Μαστίχα Χίου και κατά… της γρίπης

  • Μαστίχα Χίου και κατά… της γρίπης

  • Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη η μαστίχα εμποδίζει το αρχικό στάδιο της αντιγραφής του ιού της γρίπης και την αναπαραγωγή του

Μία (ακόμη) πολύ σημαντική μελέτη δημοσιευμένη σε ένα από τα καλύτερα επιστημονικά περιοδικά του κόσμου για την επίδραση της μαστίχας στην προστασία από τον ιό της γρίπης (IAV).

Στη συγκεκριμένη μελέτη η μαστίχα εμποδίζει το αρχικό στάδιο της αντιγραφής του ιού, το οποίο με τη σειρά του, μειώνει την αναπαραγωγή του. Οι συγγραφείς καταδεικνύουν ότι η μαστίχα Χίου μειώνει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα και αυξάνει σημαντικά την επιβίωση σε ποντίκια μολυσμένα με IAV!

“Η μαστίχα αποτελεί πλέον όπλο στα χέρια των επιστημόνων.

Η Χίος το έχει στα χέρια της, μήπως να σκεφτούμε όλοι σοβαρά να εντάξουμε τη χρήση της στην καθημερινότητά μας;”, σχολίασε σε ανάρτησή του ο Ηλίας Σμυρνιούδης.


Η μαστίχα Χίου και τα οφέλη της!

Τι περιέχει η μαστίχα και ποιες οι ιδιότητές της;

Από τα μαστιχόδεντρα παράγεται μία κολλώδης παχύρευστη ουσία, η ρητίνη, η οποία περιέχει τα λεγόμενα τερπένια (ελανολικό και ολεανολικό οξύ) τα οποία είναι γνωστά για την αντιφλεγμονώδη δράση τους (πχ. υπάρχουν ενδείξεις ότι βελτιώνει την κλινική εικόνα ατόμων που πάσχουν από τη νόσο του Crohn).

  • Εκτός αυτών η ρητίνη περιέχει και πολυφαινόλες, ουσίες που δρουν αντιοξειδωτικά προάγοντας την υγεία του οργανισμού μας! Μία ακόμη αξιοσημείωτη ιδιότητα της μαστίχας είναι η θαυματουργή της δράση στο πεπτικό μας σύστημα. Συγκεκριμένα, συμβάλλει στη διαδικασία της πέψης, ανακουφίζει από το στομαχόπονο και μελέτες αποδεικνύουν τη δράση της κατά του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.

Επιπλέον, η μαστίχα Χίου προάγει την καρδιαγγειακή προστασία, αφού μειώνει την κακή χοληστερίνη (LDL).  Συμβάλλει ακόμη και στην καλή λειτουργία του ήπατος, αφού έχει και αποτοξινωτική δράση.

  • Η μαστίχα Χίου χρησιμοποιείται και για την προάσπιση και διατήρηση της στοματικής μας υγιεινής, προστατεύοντας από το σχηματισμό πλάκας και την εμφάνιση περιοδοντίτιδας. Τέλος, το έλαιο της μαστίχας Χίου έχει καλλυντική δράση, καθώς χρησιμοποιείται ως συστατικό σε κρέμες που στοχεύουν στη διατήρηση του κολλαγόνου και κατά συνέπεια στην αντιγήρανση του δέρματος.

Συμπεραίνουμε, λοιπόν, πως άλλη μία φορά η φύση μας εφοδιάζει με τα προϊόντα της, προκειμένου να υπερασπιζόμαστε την υγεία μας. Σε κάθε περίπτωση, άτομα που ακολουθούν φαρμακευτικές αγωγές επιβάλλεται να συμβουλεύονται τους ειδικούς, προτού αρχίσουν να λαμβάνουν σκευάσματα της μαστίχας.

Κωνσταντίνα Γαζουλέα

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος