Με τον νέο πρύτανη του ΕΚΠΑ Γ. Σιάσο συναντήθηκε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης

Με τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη συναντήθηκε ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος την περασμένη Παρασκευή, μετά την ομόφωνη εκλογή του κ. Σιάσου στη θέση του πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Στη συνάντηση, η οποία έγινε σε θερμό κλίμα, ο υπουργός συνεχάρη τον νέο πρύτανη του ΕΚΠΑ για την εκλογή του, χωρίς να παραλείψει να υπογραμμίσει το σπουδαίο ρόλο των δημόσιων πανεπιστημίων στην εκπαίδευση και στην έρευνα, αλλά και τη σημαντική προσφορά τους στην ελληνική κοινωνία.

Ο καθηγητής Σιάσος, κάτοχος διδακτορικού διπλώματος και δύο μεταπτυχιακών διπλωμάτων στις «Μονάδες Εντατικής Θεραπείας – Καρδιολογική Νοσηλευτική» και στη «Διοίκηση Μονάδων Υγείας», έχει μετεκπαιδευτεί στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard και στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Έχει εκλεγεί ομόφωνα σε όλες τις ακαδημαϊκές βαθμίδες (λέκτορας, επίκουρος καθηγητής, μόνιμος επίκουρος καθηγητής, αναπληρωτής καθηγητής, καθηγητής) στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ.

Είναι ιδρυτής και υπεύθυνος του Ειδικού Ιατρείου «Καρδιά και Διαβήτης» για την παρακολούθηση ασθενών, οι οποίοι πάσχουν από καρδιολογικό νόσημα και σακχαρώδη διαβήτη. Πρωτοστάτησε στην εγκατάσταση και τη λειτουργία της Γ΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Η ΣΩΤΗΡΙΑ», στην οποία υπηρετεί. Είναι πρόεδρος της ομάδας εργασίας «Καρδιά και Διαβήτης» της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας.

Διδάσκει σε έξι προπτυχιακά μαθήματα και πέντε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Το ερευνητικό του έργο εστιάζεται σε μοριακή καρδιολογία, αθηροσκλήρωση, ενδοθηλιακή λειτουργία, σακχαρώδη διαβήτη σε ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο.

Ο νέος πρύτανης του ΕΚΠΑ έχει ισχυρή διεθνή παρουσία, είναι συγγραφέας (ή συν-συγγραφέας) σε πάνω από 380 δημοσιεύσεις, ενώ η μελέτη, στην οποία υπήρξε πρώτος συγγραφέας της Ιατρικής Σχολής του Harvard και της Mayo Clinic και δημοσιεύτηκε το 2018 στο περιοδικό «JACC», επελέγη το ίδιο έτος ως μία από τις 100 καλύτερες δημοσιεύσεις στην καρδιολογία.

Κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, ο κ. Σιάσος τόνισε ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο αποτελεί την ατμομηχανή της πνευματικής ανάπτυξης του τόπου, ενώ προέταξε την ανάγκη για στήριξη των πανεπιστημίων σε όλη τη χώρα.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία να ενισχυθεί περαιτέρω η συνεργασία μεταξύ υπουργείου και ΕΚΠΑ.