Masdar: “Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι η αρχή – Θα επενδύσουμε περισσότερα κεφάλαια σε Ελλάδα και Ευρώπη”

Στην αναζήτηση περισσότερων επενδυτικών ευκαιριών και εξαγορών στην Ελλάδα και την Ευρώπη, βρίσκεται η Masdar μετά το deal 3,2 δισ. ευρώ με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.  Mε δηλώσεις του στους FT, o διευθύνων σύμβουλος της κρατικής εταιρείας του Άμπου Ντάμπι στις ΑΠΕ Mohamed Jameel Al Ramahi  προαναγγέλλει τις επόμενες επενδυτικές κινήσεις της, σημειώνοντας ότι η συμφωνία των 3,2 δισ. ευρώ για την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ήταν μόνη η αρχή για την περαιτέρω επέκταση της στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

«Η αλήθεια είναι πώς δεν αποκτούμε μόνο αυτήν την εταιρεία και το χαρτοφυλάκιο της. Θα επενδύσουμε περισσότερα κεφάλαια στην Ελλάδα και την Ευρώπη», λέει ο CEO της Masdar στους FT και συνεχίζει: «Πρόκειται για μία στρατηγική συμφωνία για εμάς και με αυτή ενισχύουμε την παρουσία μας στην Ελλάδα αλλά το πλέον σημαντικό είναι η ενίσχυση της παρουσίας μας στην Ανατολική Ευρώπη». Ο ίδιος σημειώνει το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας στη Σερβία, το Μαυροβούνιο και την Πολωνία καθώς και το ισχυρό χαρτοφυλάκιο έργων στην ευρύτερη περιοχή. Μετά από μια δεκαετία ταχείας ανάπτυξης, ο κλάδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δέχεται πιέσεις από τα υψηλότερα επιτόκια, ιδιαίτερα στην Ευρώπη όπου αρκετές εταιρείες έχουν περιορίσει ή ακυρώσει σχέδια.

Ο ίδιος σημείωσε  ότι τα υψηλότερα επιτόκια επανέφεραν τον κλάδο στην πραγματικότητα και έκαναν τους ανθρώπους να «συνέλθουν» σε ότι αφορά τις συμφωνίες. «Οταν τα επιτόκια ήταν μηδενικά ή αρνητικά, στελέχη εταιρειών περίμεναν υψηλές αποτιμήσεις. Αν δεν τους έδινες την αξία που επιθυμούσαν και ονειρευόντουσαν, θα μπορούσαν να απευθυνθούν στην τράπεζα και να δανειστούν με μηδενικό επιτόκιο και να συνεχίσουν την ανάπτυξή τους. Τώρα, (τα υψηλότερα επιτόκια) έκαναν την αγορά να συνειδητοποιήσει ότι η αποτίμηση που σκέφτονταν δεν ήταν η πραγματική».

Η Masdar, η οποία χρηματοδοτείται από το κρατικό επενδυτικό ταμείο Mubadala των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, την εταιρεία ενέργειας και ύδρευσης Taqa και την εθνική εταιρεία πετρελαίου Adnoc, έχει συγκεντρώσει ένα χαρτοφυλάκιο έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ύψους 30 δισ. δολαρίων. Εκτός από την TEΡΝΑ Ενεργειακή , αγόρασε πρόσφατα το 49% του αιολικού έργου Dogger Bank του Ηνωμένου Βασιλείου αξίας 11 δισ. λιρών, ένα κομμάτι αιολικού πάρκου στη Βαλτική Θάλασσα αξίας 1,6 δισ. ευρώ και το 50% του αμερικανικού ομίλου αιολικής, ηλιακής και αποθήκευσης ενέργειας Terra-Gen.

Η Masdar έχει επιταχύνει τις συμφωνίες της προκειμένου να επιτύχει τον στόχο της για 100 GW ανανεώσιμης ισχύος έως το 2030. Επί του παρόντος διαθέτει περίπου 20GW έργων που είτε λειτουργούν, είτε κατασκευάζονται είτε βρίσκονται υπό ανάπτυξη. “Έπρεπε να αλλάξουμε ταχύτητα”, δήλωσε ο Al Ramahi. “Έπρεπε να αρχίσουμε να εξετάζουμε και να αξιολογούμε νέες ευκαιρίες που είναι μεγάλες και σε κλίμακα. Έπρεπε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε μεγάλες εξαγορές”.

Παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων σχετικά με την ξένη ιδιοκτησία κρίσιμων ενεργειακών υποδομών, ο Al Ramahi δήλωσε ότι η Masdar δεν είχε αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής κανένα πρόβλημα. “Δεν έχουμε δει ότι δεν είμαστε ευπρόσδεκτοι πουθενά”, δήλωσε. “Αντιθέτως, όλες οι πόρτες έχουν ανοίξει για εμάς όπου κι αν έχουμε πάει”. Πρόσθεσε ότι είναι ουδέτερος ως προς τη χρήση ηλιακών συλλεκτών ή ανεμογεννητριών κινεζικής κατασκευής. “Πιστεύουμε σε μια ανοιχτή φιλελεύθερη αγορά. [Θα αγοράσουμε από] οποιονδήποτε μπορεί να αναβαθμίσει την κλίμακα και να προμηθεύσει το προϊόν τη σωστή στιγμή, στη σωστή τιμή”.