Με μάσκες η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης- Βελτιωτικές κινήσεις αντί ανασχηματισμού

Government cabinet meeting, at Maximos Mansion, in Athens, Greece on Aug.28, 2019. / Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 28 Αυγούστου 2019.

Με μάσκες η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης

Δεν πρόλαβε καλά- καλά να εγκατασταθεί στη Νάξο, όπου πήγε για ολιγοήμερες διακοπές και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επιστρέφει στην Αθήνα για την ορκωμοσία των νέων μελών (αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών) της κυβέρνησης. Μαθαίνω ότι η κυρία Σακελλαροπούλου θα έρθει στην Αθήνα την Τετάρτη το πρωί (με πτήση ενός Σούπερ Πούμα) και θα αναχωρήσει επιστρέφοντας στη Νάξο με το ίδιο ελικόπτερο αμέσως μετά την ορκωμοσία. Θα έχει με την ευκαιρία της ορκωμοσίας και μια συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού οι συναντήσεις Πρωθυπουργού και Προέδρου της Δημοκρατίας γίνονται πλέον ανελλιπώς μία φορά τον μήνα.

***
Οι νέοι αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί θα προσέλθουν στο Προεδρικό Μέγαρο με μάσκα, αφού ο χώρος θα είναι κλειστός. Μάσκες θα έχουν και τα πρόσωπα του στενού συγγενικού περιβάλλοντός τους που θα κληθούν να παρακολουθήσουν την τελετή. Μάσκα θα έχει και ο Πρωθυπουργός. Αλλά την ώρα της ορκωμοσίας θα βγάλουν τις μάσκες και θα τις ξαναβάλουν αμέσως μετά. Θα είναι η πρώτη φορά που ορκίζονται μέλη της κυβέρνησης και θα κρατούν τις αποστάσεις.

***
Βελτιωτικές κινήσεις αντί ανασχηματισμού

Ρώτησα έναν από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού (και ένοικο του Μεγάρου Μαξίμου) γιατί ο κ. Μητσοτάκης γιατί έκανε ανασχηματισμό: «Βελτιωτικές κινήσεις», με διόρθωσε αμέσως και εξήγησε ότι τη στιγμή που δεν έφυγε κανείς υπουργός και κυρίως ο υπουργός Οικονομικών δεν λογίζεται ανασχηματισμός. Ήταν βελτιωτικές αλλαγές για στήριξη ανάμεσα στα άλλα και του Ταμείου Ανάκαμψης. Τόνισε μάλιστα ότι το κυβερνητικό σχήμα παραμένει σταθερό ως προς τον αριθμό και τη μεταρρυθμιστική πολιτική του κατεύθυνση….

***
Εν συνεχεία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ότι κάποια στιγμή θα συμβεί και ο ανασχηματισμός, χωρίς να προσδιορίζει τον χρόνο, κάτι που σημαίνει ότι οι υπουργοί θα βρίσκονται επ’ αόριστον σε ετοιμότητα. Εκείνο που έχει σημασία και όντως εντυπωσιάζει είναι – όπως μου είπε ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού- ότι ο κ. Μητσοτάκης εξ αρχής αποφάσισε να μην κάνει ανασχηματισμό και κάποια στιγμή είπε ότι θα κάνει διορθωτικές κινήσεις. Στο τέλος οι «διορθωτικές κινήσεις έγιναν βελτιωτικές κινήσεις».

***
Επιλογή από την Κεντροαριστερά

Ο Πάνος Τσακλόγλου αποτελεί ακόμη μία επιλογή από τον χώρο της Κεντροαριστεράς και δείχνει τη διάθεση του κ. Μητσοτάκη (μετά τις «μεταγραφές» των κ. ΠιερρακάκηΧρυσοχοΐδηΜενδώνηΘεοδωρικάκου κ.ά.) να συντηρήσει το άνοιγμα που κάνει προς τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Ο Πάνος Τσακλόγλου είναι ένας εξαιρετικός οικονομολόγος με πολλές δημοσιεύσεις. Διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Γιάννη Στουρνάρα, έχει διατελέσει σύμβουλος πρωθυπουργών, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) και καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), με ειδίκευση σε ζητήματα οικονομικής ανισότητας, φτώχειας και οικονομικού αποκλεισμού. Θέλησα να μάθω τη γνώμη του κ. Στουρνάρα για την τοποθέτηση του κ. Τσακλόγλου στην κυβέρνηση και ιδού τι μου απάντησε: «Σοφή η κίνηση Πρωθυπουργού».

***
Ο νέος υφυπουργός για το Περιβάλλον

Ο τελευταίος που έμαθε ότι εισέρχεται στην κυβέρνηση ως υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι ο εκ Κορινθίας Νίκος Ταγαράς. Οπως πληροφορήθηκα του τηλεφώνησε το πρωί της Τρίτης (δηλαδή λίγο πριν ανακοινωθούν οι κυβερνητικές αλλαγές) ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και του ανακοίνωσε πως αναλαμβάνει το υφυπουργείο με υπουργό τον Κωστή Χατζηδάκη. Ετσι με τη νέα σύνθεση η Ενέργεια περνά στην αρμοδιότητα του κ. Χατζηδάκη και το Περιβάλλον στον κ. Ταγαρά. Πρόκειται για ένα υπουργείο που δεν είναι άγνωστο στον εκ Κορίνθου πολιτικό καθώς το 2014 επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά είχε διατελέσει αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Είναι ο δεύτερος κοινοβουλευτικός από την Κόρινθο που είναι υφυπουργός στην κυβέρνηση. Είχε προηγηθεί στο υπουργείο Έρευνας και Τεχνολογίας ο Χρίστος Δήμας.

BHMAτοδότης