Με άνοδο έκλεισαν οι τιμές πετρελαίου την Παρασκευή, στα 98,26 δολ. το αργό

Με άνοδο έκλεισαν οι τιμές πετρελαίου την Παρασκευή, ωστόσο σε εβδομαδιαία βάση δεν κατάφεραν να σβήσουν τις απώλειές τους και κατέγραψαν το δεύτερο διαδοχικό πτωτικό 5νθήμερο, καθώς οι ΗΠΑ και άλλες χώρες απελευθερώνουν αργό από τα στρατηγικά τους αποθέματα για να αντιμετωπίσουν ελλείψεις και στρεβλώσεις στην πετρελαϊκή αγορά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, περί τα 120 εκατ. βαρέλια ημερησίως είναι η βοήθεια των κρατών-μελών του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), τα οποία απελευθέρωσαν μέρος των στρατηγικών τους αποθεμάτων σε πετρελαϊκά προϊόντα, με στόχο την επιβράδυνση των τιμών πετρελαίου παγκοσμίως.

Τα 120 εκατ. βαρέλια θα απελευθερωθούν σε μια περίοδο έξι μηνών, ανέφερε η ΙΕΑ. Η Ιαπωνία, η δεύτερη μεγαλύτερη εισφέρουσα χώρα, τόνισε ότι θα απελευθερώσει ποσότητα-ρεκόρ 15 εκατ. βαρελιών.

Η απελευθέρωση των αποθεμάτων από τα μέλη-συμμάχους των ΗΠΑ στην ΙΕΑ, στην οποία συμμετέχουν 31 βιομηχανικές κυρίως χώρες αλλά όχι η Ρωσία, θα είναι η δεύτερη συντονισμένη απελευθέρωση σε έναν μήνα και θα αποτελέσει την πέμπτη στην ιστορία της ΙΕΑ.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη απελευθέρωση από χώρες εκτός της ΙΕΑ, μετά την μεγαλύτερη απελευθέρωση από τις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα απελευθερώσει 180 εκατομμύρια βαρέλια αργού -με ρυθμό 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα για έξι μήνες.

Η “μαζική” απελευθέρωση πετρελαίου από τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης αναμένεται να διευκολύνει αισθητά την κατάσταση της προσφοράς, δήλωσε ο Carsten Fritsch, αναλυτής της Commerzbank.

Στο μεταξύ, το lockdown στη Σαγκάη παρατείνεται λόγωτης έξαρσης κρουσμάτων κορονοϊού, ωθώντας καθοδικά τις τιμές πετρελαίου. Όπως σχολίασε ο Fritsch, “αυτό σημαίνει ότι η επιχειρηματική μητρόπολη με τα 25 εκατομμύρια κατοίκους, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 4% της κινεζικής ζήτησης πετρελαίου, είναι καταδικασμένη να παραμείνει σε ακινησία”.

Σε αυτό το κλίμα, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Μαΐου ενισχύθηκε κατά 2,23 δολάρια ή 2,3%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 98,26 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.Στην εβδομάδα, ωστόσο, το WTI σημείωσε απώλειες της τάξης του 1,2%.

Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Ιουνίου πρόσθεσε την Παρασκευή 2,20 δολάρια ή 2,2% για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 102,78 δολάρια το βαρέλι. Στην εβδομάδα, ωστόσο, το Brent υποχώρησε κάτα 1,5%.