Με “αλήτικο πόλης” και πρόωρες εκλογές, ξεχάστε την οικονομία

Με “αλήτικο πόλης” και πρόωρες εκλογές, ξεχάστε την οικονομία

Του Γιώργου Κράλογλου 

Δυο βήματα από την Ακρόπολη, νέα Εξάρχεια και “αλήτικο πόλης”. Επικαιρότητα με σενάρια εκλογών και εργατοπατερισμό. Στην οικονομία τι; Αναμείνατε…

Δεν χρειάζονται ούτε αναλύσεις, ούτε στατιστικές, ούτε οι περισπούδαστες προβλέψεις του γερμανικού και του αμερικάνικου Τύπου, για τα “θεριά” της Ελλάδας που πάλι τα κατάφεραν οικονομικά και ποιος τους πιάνει…

Αυτά και άλλα πολλά μπορούμε να τα πούμε και εμείς, με τον δικό μας τον ακαταλαβίστικο τρόπο…, έτσι όπως μας “δίδαξε” ο δικομματισμός της αντιπολίτευσης και η πρώτη φορά αριστερά της τελευταίας 4ετίας.

Σημασία έχει τι λέει και τι πρόκειται να πει η οικονομία του 2020-2021. Και η οικονομία είναι ακόμη βουβή. Μπορεί εμείς να της βάζουμε στο στόμα το “φτιασιδωμένο” 2,8%, της ανάπτυξης, αλλά η απάντηση θα έλθει μετά τον Οκτώβριο του 2020.

  • Ως τότε έχουμε και λέμε… Μπουλντόζες σε εμβληματικές ή άλλες (σοβαρές) επενδύσεις δεν θα δούμε μέσα στο 2020. Οι πιθανές “τελετές με μπουλντόζες” (για τις τηλεοράσεις και τα μάτια του λαού, όπως και το 2018 στην Θεσσαλονίκη με το Μετρό) δεν σημαίνουν τίποτε. Απλώς αλλαγή του σκηνικού στο γνωστό σήριαλ, που εξελίχθηκε σε “θρίλερ” και κατάντησε σαπουνόπερα.

Επενδύσεις που να συζητηθούν (εκτός από μικρές, μεγάλες και πολύ μεγάλες “αρπαχτές” στην αγορά ακινήτων, πριν αλλάξουν τα φορολογικά πράγματα…, από την επόμενη κυβέρνηση) αποκλείονται και το 2020 και το 2021.

Η κυβέρνηση όσο καλές προθέσεις και αν έχει θα περάσει και από “τεστ κοπώσεως” μιας και κεφάλαια (ελληνικά ή ξένα) δεν έρχονται όσο οι Τράπεζες αναμένουν τον “Ηρακλή” και τους άθλους του, έχοντας μόνο τους πλειστηριασμούς για “άσσους στο μανίκι τους…

  • Τα “σαλόνια” υποδοχής επενδυτών θα παραμείνουν μόνο σε ό,τι διαθέτει το Μαξίμου. Το αρνητικό κλίμα, σε επίπεδο υπηρεσιών, Αρχών και Περιφέρειας παραμένει αρνητικό. Αν αλλάξει, θα αλλάξει πάνω στην πλάτη συγκεκριμένων ιδιωτικών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών από τις λίγες που ετοιμάζονται. Κέντρο βάρους ο τουρισμός, και τα ξενοδοχεία που είναι σε μισοτελειωμένη φάση.

Και μέσα σε αυτό το σκηνικό είναι λάθος (πολύ μεγαλύτερο για την κυβέρνηση) αν πιστεύουμε πως στην κρατική διοίκηση τα πράγματα άλλαξαν και τώρα είναι “αγγελικά πλασμένα”.

Λάθος επίσης αν νομίζουμε ότι η άλλη μάστιγα της οικονομίας, ο εργατοπατερισμός, πέρασε στο συρτάρι του χθες ή παραμένει “αφιονισμένος”, όπως την 4ετία 2015-2019.

  • Σκηνές του έργου που προετοιμάζεται από ΔΕΚΟ, όπου επικρατούν -ακόμη- “κλαδικιστικές” μεταπολιτευτικές αντιλήψεις για το δίκιο του εργάτη… αντάμα με “χειροκροτήματα” για τα γαλλικά κίτρινα γιλέκα (για τα οποία σε τίποτε δεν βαρύνει η διαφορετική σημασία τους), είδαμε στον ΟΤΕ.

Την επανάληψή τους θα συναντήσουμε σε απόπειρες ιδιωτικοποιήσεων ή εκκαθαρίσεων και κρατικών ερειπίων ανάμεσα στα οποία η ΛΑΡΚΟ και 1-2 ακόμη κρατικά τελειωμένα συγκροτήματα.

Παρόμοιας εκτάσεως λάθος (στο ίδιο σκηνικό) είναι να υποβαθμίσουμε το “αλήτικο πόλης”. Πιστό αντίγραφο εκείνου που γνωρίσαμε στις αρχές της μεταπολίτευσης με τις οργανωμένες πυρκαγιές στα τότε πολυκαταστήματα (Μινιόν κ.λ.π. εμπορικά κέντρα της εποχής) όπως και με τη δολοφονία των υπαλλήλων της Μαρφίν.

  • Το βάρος είναι καθαρά κυβερνητικό καθώς στην Ελλάδα ακόμη και ο ευτελισμός της κοινωνικής ζωής και της αληθινής κοινωνικής βούλησης, από αστοιχείωτους ναρκομανείς και εισαγόμενους αγριάνθρωπους που βρίσκουν “αριστερή στέγη προστασίας”, εδώ και 40 χρόνια, έχει αποκλειστικό θύμα την οικονομία.

Η οικονομία, οι εργαζόμενοι, οι μεροκαματιάρηδες και οι άνεργοι είναι αυτοί που χάνουν και θα χάνουν τη δουλειά τους από την επιχειρηματική μετανάστευση και τη “μετεξέλιξη” της οικονομίας μας σε ατομικές, οικογενειακές και μικρές βιοτεχνικές επιχειρήσεις των 2-4 ατόμων (συμπεριλαμβανομένων και των ιδιοκτητών).

Και γιατί η πραγματικότητα αυτή δεν θα μεταβληθεί ούτε το 2020; Γιατί δεν θέλουμε να μεταβληθεί. Δεν αντέχουμε στην κανονικότητα. Δεν μπορούμε χωρίς μεσάζοντες, κρατικοδίαιτους και μαύρη αγορά. Χθες είχαμε νέο πολιτικό ξεσηκωμό σε πρωτοβουλία για εργασία τις Κυριακές.

  • Παρά τους 800.000 άνεργους η Βουλή δέχθηκε αυστηρές… συστάσεις 40 βουλευτών!! Πού να τολμήσει η αγορά, (όσοι ακόμη το παλεύουν), να χτίσουν νέα μαγαζιά ή να αυξήσουν ημέρες και ώρες εργασίας. Οι “αντάρτες” φύλακες της οικονομίας τους καρτερούν… Είναι, λοιπόν ώρες για “σκακιέρα” εκλογών, αντί των δεδομένων της σημερινής αυτοδυναμίας; Ακούστε τι θα πει η οικονομία στο τέλος του χρόνου.

george.kraloglou@capital.gr