Mε τον S&P 500 να σημειώνει νέο ρεκόρ- Θετικοί και οι υπόλοιποι βασικοί δείκτες της Wall

Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street, ξεπερνώντας την αρχική νευρικότητα που τους οδήγησε σε απώλειες, με τον S&P 500 να σημειώνει και νέο ρεκόρ, το 42ο για το 2021, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν τις ανακοινώσεις των εταιρικών κερδών και παλεύουν με τις ανησυχίες για το πώς η παγκόσμια οικονομία θα αντέξει τη ραγδαία διασπορά από τη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού.

Οι δείκτες είχαν ξεκινήσει σε αρνητικό έδαφος τις συναλλαγές στο κλίμα ανησυχίας που έχει προκαλέσει η νέα έξαρση των κρουσμάτων με αποτέλεσμα να επιστρέφουν και πάλι οι οδηγίες για τις μάσκες σε περιοχές των ΗΠΑ με άσχημη επιδημιολογική εικόνα.

Η επαναφορά της οδηγίας για τις μάσκες σε περιοχές των ΗΠΑ όπως το Σαν Φρανσίσκο και η Λουιζιάνα έρχεται ενώ η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού οδήγησε τον κινητό μέσο όρο επτά ημέρα στα νέα κρούσματα να ξεπεράσει την κορυφή του προηγούμενου καλοκαιριού, σύμφωνα με την επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), Dr. Rochelle Walensky.

Οι ΗΠΑ πάντως πέτυχαν τον στόχο του 70% στον εμβολιασμό που είχε θέσει και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

Η ταχύτατη εξάπλωση του νέου στελέχους Δέλτα συνεχίζεται και σε Ευρώπη και Ασία, με τις κινεζικές αρχές να ανακοινώνουν μαζικούς ελέγχους στην Γουχάν, την πόλη όπου αρχικά εντοπίστηκε ο κορονοϊός.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 278,24 μονάδες ή 0,80% και έκλεισε στις 35.116,40 μονάδες. Ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 35,99 μονάδες ή 0,82% στις 4.423,15 μονάδες, ενώ ο Nasdaq πρόσθεσε 80,23 μονάδες ή 0,55% και σκαρφάλωσε στις 14.761,29 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 25 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και πέντε με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημείωσε η IBM με κέρδη 2,65 δολ. ή σε ποσοστό 1,87% και κλείσιμο στα 144,07 δολ. και ακολούθησαν Amgen στα 244,08 δολ. με κέρδη 1,79% και 3M στα 201,03 δολ. με άνοδο 1,78%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Walt Disney (-1,46%), McDonald’s (-1,31%) και Visa (-1,12%).

Η επενδυτική προσοχή συνεχίζει παράλληλα να στρέφεται στις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων. Μέχρι την Παρασκευή, το 88% των εταιρειών του δείκτη S&P 500 είχαν ανακοινώσει καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο, το υψηλότερο ποσοστό από τότε που η FactSet ξεκίνησε να συγκεντρώνει στοιχεία το 2008, όπως μεταδίδει το Marketwatch.

  • Ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba Group Holding ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη, με τα έσοδα ωστόσο να χάνουν τις προβλέψεις, ενώ ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι θα αυξήσει το πρόγραμμα επαναγορών μετοχών.

Η φαρμακοβιομηχανία Eli Lilly & Co. έχασε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του β΄ τριμήνου, ενώ τα έσοδα αποδείχτηκαν καλύτερα των προσδοκιών. Από την πλευρά της η εταιρεία αθλητικών ειδών Under Armour Inc. ξεπέρασε με ευκολία τις εκτιμήσεις και αναθεώρησε ανοδικά το guidance για το 2021.

  • Ο κολοσσός των χημικών DuPont επίσης αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη στο σύνολο του έτους. Η εταιρεία διαχείρισης εμπορικών κέντρων Simon Property Group προχώρησε σε αύξηση του μερίσματος, έχοντας αναβαθμίσει τις εκτιμήσεις της για το έτος χρήσης.

Το κλίμα βοήθησαν σήμερα και τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τις εργοστασιακές παραγγελίες. Ειδικότερα, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έδειξαν ότι οι εργοστασιακές παραγγελίες αυξήθηκαν 1,5% τον Ιούνιο μετά από άνοδο 2,3% τον Μάιο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters έκαναν λόγο για αύξηση 1%. Σε ετήσια βάση οι παραγγελίες σημείωσαν άλμα 18,4%.