Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές – Στραμμένη στα εταιρικά αποτελέσματα η προσοχή των επενδυτών

Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ η προσοχή των επενδυτών να είναι στραμμένη στις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, καθώς η UBS κατέγραψε τα καλύτερα τριμηνιαία κέρδη του από το 2015, ενώ ο όμιλος οικιακών προϊόντων καθαρισμού Reckitt Benckiser αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις για την ετήσια χρήση και ξεπέρασε τις εκτιμήσεις της αγοράς για τις πωλήσεις τρίτου τριμήνου.

 • Η Novartis AG γνωστοποίησε ότι τα κέρδη και οι πωλήσεις αυξήθηκαν σε ετήσια βάση στο γ΄ τρίμηνο και η Logitech ανακοίνωσε άνοδο των πωλήσεων για το β’ τρίμηνο.

Aλμα στα κέρδη γ΄ τριμήνου ανακοίνωσε η Raytheon Technologies τα οποία ανήλθαν στα 1,4 δισ. δολάρια ή 92 σεντς ανά μετοχή, έναντι των 151 εκατ. δολαρίων ή 10 σεντς ανά μετοχή πριν από έναν χρόνο. Τα προσαρμοσμένα κέρδη αυξήθηκαν στα 1,26 δολάρια ανά μετοχή από τα 56 σεντς ανά μετοχή.

 • Ξαναρχίζει την κατασκευή 40 έργων στo Δέλτα του ποταμού Περλ της νοτιοανατολικής Κίνας, ο Ομιλος Evergrande.
 • Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, η εταιρεία άρχισε ξανά τις εργασίες και την παραγωγή σε κατασκευαστικά σχέδια στις πόλεις Guangzhou, Foshan, Zhaoqing, Qingyuan, Huizhou, Heyuan, Shantou, Chaozhou και Yangjiang.
 • Αξίζει να σημειωθεί πως 32 από τα 40 έργα θα τηρήσουν την προθεσμία παράδοσης της σύμβασης, ήτοι στις 31 Δεκεμβρίου.

Αναθεώρησε πτωτικά η γερμανική κυβέρνηση την πρόβλεψη της για την ανάπτυξη του 2021 στο 2,6%. Παράλληλα, ανέβασε την εκτίμησή για το 2022 στο 4,1%, όπως αναφέρει το Reuters. Στις προβλέψεις του Απριλίου η γερμανική κυβέρνηση περίμενε ανάπτυξη 3,5% το 2021 και 3,6% το 2022.

O διευθύνων σύμβουλος Saudi Aramco, μια εκ των μεγαλύτερων εταιρειών παραγωγής πετρελαίου παγκοσμίως, δήλωσε πως η ικανότητα παραγωγής σε όλο τον κόσμο μειώνεται γρήγορα και οι εταιρείες πρέπει να επενδύσουν περισσότερο. Πρόκειται για μια «τεράστια ανησυχία», δήλωσε ο Αμίν Νάσερ σε συνέντευξή του στο Ριάντ, την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας.

 • «Η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα συρρικνώνεται» και πρόσθεσε πως το έλλειμμα προσφοράς στις αγορές πετρελαίου θα μπορούσε να επιδεινωθεί το 2022, εάν η πανδημία του κορονοϊού υποχωρήσει και περισσότεροι άνθρωποι αρχίσουν να χρησιμοποιούν τα αεροπλάνα.

Αμετάβλητα παρέμειναν σε γενικές γραμμές τα κριτήρια για την έγκριση επιχειρηματικών δανείων και καταναλωτικών δανείων από τις τράπεζες της Ευρωζώνης στο τρίτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ έγιναν αυστηρότερα για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων.

 • Για το τέταρτο τρίμηνο, οι τράπεζες αναμένουν ότι τα πιστωτικά κριτήρια θα γίνουν αυστηρότερα για τα επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια και θα χαλαρώσουν λίγο για την καταναλωτική πίστη. Η ζήτηση δανείων ή χρήσης πιστωτικών γραμμών από τις επιχειρήσεις αυξήθηκε ελαφρά στο τρίτο τρίμηνο καθώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες τους για πάγιες επενδύσεις συνέβαλαν θετικά για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.

Παράλληλα, η ζήτηση στηρίχθηκε από τις χρηματοδοτικές ανάγκες των εταιρειών για αποθέματα και κεφάλαια κίνησης, συγχωνεύσεις και εξαγορές, για αναχρηματοδοτήσεις και αναδιαρθρώσεις καθώς και από το χαμηλό γενικό επίπεδο επιτοκίων. Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες ανέφεραν ότι η πρόσβαση των επιχειρήσεων σε εσωτερικές και εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης είχαν αρνητικό αντίκτυπο στη ζήτηση για δάνεια.

 • Η ζήτηση στεγαστικών δανείων και καταναλωτικών πιστώσεων ή άλλων δανείων στα νοικοκυριά αυξήθηκε, ενισχυμένη από τη βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και το χαμηλό γενικό επίπεδο των επιτοκίων. Επιπλέον, οι προοπτικές της στεγαστικής αγοράς συνέβαλαν θετικά στη ζήτηση στεγαστικών δανείων και οι αυξημένες δαπάνες για διαρκή καταναλωτικά αγαθά συνέβαλαν θετικά στη ζήτηση καταναλωτικών πιστώσεων.

Για το τέταρτο τρίμηνο, οι τράπεζες αναμένουν περαιτέρω αύξηση της ζήτησης για δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η πρόσβαση των τραπεζών της Ευρωζώνης σε χρηματοδότηση από τη χονδρική αγορά συνέχισε να βελτιώνεται στο τρίτο τρίμηνο.

 • Επίσης, οι τράπεζες ανέφεραν ότι το έκτακτο πρόγραμμα αγορών ομολόγων της ΕΚΤ (PEPP) και ο τρίτος γύρος στοχευμένων μακροπρόθεσμων δανείων της (TLTRO III) συνέχισαν να έχουν θετικό αντίκτυπο στη ρευστότητά τους και στις συνθήκες χρηματοδότησης της αγοράς.
 • Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε στις 475.53 μονάδες, με αύξηση σχεδόν 0.70%.
 • Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,223.05 μονάδες, με κέρδη 0.83%.
 • Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 στις 7,276.57 μονάδες, +0.74%.
 • Ο γερμανικός DAX στις 15,757.7 μονάδες, με ανοδο 1.02%.
 • Ο γαλλικός CAC40 στις 6,775.82 μονάδες, διολίσθησε 0.94%.
 • Ο ιταλικός FTSE MIB στις 26,957 μονάδες, με άνοδο 0.53%.
 • Και ο ισπανικός IBEX35 στις 9,006.5 μονάδες, και +0.96%.