Με μεγαλη επιτυχία το webinar της Capital Link για το νέο πτωχευτικό κώδικα

Η Capital Link έχει εγκαινιάσει μια σειρά webinars τα οποία θα πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με στόχο την ανάδειξη του προφίλ της Ελλάδας ως επιχειρηματικού και επενδυτικού προορισμού στην ευρύτερη παγκόσμια επενδυτική κοινότητα.

Το πρόσφατο webinar με θέμα “The New Greek Insolvency Code: A Unified Framework for Early Warning, Preventive Restructuring and BankruptcyDebt Release, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Τρίτη 6 Οκτωβρίου, 2020 | 5.00 μμ Αθήνα – 3.00 μμ Λονδίνο – 10.00 πμ Νέα Υόρκη, προσελκύοντας μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων τόσο από Αμερική όσο και από Ελλάδα.

Σκοπός του webinar είναι να λειτουργήσει ενημερωτικά όσον αφορά τον νέο πτωχευτικό κώδικα που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στην Ελλάδα στις αρχές του 2021. Ο Κώδικας έχει τη μορφή Κώδικα για Διακανονισμό Χρέους και Δεύτερη Ευκαιρία.

Αυτό το νομοσχέδιο είναι επαναστατικό για την Ελλάδα. Εισάγει έναν ενοποιημένο κώδικα για την αναδιάρθρωση και την πτώχευση του ιδιωτικού και εταιρικού χρέους κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας. Ουσιαστικά αποτελεί την άμεση εφαρμογή της πρόσφατης οδηγίας της ΕΕ για την αναδιάρθρωση και την πτώχευση (1023/2019) πολύ νωρίτερα από όλα τα άλλα κράτη μέλη. Ως εκ τούτου, ο νέος Κώδικας αναμένεται ότι θα παίξει θετικό ρόλο στη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ένωση τραπεζών και αγορών της ΕΕ.

Η συζήτηση μεταξύ των κορυφαίων παραγόντων – panelists ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Διήρκησε περισσότερο από 1 ώρα και ακολούθησε ενότητα υποβολής ερωτήσεων προς τους ομιλητές, από τους συμμετέχοντες.

Τα webinars της Capital αποθηκεύονται και υπάρχουν διαθέσιμα για μελλοντική παρακολούθηση στους παρακάτω συνδέσμους:

Capital Link Webinars : http://webinars.capitallink.com/

Replay link: http://webinars.capitallink.com/2020/greek-bankruptcy

Video :https://www.youtube.com/watch?v=0voFcPUE0YQ

Audio : https://podcasts.capitallink.com/podcast/Vjt4uZPi8b

Presentations: http://webinars.capitallink.com/2020/greek-bankruptcy/

Ο κ. Νίκος Μπορνόζης τόνισε: “Το σημερινό webinar είναι το τρίτο της σειράς webinars που εγκαινίασε πρόσφατα η Capital Link με σκοπό να αυξήσει την ενημέρωση της παγκόσμιας επιχειρηματικής και επενδυτικής κοινότητας σχετικά με το προφίλ της Ελλάδας. Θα επικεντρωθεί σε ένα ζήτημα κλειδί που έχει απασχολήσει την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, το οποίο είναι η ταχύτητα με την οποία αποδίδεται η Ελληνική Δικαιοσύνη και ειδικότερα όσον αφορά τους νόμους για την πτώχευση και την αναδιάρθρωση: “The New Greek Insolvency Code”. Αυτό είναι ένα πρωτοποριακό θέμα και είναι μεγάλη χαρά και τιμή για εμάς που συμμετέχουν οι ειδικοί νομικοί, ή ακόμη καλύτερα, οι νομικοί “αρχιτέκτονες” οι οποίοι στην πραγματικότητα σύνταξαν τον νέο νόμο και θα μοιραστούν με το κοινό του webinar τις πολύτιμες γνώσεις τους.

Tα τελευταία 22 χρόνια η Capital Link έχει δεσμευθεί ενεργά στην προώθηση της Ελλάδας ως επιχειρηματικού και επενδυτικού προορισμού στην παγκόσμια επενδυτική και επιχειρηματική κοινότητα. Σε αυτό το πλαίσιο διοργανώνεται κάθε χρόνο ένα μεγάλο επενδυτικό φόρουμ στη Νέα Υόρκη το “Capital Link Invest in Greece Forum”, με μεγάλη επιτυχία. Φέτος, προσαρμοζόμενοι στην νέα πραγματικότητα η Capital Link εγκαινιάζει μια σειρά webinars σαν εισαγωγή του 22nd Annual Capital Link Invest in Greece Forum “Greece – Looking ahead with Confidence” το οποίο θα πραγματοποιηθεί ψηφιακά. Αυτά τα webinars παρουσιάζουν μία σειρά από ζητήματα κρίσιμης σημασίας για την Ελλάδα και την παγκόσμια επενδυτική και επιχειρηματική κοινότητα. Το επόμενο webinar θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 27 Οκτωβρίου, 2020 – 5.00 μμ Αθήνα – 3.00 μμ Λονδίνο – 10.00 πμ Νέα Υόρκη, με θέμα: ”The New Corporate Governance Landscape in Greece – Challenges and Opportunities”. Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τα webinars, υπάρχουν διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της Capital Link: http://webinars.capitallink.com/. 

Ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Φώτης Κουρμούσης, σημείωσε ότι: «Το νομοσχέδιο του Κώδικα Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής 2ης Ευκαιρίας θα ψηφιστεί εντός του Οκτωβρίου 2020 και θα τεθεί σε ισχύ 1/1/2021. Συνοπτικά περιέχει 3 άξονες: Α) Ιδρύει προληπτικούς μηχανισμούς προς αποφυγή της υπέρμετρης υπερχρέωσης. Β) Παρέχει τη δυνατότητα ευνοϊκής ρύθμισης των οφειλών προς τράπεζες, διαχειριστές και δημόσιο, οι οποίες συνολικά στην Ελλάδα ξεπερνούν τα 234 δισεκατομμύρια ευρώ. Γ) Παρέχει τη δυνατότητα 2ης ευκαιρίας, μέσω πτώχευσης και απαλλαγής όλων των οφειλών, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 1023/2019. Επιπρόσθετα το νομοσχέδιο προβλέπει Κρατική στήριξη ειδικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά, είτε μέσω επιδότησης δανείων 1ης κατοικίας ή μέσω επιδόματος στέγασης».

O κ. Στάθης Ποταμίτης, Managing Partner – Potamitisvekris, ανέλυσε τις αλλαγές που θα επιφέρει ο προτεινόμενος κώδικας στην κύρια διαδικασία πτώχευσης. Μέχρι σήμερα, η διαδικασία πτώχευσης αποτελεί ιδιαίτερη αδυναμία του ελληνικού πλαισίου αφερεγγυότητας. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν λίγο λιγότερες από 200 χρεοκοπίες ετησίως και μεγάλος αριθμός εταιριών φαντάσματα (ο αριθμός αυτών εκτιμάται σε δεκάδες χιλιάδες). Μια άλλη αδυναμία είναι η έλλειψη σαφούς κατεύθυνσης για την απαλλαγή χρέους. Η μη χρησιμοποίηση του μηχανισμού της πτώχευσης σημαίνει ότι οι οφειλέτες δεν διαθέτουν νόμιμο τρόπο για να διευθετήσουν το χρέος τους, και οι πιστωτές στερούνται αξιόπιστης απειλής.

Όπως εξήγησε, ένας από τους λόγους σπάνιας χρησιμοποίησης του μηχανισμού της πτώχευσης είναι ότι πρόκειται για διαδικαστικά περίπλοκο μηχανισμό, ο οποίος στερείται σημαντικής συνεισφοράς των πιστωτών, περιλαμβάνει σημαντική εμπλοκή του δικαστηρίου, η ρευστοποίηση αργεί να ξεκινήσει και μπορεί εύκολα να παρεμποδιστεί, ενώ υπάρχει ελάχιστη εξειδίκευση εκ μέρους των συνδίκων και ελάχιστο κίνητρο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πρώτη σημαντική μεταρρύθμιση είναι η επιτάχυνση της ρευστοποίησης. Δεύτερη σημαντική μεταρρύθμιση είναι η ενίσχυση του ρόλου των πιστωτών. Τρίτη σημαντική μεταρρύθμιση είναι η χρήση ενός ηλεκτρονικού μητρώου για όλες τις ανακοινώσεις, τις επικοινωνίες και τα διαδικαστικά βήματα καταχωρήσεων.

Η τέταρτη σημαντική μεταρρύθμιση είναι η καθιέρωση της πτώχευσης των καταναλωτών και η αυτόματη απαλλαγή χρεών φυσικών προσώπων τρία έτη μετά την πτώχευση.

Συνολικά, πρόκειται για μια σημαντική αναμόρφωση, καθιστώντας την διαδικασία της πτώχευσης απλούστερη, πιο διαφανή, ταχύτερη και πιο δίκαιη.

Ο κ. Αλέξανδρος Ρόκας , Attorney at Law – Alexandros Rokas Law Office, επικεντρώθηκε στη σημασία της μεταβίβασης επιχείρησης στην πρακτική της εξυγίανσης. Αυτό το εργαλείο εξυγίανσης προσφέρει μεγάλη ευελιξία στους συμμετέχοντες στη διαδικασία, καθώς μπορούν να επιλέξουν ποια περιουσιακά στοιχεία και ποιες υποχρεώσεις θα μεταφερθούν στην επιχείρηση του επενδυτή. Ακόμη, αυτό το εργαλείο έχει ήδη χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα (ο κ. Ρόκας ανέφερε διάφορα παραδείγματα τέτοιων υποθέσεων), ενώ ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας αναμένεται να διευκολύνει ακόμη περισσότερο αυτές τις αναδιαρθρώσεις. Για παράδειγμα, σε περίπτωση οφειλετών που αντιμετωπίζουν βαριά συμπτώματα κρίσης, οι πιστωτές θα μπορούν να εφαρμόσουν την μεταβίβαση επιχείρησης, ακόμη και χωρίς τη συναίνεση του οφειλέτη.

