Με μικρές απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη

Με μικρές απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, με τους επενδυτές να παρουσιάζονται επιφυλακτικοί στις κινήσεις τους ενόψει της ανακοίνωσης των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και οι αγορές έχουν στραμμένο το βλέμμα στις επιστημονικές ανακοινώσεις για το νέο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού.

Οι παγκόσμιες αγορές επιδόθηκαν σε ένα ράλι τις προηγούμενες ημέρες, καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις της επιστημονικής κοινότητας για τη μετάλλαξη Όμικρον είναι καθησυχαστικές, αν και οι ειδικοί της υγείας συνεχίζουν να συστήνουν προσοχή καθώς υπάρχουν ακόμα πολλές αβεβαιότητες. Τα αρχικά στοιχεία δείχνουν πάντως ότι το νέο στέλεχος είναι πιο ήπιο από το δέλτα που έχει επικρατήσει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το γεγονός αυτό στέλνει ενθαρρυντικό σήμα ότι ο αντίκυπτος της νέας μετάλλαξης δεν θα είναι τέτοιος που θα εκτροχιάσει τις οικονομίες. Ενθαρρυντικές ήταν και οι χθεσινές ανακοινώσεις των Pfizer-BioNTech για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου τους κατά της νέας μετάλλαξης. Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν ότι με βάση τις αρχικές δοκιμές, η τρίτη δόση του εμβολίου είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της όμικρον, ενώ ανέφεραν ότι θα είναι σε θέση να έχουν μέχρι τον Μάρτιο του 2022 μια νέα έκδοση του εμβολίου τους, προσαρμοσμένη για τη νέα μετάλλαξη.

Στο μεταξύ, οι επενδυτές περιμένουν τα κρίσιμα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή στις ΗΠΑ για για την πορεία του πληθωρισμού μετά το άλμα των τιμών σε υψηλό 30 ετών τον Οκτώβριο στο 6,2%.

Τα στοιχεία έρχονται λίγο πριν τις συνεδριάσεις των Federal Reserve και EKT την επόμενη εβδομάδα για τον καθορισμό της πολιτικής τους. Οι αναλυτές δεν αποκλείουν η Fed να κινηθεί νωρίτερα από το αναμενόμενο για την αύξηση των επιτοκίων της, αν διαπιστώσει ότι ο υψηλός πληθωρισμός δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης.

Πίσω στην Ευρώπη, η ΕΚΤ βρίσκεται κοντά σε μία προσωρινή αύξηση των αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του τακτικού προγράμματος APP, οι οποίες όμως θα είναι σημαντικά χαμηλότερες από τις συνολικές σημερινές αγορές στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος λόγω της πανδημίας (PEPP) που αναμένεται να λήξει τον Μάρτιο και του APP.

Η κίνηση αυτή, που θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στις 16 Δεκεμβρίου, αποσκοπεί στη διατήρηση των αποδόσεων των ομολόγων σε χαμηλά επίπεδα μετά τη λήξη του ύψους 1,85 τρισ. ευρώ PEPP, χωρίς ταυτόχρονα να δεσμεύει υπερβολική δύναμη πυρός σε μία περίοδο που ο πληθωρισμός είναι ήδη υψηλός και οι προοπτικές για την ανάπτυξη αβέβαιες.

Συζητήσεις που είχε το Reuters με έξι πηγές, οι οποίες έχουν άμεση γνώση των συζητήσεων, δείχνουν ότι διαμορφώνεται ένας συμβιβασμός γύρω από την αύξηση του APP, αλλά θα υπάρξουν όρια αναφορικά με το μέγεθος και το χρονικό διάστημα της δέσμευσης, αφήνοντας στα μέλη του Δ.Σ. την ευελιξία να προσαρμόσουν την πολιτική αργότερα.

Σε αυτό το κλίμα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,08% στις 476,99 μονάδες, ενώ στις αρχικές συναλλαγές της ημέρας σημείωνε κέρδη. Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου με πτώση 1,1%.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX έχασε 0,3% στις 15.639, 26 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε απώλειες 0,09% στις 7.008,23 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 διολίσθησε κατά 0,22% στις 7.321,26 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB πρόσθεσε 0,24% στις 26.817,38 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 0,93% στις 8.399,60 μονάδες.

Στις επιμέρους κινήσεις μετοχών, η UniCredit σημείωσε άλμα σχεδόν 11% στον απόηχο της ανακοίνωσης της ιταλικής τράπεζας ότι στοχεύει σε αύξηση των κερδών κατά 10% κατά μέσο όρο.

Στον αντίποδα, η πολωνική εταιρεία ταχυδρομικών θυρίδων InPost υποχώρησε άνω του 8%.