίζεται πως οι δύο επιχειρήσεις, BioNTech και Pfizer συνήψαν συμφωνία στη βάση του 50/50 τον Μάρτιο του 2020, ενώ ειδικά με την Κίνα η πρώτη έχει ξεχωριστό συμβόλαιο για την προμήθεια του εμβολίου.

Από πλευράς της η MIG δήλωσε ότι οι επενδυτές της, που είχαν τοποθετήσει κεφάλαια στην BioNTech, θα λάβουν περίπου 340 εκατ. ευρώ φέτος, πέραν των 260 εκατ. ευρώ από τις αποδόσεις του 2020. Ανάμεσα στους πρώτους που είχαν στοιχηματίσει στις δυνατότητες της γερμανικής βιοτεχνολογικής και φαρμακευτικής εταιρείας, συγκαταλέγονται οι δισεκατομμυριούχοι επιχειρηματίες με προϊστορία στη φαρμακοβιομηχανία αδελφοί Στρίνγκμαν.

  • Η MIG, τέλος, η οποία ειδικεύεται σε επενδύσεις στις επιστήμες ζωής, είχε στηρίξει οικονομικά και την πρώτη επιχειρηματική απόπειρα του ζεύγους Σαχίν – Τουρεσί, την Ganymed, η οποία πουλήθηκε στην Astellas το 2016 έναντι 1,4 δισ. δολαρίων. Μέχρι σήμερα, τα εν λόγω κεφάλαια έχουν τοποθετήσει περί τα 580 εκατ. ευρώ σε πάνω από 40 επιχειρήσεις.