Ο κ. Αλέξανδρος Μεταλληνός, Deputy Managing Partner – Karatzas & Partners, τόνισε:Οι επιχειρήσεις «ζόμπι» και τα εγκλωβισμένα περιουσιακά στοιχεία αποτελούν δύο αλληλένδετα προβλήματα που επηρεάζουν την ελληνική οικονομία ως απόρροια της οικονομικής κρίσης.

Ως επιχειρήσεις «ζόμπι» ορίζονται οι εταιρείες που δεν αποπληρώνουν μέρος των χρεών τους όταν καθίστανται, αλλά ούτε αναδιαρθρώνουν τα χρέη τους με δικαστική ή εξώδικη διαδικασία, ούτε χρεοκοπούν.

Η αξία των επιχειρήσεων «ζόμπι» τείνει να μειώνεται λόγω χρόνιας έλλειψης επενδύσεων, γεγονός που αυξάνει τους κινδύνους για τους πιστωτές τους. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις «ζόμπι» υπονομεύουν την οικονομική υγεία των ανταγωνιστών, επειδή τείνουν να πωλούν σε μη ανταγωνιστικές τιμές για την εξασφάλιση ακόμη και χαμηλών εσόδων, αλλά και αυτή των προμηθευτών, οι οποίοι ενδέχεται να παγιδευτούν σε έναν φαύλο κύκλο περαιτέρω πιστώσεων, προκειμένου να περισώσουν τις υπάρχουσες απαιτήσεις τους.

Ως «εγκλωβισμένα» ορίζονται τα περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται παγιδευμένα σε μακροχρόνιες διαδικασίες πτώχευσης, ή σε επιχειρήσεις «ζόμπι». Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία επίσης τείνουν να χάνουν την αξία τους, εις βάρος των πιστωτών. Επίσης, η ύπαρξη εγκλωβισμένων περιουσιακών στοιχείων είναι πολύ προβληματική για το σύνολο της εθνικής οικονομίας, καθώς αυτά δεν αξιοποιούνται για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, για την πληρωμή φόρων, κ.λπ.

Ο προτεινόμενος κώδικας στοχεύει στην επίλυση αυτών των ζητημάτων υιοθετώντας τρεις κατευθύνσεις: έμφαση στη ταχύτητα, πίστη στον προσδιορισμό της αξίας από την αγορά (αντί για αφηρημένες αποτιμήσεις), και αποφασιστικότητα για την ολοκλήρωση των εκκαθαρίσεων.

Η επίλυση του ζητήματος των εγκλωβισμένων περιουσιακών στοιχείων θα συνδράμει και στην αντιμετώπιση του ζητήματος των επιχειρήσεων «ζόμπι», καθώς θα δημιουργήσει κίνητρο στους πιστωτές να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία της νομοθεσίας περί αφερεγγυότητας.”

Ο κ. Βασίλης Πορτοκάλλης, Εφέτης Αστικής και Ποινικής Δικαιοσύνης, στο Εφετείο Αθηνών, ανέλυσε τις αλλαγές στις δικαστικές αρμοδιότητες που προκύπτουν από τον νέο Κώδικα. Τόνισε ότι στόχος του νέου Κώδικα είναι η επίσπευση των δικαστικών διαδικασιών, με την σύντμηση των προθεσμιών συζήτησης των υποθέσεων στο Δικαστήριο αλλά και την απλοποίηση τους, η οποία επιτυγχάνεται με την περιορισμένη ποσοτικά ανάμιξη των δικαστικών σχηματισμών, στην λήψη των αποφάσεων και την αύξηση της πρωτοβουλίας τόσο του συνδίκου όσο και των δανειστών, με απώτερο σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Ανέπτυξε σε ποιές περιπτώσεις παρεμβαίνουν τα Δικαστήρια στην διαδικασία εξυγίανσης και στην πτωχευτική διαδικασία, τις αρμοδιότητες του Εισηγητή Δικαστή σύμφωνα με το νέο Κώδικα και, τέλος, αναφέρθηκε σε μία από τις καινοτομίες του νέου Κώδικα, την εισαγωγή της απλοποιημένης διαδικασίας πτωχεύσεων μικρού αντικειμένου και το ρόλο του πτωχευτικού δικαστηρίου και του εισηγητή σε αυτή.