Μαύρος χρυσός: Η Μέση Ανατολή «χάνει» την Νότια Κορέα; (12/7/2020)

To μερίδιο των χωρών της Μέσης Ανατολής στις νοτιοκορεατικές εισαγωγές αργού το α΄ εξάμηνο του έτους αναμένεται να υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες, αντανακλώντας τις μεγάλες περικοπές στην παραγωγή, στις οποίες προέβησαν χώρες-μέλη του OPEC.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Reuters, το οποίο επικαλείται στοιχεία της Korea National Oil Corp (KNOC), από τις συνολικές εισαγωγές πετρελαίου της Νότιας Κορέας, το 67% (κατά μέσο όρο 1,91 εκατ. βαρέλια/ημέρα) προήλθε από τη Μέση Ανατολή.

  • Ο αριθμός αυτός είναι μικρότερος σε σχέση με το μερίδιο 72,8% των χωρών της Μέσης Ανατολής στις νοτιοκορεατικές εισαγωγές αργού έναν χρόνο πριν και ο μικρότερος από το 1988, όταν οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες της Μέσης Ανατολής αντιπροσώπευσαν το 62,1% των συνολικών εισαγωγών αργού της ασιατικής χώρας.

Παραδοσιακά, η Νότια Κορέα, ο πέμπτος μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου του κόσμου, εισάγει το 70-80% του πετρελαίου της κυρίως από το Κουβέιτ, τη Σαουδική Αραβία και το Ιράκ, αναφέρεται στο δημοσίευμα του Reuters.

  • Από την άλλη, το μερίδιο των ΗΠΑ και Καναδά στις νοτιοκορεατικές εισαγωγές αργού ανήλθε κατά το α΄ εξάμηνο σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 19,6%.

Αναλυτές σημειώνουν, τέλος, ότι οι χώρες της Μέσης Ανατολής θα αυξήσουν τις αποστολές τους στη Νότια Κορέα κατά το β΄ εξάμηνο, καθώς εκτιμάται ότι θα αυξηθεί η νοτιοκορεατική ζήτηση για καύσιμα και η αμερικανική παραγωγή μαύρου χρυσού θα μειωθεί.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