Μάσκα προστασίας… λαιμού & Μάσκες στη Βουλή

ΒΗΜΑτοδότης

Μάσκα προστασίας… λαιμού

Το θέμα, μου λένε οι ειδικοί, είναι να φοράς τη μάσκα σωστά. Δηλαδή να καλύπτει πλήρως τους αναπνευστικούς οδούς (στόμα και μύτη). Διαφορετικά δεν έχει σημασία εάν κάποιος φορά τη μάσκα ή όχι. Αυτονόητα πράγματα θα πείτε. Οχι όμως για όλους. Για παράδειγμα μια βόλτα να κάνετε στους δρόμους ή να βρεθείτε σε κλειστούς χώρους θα διαπιστώσετε ότι μερικοί χρησιμοποιούν τη μάσκα αλλιώς: Ως μάσκα προστασίας… λαιμού. Την κατεβάζουν στο λαιμό τους νομίζοντας ότι έτσι προστατεύονται από τον ιό.

***

Μάσκες στη Βουλή

Αφού έγινε λόγος για μάσκες και μέτρα προστασίας, έχω να σας πω και τούτα. Στη Βουλή, την Τετάρτη που μίλησε ο Πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων, παρατήρησα ότι κανείς δεν φορούσε μάσκα. Ή μάλλον, φορούσε μόνον η Τασία Χριστοδουλοπούλου που έτυχε να βρίσκεται στο Κοινοβούλιο. Εκτός εάν μου πείτε ότι με το να παραμένουν ορθάνοικτες οι πόρτες και τα παράθυρα δεν λογαριάζεται ο χώρος του Κοινοβουλίου κλειστός.

  • Ούτε όμως στο καφενείο ορισμένοι κρατούσαν τις αποστάσεις, ενώ πρόσεξα και χειραψίες (πέραν των συνηθισμένων αγκωνιών) από προσκεκλημένους ή από συνεργάτες βουλευτών. Εχουν βέβαια τοποθετηθεί πλεξιγκλάς και στο βήμα της Βουλής και στα γραφεία (ακόμα και στα γραφεία των κοινοβουλευτικών συντακτών),

Υπάρχουν παντού αντισηπτικά, αφού ο Πρόεδρος του Σώματος Κώστας Τασούλας είναι πολύ σχολαστικός με τα μέτρα προστασίας και δεν αφήνει τίποτα χωρίς να το προσέξει.

  • Και όμως όπως μου έλεγε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος «κυρίως στη Βουλή θα πρέπει να τηρούνται σχολαστικά όλα τα μέτρα, διότι εάν δεν τηρούνται με αυστηρότητα, ο κόσμος που τα βλέπει όλα αυτά τι να πει; Θα χάσει την εμπιστοσύνη του και απέναντι στα μέτρα και απέναντι σ΄αυτούς που τα επιβάλλουν».

Παρά ταύτα η πλειοψηφία των βουλευτών λέει ότι τα μέτρα είναι επαρκή και ότι το Κοινοβούλιο είναι ασφαλές. Τη Δευτέρα πάντως ανοίγουν και τα εστιατόρια του Κοινοβουλίου.