Με ετήσιο μισθό δύο εκατομμυρίων δολαρίων ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Alphabet

Πολλοί θα ζηλέψουν ακούγοντας ότι ο Σουντάρ Πιτσάι, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Alphabet, μητρικής εταιρείας της Google, θα παίρνει ετήσιο μισθό δύο εκατομμυρίων δολαρίων και επιπλέον θα πάρει δωρεάν, ως μπόνους απόδοσης, μετοχές αξίας 240 εκατομμυρίων δολαρίων μέσα στην επόμενη τριετία. Αυτό έγινε γνωστό από τα στοιχεία που κατέθεσε η εταιρεία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) των ΗΠΑ.

Ο 47χρονος ινδικής καταγωγής Πιτσάι εργάζεται στη Google εδώ και 15 χρόνια και είναι από το 2015 διευθύνων σύμβουλος. Καθώς κρίθηκε ιδιαίτερα πετυχημένος, κλήθηκε να αναλάβει και τη διεύθυνση της μητρικής Alphabet, μετά την πρόσφατη αποχώρηση των δύο συνιδρυτών της εταιρείας Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν από τις θέσεις του διευθύνοντος συμβούλου και του προέδρου της Alphabet.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Λάρι Πέιτζ έπαιρνε έως το 2019 συμβολικό μισθό μόνο ενός δολαρίου το χρόνο για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Alphabet, ενώ από το 2020 η εταιρεία θα καταβάλει δύο εκατομμύρια δολάρια στον Πιτσάι, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και τη Wall Street Journal.

Όταν ανέλαβε τη διεύθυνση της Google το 2015, ο Πιτσάι είχε ετήσιο μισθό 652.500 δολάρια. Οι συνολικές ετήσιες αποδοχές του 2018 (για το 2019 δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία) έφθασαν σχεδόν τα 1,9 εκατομμύρια δολάρια (μαζί με το κόστος για την προσωπική ασφάλεια του και την προσωπική χρήση του αεροπλάνου του).

Το 2016 κέρδισε από τη Google μπόνους δωρεάν μετοχών ύψους 199 εκατ. δολ. Το μπόνους απόδοσης σε μετοχές των 240 εκατ. δολ. που θα πάρει τώρα για την Alphabet, είναι πάντως μικρότερο από το αντίστοιχο των 376 εκατ. δολαρίων που είχε πάρει ο Τιμ Κουκ το 2011, όταν ανέλαβε τα ηνία της Apple. Πάντως για να πάρει το σύνολο του μπόνους, ο Πιτσάι θα πρέπει να πιάσει κάποιους στόχους της Alphabet, που δεν έχουν γίνει γνωστοί.

Η Alphabet έχει γίνει μια από τις εταιρείες με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στον κόσμο (πάνω από 933 δισεκατομμύρια δολάρια), πάνω από την Amazon, αλλά πίσω από την Apple και τη Microsoft. Ο μέσος ετήσιος βασικός μισθός των διευθυνόντων συμβούλων (CEO) των μεγάλων αμερικανικών εταιρειών το 2018 ήταν 1,2 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Equitar.