Με κέρδη έκλεισε το πετρέλαιο εν μέσω ανησυχιών για την προσφορά

Σε θετικό έδαφος έκλεισαν οι τιμές πετρελαίου τη Δευτέρα, λόγω ανησυχιών ότι η προσφορά θα μπορούσε να περιοριστεί από ένα πιθανό ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Ειδικότερα, το Brent παράδοσης Ιουλίου πρόσθεσε 44 cents στα 107,58 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό WTΙ παράδοσης Ιουνίου κέρδισε 48 cents ή 0,46% και έκλεισε στα 105,17 δολάρια το βαρέλι.

  • Και τα δύο συμβόλαια σημείωναν απώλειες άνω των 2 δολαρίων νωρίτερα σήμερα, μετά την είδηση ότι η Κομισιόν μπορεί να απαλλάξει την Ουγγαρία και τη Σλοβακία από το ρωσικό εμπάργκο πετρελαίου, καθώς η ΕΕ ετοιμάζεται να ολοκληρώσει την επόμενη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας την Τρίτη.

“Η προσοχή μετατοπίστηκε γρήγορα στις προσδοκίες ότι ένα πλήρες εμπάργκο είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί για μήνες και ενδεχομένως μέχρι το τέλος του έτους, δεδομένης της ανάγκης των περισσότερων χωρών να βρουν εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού”, δήλωσε ο Jim Ritterbusch, πρόεδρος της Ritterbusch and Associates στην Gallena.

  • Η ΕΕ τείνει προς την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες της ΕΕ, μετά από συνομιλίες μεταξύ της Κομισιόν και των κρατών – μελών της ΕΕ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Περίπου τα μισά από τα 4,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως των ρωσικών εξαγωγών αργού πηγαίνουν στην ΕΕ, παρέχοντας περίπου το ένα τέταρτο των εισαγωγών πετρελαίου του μπλοκ το 2020.

  • Ενώ οι δυτικές χώρες απέφυγαν να αγοράσουν ρωσικό πετρέλαιο λόγω των κυρώσεων, ο αντίκτυπος στην παγκόσμια προσφορά μετριάστηκε κάπως, καθώς η Ινδία παρέλαβε ρωσικά φορτία με μεγάλες εκπτώσεις.

Από την πλευρά της ζήτησης, η εργοστασιακή δραστηριότητα στις ΗΠΑ αυξήθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν δύο ετών τον Απρίλιο, σύμφωνα με έρευνα του Institute for Supply Management (ISM) τη Δευτέρα. Ωστόσο, ο δείκτης της εργοστασιακής δραστηριότητας του ISM υποχώρησε στις 55,4 μονάδες τον περασμένο μήνα.

  • “Τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ εξακολουθούν να δείχνουν επέκταση στον τομέα της μεταποίησης, μακριά από επίπεδα ύφεσης”, δήλωσε ο Phil Flynn, αναλυτής αγοράς στην Price Futures Group στο Σικάγο.

Στο μεταξύ, η Κίνα δημοσίευσε το Σάββατο στοιχεία που έδειξαν ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2020 λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας του κορονοϊού.

Από την πλευρά της προσφοράς, η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης (NOC) ανέφερε την Κυριακή ότι θα επαναλάβει προσωρινά τις εργασίες στον πετρελαϊκό τερματικό σταθμό Zueitina.