Με σπασμένα τα “φρένα” τερμάτισε τη συνεδρίαση της Παρασκευής η Wall Street

Με σπασμένα τα “φρένα” τερμάτισε τη συνεδρίαση της Παρασκευής η Wall Street, με τους τρεις βασικούς δείκτες να καταγράφουν νέες ισχυρές απώλειες, καθώς οι φόβοι ότι η πανδημία του κορονοϊού οδηγεί σε παγκόσμια ύφεση κυριάρχησε και σήμερα στο ταμπλό, με τους επενδυτές να προχωρούν εκ νέου σε μαζικές πωλήσεις.

  • Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, μετά από μια ιδιαίτερα έντονη σε μεταβλητότητα συνεδρίαση, επιτάχυνε την πτωτική του πορεία πηγαίνοντας προς τον τερματισμό και έκλεισε τελικά με “βουτιά” άνω των 900 μονάδων και χάνοντας εκ νέου τις 20.000 μονάδες, καθώς έκλεισε στις 19.173,98 μονάδες, με απώλειες 4,55%.

Αντίστοιχη πορεία ακολούθηκε και ο S&P 500, που έκλεισε με πτώση 115 μονάδων ή 4,78%, στις 2.294,12 μονάδες. Ελαφρώς μικρότερες οι απώλειες για τον τεχνολογικό δείκτης Nasdaq, που έχασε 3,79% ή 271 μονάδες και έκλεισε κάτω από τις 7.000 μονάδες και συγκεκριμένα στις 6.879,52 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Dow κατέγραψε “βουτιά” 17%, ο S&P 500 πτώση 15%, ενώ ο Nasdaq διολίσθησε περισσότερο από 12%.

Η πτωτική “στροφή” στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Παρασκευής ενέτεινε το αρνητικό κλίμα, καθώς τα futures του αμερικανικού αργού WTI βρέθηκαν να υποχωρούν κατά 10%, στα 22,62 δολάρια το βαρέλι, ενώ νωρίτερα το πετρέλαιο κινείτο ανοδικά. Η εντολή από πλευράς του κυβερνήτη της αμερικανικής Πολιτείας της Νέας Υόρκης το 100% του μη απολύτως απαραίτητου εργατικού δυναμικού να περιοριστεί στο σπίτι και να εργάζεται από εκεί ενέτεινε επίσης την ανησυχία για τις οικονομικές επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορονοϊού.

  • Η κεντρική ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, Federal Reserve, ανακοίνωσε εντός της εβδομάδας σειρά μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας στη διατραπεζική αγορά, αλλά και τεράστιας ποσοτικής χαλάρωσης μέσω αγοράς κρατικών χρεογράφων, αλλά και υποθηκών, τα οποία ωστόσο, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες του Κογκρέσου και της κυβέρνησης των ΗΠΑ για ένα δημοσιονομικό πακέτο τόνωσης της οικονομίας, δεν έχουν καταφέρει ακόμη να κατασιγάσουν τους φόβους των αγορών.

Η μεταβλητότητα και αστάθεια στους βασικούς δείκτες τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι η μεγαλύτερη στην καταγεγραμμένη στατιστική ιστορία του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, με τον S&P 500 να ολοκληρώνει την Πέμπτη έναν κύκλο οκτώ συναπτών συνεδριάσεων κατά τις οποίες η ημερήσια μεταβολή του, με θετικό ή αρνητικό πρόσημο, ξεπερνούσε το 4%.

Στο επενδυτικό κλίμα της Παρασκευής συνέβαλε αρχικά θετικά η επιβολή από την Πολιτεία της Καλιφόρνια κατάστασης έκτακτης ανάγκης, με εντολή στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, σε ένα δραστικό μέτρο με σκοπό τη μείωση της εξάπλωσης του κορονοϊού και της οικονομικής ζημίας που αυτή θα προκαλέσει.

  • Το δολάριο εξάλλου άρχισε να χάνει την Παρασκευή ορισμένα από τα κέρδη του, μετά τις αποφασιστικές δράσεις των κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως, γεγονός που αποτελεί ευχάριστο νέο για τις αμερικανικές επιχειρήσεις εξαγωγικού προσανατολισμού, οι οποίες πλήττονται από το “ακριβό” δολάριο. Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε διεθνώς μαζική καταφυγή στο αμερικανικό νόμισμα για λόγους επενδυτικής ασφάλειας.

Ο Dow σημείωσε την Πέμπτη άνοδο περί το 1%, καθώς οι κλάδοι της τεχνολογίας και της ενέργειας ηγήθηκαν μιας μερικής ανάκαμψης από τις θηριώδεις “βουτιές” πολλών εκ των προηγούμενων συνεδριάσεων.

“Βλέπουμε την αξία διάφορων assets να αυξομειώνεται χωρίς πραγματικό λόγο, απλώς σαν αποτέλεσμα του φόβου. Όταν κοιτάξουμε προς τα πίσω αυτή την περίοδο, θα μπορούσε να ξεχωρίσουμε ποιο trading ήταν βασισμένο σε πληροφορία και ποιο είχε καθαρά συναισθηματικά χαρακτηριστικά και κίνητρα”, τονίζει ο Sal Bruno, επικεφαλής του κλάδου επενδύσεων στην IndexIQ.

  • Περισσότερα από 14.000 κρούσματα κορονοϊού έχουν επιβεβαιωθεί στις ΗΠΑ, με τους θανάτους να έχουν ξεπεράσει τους 200, σύμφωνα με στοιχεία του πανεπιστημίου Johns Hopkins. Παγκοσμίως, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τις 245.000.

Εξάλλου, με μελανά χρώματα περιέγραψε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού ο ιδρυτής της Bridgewater, Ray Dalio.

“Αυτό που συμβαίνει δεν έχει ξανασυμβεί στη διάρκεια της ζωής μας. Είμαστε μπροστά σε μία κρίση”, τόνισε, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC. “Θα υπάρξουν άνθρωποι οι οποίοι θα υποστούν τρομερές απώλειες. Υπάρχει ανάγκη η κυβέρνηση να δαπανήσει πολλά χρήματα, πολύ περισσότερα χρήματα”, είπε.

Η εξάπλωση του κορονοϊού θα κοστίσει αθροιστικά στις αμερικανικές επιχειρήσεις έως και 4 τρισ. δολάρια, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι “πολλοί άνθρωποι θα χρεοκοπήσουν”.

ΠΗΓΗ: CAPITAL.GR