«Μεγάλη τιμή και βαριά ευθύνη η ανάδειξή μου στην Προεδρία της Δημοκρατίας» δήλωσε αμέσως μετά την εκλογή του ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κώστας Τασούλας, συμπληρώνοντας: «Χρειάζονται λύσεις ευρύτερης αποδοχής σε διάλογο με την κοινωνία».
«Σας ευχαριστώ θερμά για το επίσημο άγγελμα της εκλογής μου, που αποτελεί για μένα κορυφαία τιμή, αλλά κυρίως αποτελεί βαρύτιμη ευθύνη. Παρακαλώ να διαβιβάσετε στην εθνική αντιπροσωπεία τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες για την ανάδειξή μου στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας» είπε ο κ. Τασούλας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη.
Η δήλωση του Κ. Τασούλα: «Μεγάλη τιμή και βαριά ευθύνη η ανάδειξή μου στην Προεδρία της Δημοκρατίας… Δυνατότητες προσφοράς και έργου ώστε να προοδεύσει η πατρίδα μας υπάρχουν. Υπάρχουν και δεδομένες δυσκολίες στην πολιτική, τις οποίες γνωρίζω. Μόνο με εθνική προσπάθεια και λύσεις κοινής αποδοχής και διάλογο με την κοινωνία θα τις υπερβούμε… Υπάρχουν προσδοκίες από την Πολιτεία. Αξιώσεις εθνικής ασφάλειας, ευημερίας, προστασίας, πολιτικής προστασίας, που έχει ως έννοια ιδιαίτερη σημασία στην εποχή μας… Ο ρυθμός του κόσμου όπως τον γνωρίζαμε μεταπολεμικά δεν υφίσταται. Για εμάς στο πέτρινο ακρωτήρι της Ελλάδας οι προκλήσεις παραμένουν. Προκλήσεις σε επίπεδο υπεράσπισης εθνικών συμφερόντων αλλά και κοινωνικής συνοχής».
Υπενθυμίζεται ότι ο Κώστας Τασούλας εξελέγη σήμερα Τετάρτη, στην τέταρτη κατά σειρά ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής, νέος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας με 160 ψήφους. Ο κ. Τασούλας αναμένεται να ορκιστεί στις 13 Μαρτίου, όποτε ολοκληρώνεται η θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.
Έπειτα από τρεις άκαρπες ψηφοφορίες σήμερα, στην τέταρτη, όπου απαιτούνταν 151 ψήφοι, ο Κώστας Τασούλας εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε ένα κλίμα έντονα φορτισμένο μετά την παρουσίαση των νέο βίντεο για την εθνική τραγωδία των Τεμπών. Μάλιστα, η Μαρία Καρυστιανού με επιστολή της στον πρόεδρο της Βουλής ζήτησε να μη διεξαχθεί η σημερινή διαδικασία.
Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, μόλις έφτασε η σειρά της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η ίδια δήλωσε «όχι στη συγκάλυψη» και οι βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας αποχώρησαν από την αίθουσα.
Υπενθυμίζεται ότι και στις προηγούμενες τρεις ψηφοφορίες ο κ. Τασούλας είχε συγκεντρώσει από 160 ψήφους.
Αντίθετα, η προτεινόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ Λούκα Κατσέλη έλαβε 29 ψήφους, έναντι 40 στις προηγούμενες ψηφοφορίες, μετά την απόφαση της Νέας Αριστεράς να απόσχει από τη διαδικασία.
«Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες σε όλη τη χώρα απαίτησαν δικαιοσύνη και οξυγόνο για τη δημοκρατία μας, η αλαζονική κυβέρνηση Μητσοτάκη τους περιφρονεί. Σήμερα κλιμακώνει το καθεστωτικό της κατήφορο με την εκλογή Τασούλα ενός πολιτικού που ελέγχεται για αντιδημοκρατικές πρακτικές. Η Νέα Αριστερά απέχει από τη σημερινή διαδικασία. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε σε αυτές τις συνθήκες» δήλωσε ο Αλέξης Χαρίτσης στο περιστύλιο της Βουλής λίγα λεπτά πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας.
Ο προτεινόμενος από το ΠΑΣΟΚ Τάσος Γιαννίτσης συγκέντρωσε 34 ψήφους και ο προτεινόμενος από τη «Νίκη» Κώστας Κυριακού 14 ψήφους.
Τέλος, 39 βουλευτές ψήφισαν «παρών».
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης μετέβη στο γραφείο 258 του 2ου ορόφου του Κοινοβουλίου προκειμένου να συναντήσει τον κ. Τασούλα και να του αναγγείλει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που τον καθιστά 9ο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το συγκεκριμένο γραφείο βρίσκεται στην πτέρυγα που έχει παραχωρηθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και μέχρι πριν από λόγια χρόνια «στέγαζε» τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.