Μαύρα κοράκια, Κόκκινα κοράκια – Τι… προμηνάνε τα μαύρα και τα κόκκινα κοράκια;

  • Ο ποιητής Φανφάρας και ο επενδυτικός πακτωλός

Του Απόστολου Μάνθου

Η εύθραυστη επενδυτική παιδεία, που καλλιεργήθηκε στα πέτρινα χρηματιστηριακά χρόνια της τελευταίας 5ετίας έχει αφήσει το στίγμα της τοξικά ευμετάβλητης επενδυτικής ψυχολογίας στο ελληνικό χρηματιστήριο. Αιτίες πολλές, βασικές και δευτερεύουσες, δικαιολογία όμως καμία.  Ίσως επειδή ακόμα και με τα τωρινά δεδομένα της οικονομίας υπάρχει το καθημερινό σαράκι της διαμάχης μεταξύ αυτών που βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο και αυτών που το βλέπουν μισογεμάτο.

  • Οι τελευταίες μάλιστα συνεδριάσεις με τις παλινωδίες του Γενικού Δείκτη μέσα στη ζώνη των 910 με 900 μονάδων έχουν δημιουργήσει “χορταστικές” συζητήσεις σε  δύο “active traders”  και πολύ καλούς φίλους. Ο μεν  Βασίλης είναι “σποτάς” και αρέσκεται να αγοράζει μετοχές, διαβάζοντας  τα “βαθιά” θεμελιώδη των εταιρειών, ο δε Ευστάθιος είναι “παραγωγάς”, έχοντας αναγάγει το short selling σε επενδυτική παστίλια.

Με την παραμικρή “αρνητική” είδηση ο Ευστάθιος έχοντας ανοίξει short θέσεις φωνάζει στο φίλο του περιπαικτικά… “Ξύπνα, Βασίλη… έρχεται μεγάλη πτώση”. Ο δε Βασίλης ενθυμούμενος  την ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη κάνει τον ποιητή Φανφάρα  απαγγέλλοντας το γνωστό ποίημα:

  • Μαύρα κοράκια
  • Κόκκινα κοράκια
  • Τι προμηνάνε τα μαύρα και τα κόκκινα κοράκια;

Μέσα σε αυτό το φίλιο πολεμικό κλίμα το πρώτο που έχω να τους αντιπαραβάλω μιας που δεn μπορώ να γνωρίζω το βραχυπρόθεσμο momentum της αγοράς είναι ο πακτωλός των εκατομμυρίων που έχει ήδη αρχίσει να επενδύεται στο αναπτυξιακό κομμάτι της χώρας.

***

Θα ξεκινήσω με την AEGEAN, όπου πρόσφατα παρέλαβε τρία νέα αεροσκάφη Airbus A320neo και αναμένεται έως το 2024 να προσθέσει στοn στόλο της άλλα 46 νέα αεροσκάφη της οικογένειας Α320neo και Α321neo, συνολικής αξίας 6 δισ. δολαρίων. Χαρακτηριστική του τι μέλλει γενέσθαι είναι η δήλωση του διευθύνοντος σύμβουλου  Δ. Γερογιάννη, σύμφωνα με τον οποίο κάθε νέο επιπλέον αεροσκάφος που θα υποδέχεται η AEGEAN θα φέρνει στην οικονομία και στην κοινωνία: 70 επιπλέον νέες θέσεις εργασίας σε αεροπορική και επίγεια εξυπηρέτηση, 100.000 επιπλέον επισκέπτες ετησίως, και 80 εκατ. ευρώ ετήσια άμεσα έσοδα στον τουρισμό.

  • Σημειώνεται ότι έως τον Ιούλιο του 2020 η εταιρεία θα παραλάβει συνολικά 6 αεροσκάφη του νέου τύπου για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη του δικτύου της σε συνολικά 155 προορισμούς, 19,2 εκατ. θέσεις και 65 αεροσκάφη για το 2020.

Δίνοντας τώρα τη σκυτάλη στην τεχνική ανάλυση αυτό που φαίνεται από το εβδομαδιαίο διάγραμμά της είναι ότι ακολουθεί την τακτική της σταδιακής ωρίμανσης των ανοδικών επιπέδων, πράγμα που σημαίνει ότι πρώτα δημιουργεί ισχυρά πατήματα και μετά εκτελεί διαφυγή προς ανώτερα κλιμάκια. Στην προκειμένη περίπτωση, χρησιμοποιώντας ως στήριξη την ανοδική γραμμή τάσης “W” θα επιχειρήσει ανοδική κίνηση προς τη ζώνη αντίστασης των 9,10 με 9,60 ευρώ.

pin


Η Lamda Development είναι έτοιμη να ξεκινήσει την υλοποίηση του μεγαλύτερου επενδυτικού έργου της σύγχρονης Ελλάδας. Η επένδυση του Ελληνικού, ύψους 8 δισ. ευρώ, αναμένεται να συμβάλει -στον ορίζοντα ολοκλήρωσης της ανάπτυξης- κατά 2,4% στο ΑΕΠ της Ελλάδος, ενώ παράλληλα θα εισφέρει συνολικά πάνω από 14 δισ. ευρώ έσοδα σε φόρους. Το έργο αναμένεται να προσελκύσει 1 εκατ. νέους τουρίστες, μειώνοντας σημαντικά την εποχικότητα και αυξάνοντας παράλληλα σημαντικά τη μέση διάρκεια παραμονής και τη δαπάνη των τουριστών στην Αθήνα.

  • Διαγραμματικά η μετοχή κινείται με σταθερά ανηφορικά βήματα μέσα στο ανοδικό κανάλι που τη διέπει από το 2015. Ο μακροπρόθεσμος στόχος στην επόμενη διετία τείνει να είναι η περιοχή των 13,20 ευρώ.

pin


Η Tέρνα Ενεργειακή προχωρά σε νέες επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 250 εκατ. ευρώ στην παραγωγή καθαρής ενέργειας. Έχει ήδη ξεκινήσει την υλοποίηση επένδυσης της τάξης των 150 εκατ. ευρώ στην περιοχή της Εύβοιας, με την κατασκευή εννέα αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος 121 MW και αναμένεται να κατασκευαστούν νέα αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 96,6 MW.

  • Τεχνικά τώρα η μετοχή έχει περάσει πάνω από το επίπεδο αντίστασης των 7,80 ευρώ και  αρχίζει και βλέπει στο βάθος το επόμενο σκαλοπάτι των 9,55 ευρώ. Ο μακροπρόθεσμος στόχος παραμένει η περιοχή μεταξύ των 10,20 με 10,50 ευρώ.

pin


Τέλος η Motor Oil ξεκινάει μια σημαντική επένδυση ύψους 310 εκατ. ευρώ, αναβαθμίζοντας τις μονάδες της  στα διυλιστήρια  Κορίνθου. Η ολοκλήρωση της επένδυσης τοποθετείται  χρονικά για το 2021 και αναμένεται να  ενισχύσει περαιτέρω τη λειτουργική κερδοφορία του Ομίλου, καθώς θα προσδώσει επιπλέον 90 έως 100 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

  • Διαγραμματικά η μετοχή δείχνει μετά και τη καθοδική καταστρατήγηση της “Q” να θέλει να φλερτάρει με τη στήριξη των 18,40 ευρώ. Διατήρηση του εν λόγω επιπέδου θα δημιουργήσει αγοραστικό ενδιαφέρον για μια κίνηση ανάτασης προς τα 21,20 ευρώ.

pin

* Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets

Ο ποιητής Φανφάρας και ο επενδυτικός πακτωλός

** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Κεφάλαιο”