Με όποιον τρόπο και να το δει κανείς, η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι ένα οικονομικό σκάνδαλο!

 

  • Ο Σύλλογος των εργαζομένων αποδομεί τεκμηριωμένα τους ισχυρισμούς της Εθνικής Τράπεζας για το «εύλογο τίμημα» πώλησης της εταιρείας στο CVC

Τεκμηριωμένη ανασκευή των ισχυρισμών της Εθνικής Τράπεζας για την αποτίμηση της Εθνικής Ασφαλιστικής κατά την αγορά της από το CVC περιλαμβάνει χθεσινή ανακοίνωση του συλλόγου των εργαζομένων της πωληθείσης εταιρείας.

Στο πρώτο επιχείρημα της ΕΤΕ -σε non paper που διακίνησε την περασμένη Παρασκευή- ότι η βάση αποτίμησης μιας ασφαλιστικής εταιρείας δεν είναι τα λογιστικά κεφάλαια αλλά το ύψος των εποπτικών κεφαλαίων, ο Σύλλογος των Εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής απαντά: «Ακόμα και στα νούμερα που παρουσιάζει το non paper έχουν κάνει τις αλχημείες τους.

  • Ας το ξεδιαλύνουμε:

Τα συνολικά εποπτικά κεφάλαια της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι 650 εκατ. ευρώ. Η παρουσίαση του non paper εντέχνως και πονηρά αφαιρεί κεφάλαια 150 εκατ. ευρώ που αφορούν την αναβαλλόμενη φορολογία (DTC).

  • Αν για παράδειγμα αφαιρούσαμε από τα εποπτικά κεφάλαια της ΕΤΕ, που ανέρχονται στα 5,7 δισ. ευρώ, τα 4,6 δισ. που αφορούν την αναβαλλόμενη φορολογία, θα παρουσιαζόταν η εικόνα ότι τα εποπτικά κεφάλαια ήταν μόλις 1,1 δισ. ευρώ και άρα σύμφωνα με την νομοθεσία θα συνέτρεχε λόγος παύσης λειτουργίας της τράπεζας!!

Αναφερόμενοι στην κερδοφορία της Εθνικής Ασφαλιστικής, οι εργαζόμενοι παραθέτουν στοιχεία κατά τα οποία από το 2013 μέχρι και πέρσι τα καθαρά μετά από φόρους κέρδη ήταν σταθερά πάνω από 60 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ αντίθετα «η ζημιά που «γράφει» η ΕΤΕ από την πώληση της ασφαλιστικής μας ανέρχεται στα 855 εκατ. ευρώ!

  • Τα 490 εκατ. πέρασαν στη χρήση του 2019 και τα 365 εκατ. στη χρήση του 2020. Με δεδομένο ότι το 41% αφορά το ΤΧΣ, η ζημιά του ελληνικού Δημοσίου ανέρχεται στα 350,5 εκατ. ευρώ!

Στο δεύτερο επιχείρημα της Εθνικής, πως τέσσερις κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες -η Morgan Stanley, η Goldman Sachs, η UBS και η Barclays- «επιβεβαιώνουν το δίκαιο της τιμής» της Εθνικής Ασφαλιστικής, ο σύλλογος των εργαζομένων απαντά:

  • «Ολοι αυτοί οι επενδυτικοί οίκοι έλαβαν γενναία αμοιβή από την ΕΤΕ για να καταλήξουν στο συμπέρασμα περί εύλογου τιμήματος. Αφού είναι έτσι, γιατί δεν δίνουν στη δημοσιότητα τις εκτιμήσεις τους; Γιατί δεν λένε ποια διαδικασία ακολούθησαν; Τι έχουν να φοβηθούν ή να κρύψουν;».

Ο σύλλογος διερωτάται επίσης γιατί δεν διερευνήθηκε η επιλογή της εισαγωγής της εταιρείας στο Χ.Α. που είχε την έγκριση της Κομισιόν και καταλήγει ότι με όποιον τρόπο και να το δει κάποιος, η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι ένα οικονομικό σκάνδαλο.