Με το δεξί στον Μάιο το ΧΑ – Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών ο ΓΔ

«Με το δεξί» μπήκε στον Μάιο το Χρηματιστήριο Αθηνών. Παρά το υποτονικό κλίμα που επικρατεί παραδοσιακά στις αγορές τη Μεγάλη Εβδομάδα, η Λεωφόρος Αθηνών κατάφερε έστω και με κόπο, να κατακτήσει ένα ακόμη σκαλοπάτι, να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τη συναλλακτική δραστηριότητα και να αποδείξει ότι έχει πλέον φύγει από τη μαύρη περίοδο της κρίσης.

Η ελληνική αγορά βρέθηκε εκ νέου στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών, μετρώντας μια συνολική μεταβολή της τάξης του 12,5% μέσα στο 2024.

Η Εθνική Τράπεζα αναρριχήθηκε κατά +3,3% και πέτυχε νέα υψηλά 8,5 ετών, χάρη στα ισχυρά μεγέθη του α’ τριμήνου. Από εκεί και πέρα, η Jumbo βρέθηκε μία «ανάσα» από τα 30 ευρώ, ενώ ο ΟΤΕ αναδιπλώθηκε προς τα 14 ευρώ. Έντονες πιέσεις παρατηρήθηκαν στην Austriacard, η οποία έκλεισε το discount σε σχέση με την τιμή του πρόσφατου placement (6 ευρώ).

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο +0,26% στις 1.452 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.460,29 μονάδες και χαμηλό τις 1.447,13 μονάδες 

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 120 εκατ. ευρώ, ο όγκος στα 27,5 εκατ. τεμάχια  

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,31% στις 3.523,77 μονάδες, ενώ στο -0,20% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.366,30 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης, με ώθηση από τα ικανοποιητικά μεγέθη του α’ τριμήνου 2024, τερμάτισε στο +0,97% και τις 1.249 μονάδες.

Η Εθνική έκλεισε στα 7,81 ευρώ, με άνοδο +3,31%
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,5855 ευρώ, με πτώση -0,44%
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,7520 ευρώ, με πτώση -0,61%
Η Eurobank έκλεισε στα 2,02 ευρώ, με άνοδο +0,50%
Η Optima έκλεισε στα 10,80 ευρώ, με άνοδο +1,5%
Η Attica Bank έκλεισε στα 11,35 ευρώ, με άνοδο +2,25%
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,15 ευρώ, με άνοδο +0,71%

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,31% και 3.523 μονάδες), η μετοχή της Coca – Cola συνέχισε ανοδικά άνω των 30 ευρώ, κερδίζοντας περίπου 1,5%. Αύξηση άνω του 1% παρουσίασαν και οι μετοχές των Jumbo – ΕΥΔΑΠ, με την πρώτη να πλησιάζει τα 30 ευρώ για πρώτη φορά στην ιστορία της. ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Viohalco και Cenergy ακολούθησαν στο +0,8%. Αντίθετα, οι μετοχές των OTE, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Titan Cement αναδιπλώθηκαν κατά έως 1,5%. ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Quest και Autohellas υποχώρησαν κατά έως 0,8%.

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,20% και 2.366 μονάδες), η μετοχή της Austriacard κατρακύλησε κατά 5,1%, καθώς έσπευσε να κλείσει το discount από την τιμή διάθεσης των πρόσφατων πακέτων, τα οποία αποσκοπούσαν στην ενίσχυση του free float. ΑΒΑΞ, ΑΔΜΗΕ, Αλουμύλ, ΕΥΑΘ και Κρι Κρι, από την πλευρά τους, απώλεσαν από 1% έως 2%. Στον αντίποδα, οι μετοχές των Τεχνική Ολυμπιακή και Premia αυξήθηκαν κατά 1%.

Συνολικά 45 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 59 μετοχές σημείωσαν κάμψη, ενώ 22 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 100,2 δισ. ευρώ.