Μας φορτώνουν τις ενοχές της σακκούλας  (του Ηρακλή Α. Σωτηράκη)

ΜΑΣ ΦΟΡΤΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΕΝΟΧΕΣ… ΤΗΣ ΣΑΚΟΥΛΑΣ

του Ηρακλή Α. Σωτηράκη

-Σακούλες θέλετε; Εννιά λεπτά οι μιας χρήσεως, δεκαεπτά λεπτά οι πολλαπλής χρήσεως.
Έγινε κι αυτό.

 • Επειδή λέει καταστρέφουμε το περιβάλλον, και επειδή πρέπει να βοηθήσουμε να σωθεί ο πλανήτης, βάλανε χρέωση στην πλαστική σακούλα του σούπερ μάρκετ. Όμως το πιο σοβαρό δεν είναι τα εννιά ή τα δεκαεφτά λεφτά που θα πληρώσω, το πρόβλημα είναι πως με φορτώνουν ενοχές, ότι δήθεν αν χρησιμοποιώ πλαστική σακούλα …καταστρέφω τον πλανήτη.

Βέβαια πολύ φτηνά έχουν αποτιμήσει την καθαρότητα του πλανήτη, αφού με εννιά λεπτά του ευρώ, μπορώ να αγοράσω το δικαίωμα … να συνεχίσω να μολύνω το περιβάλλον.

 • Τρελά όλα αυτά δεν νομίζετε;

Περιβαλλοντικό αποτύπωμα σου λέει ο άλλος , και σε φορτώνει ενοχές, γιατί χρησιμοποιείς πλαστικά μπουκάλια, γιατί δεν ξεχωρίζεις τα σκουπίδια, γιατί κάνεις άσκοπες διαδρομές με το αυτοκίνητο, γιατί δεν χρησιμοποιείς οικολογικά προϊόντα, και τόσες άλλες «περιβαλλοντικές» απαγορεύσεις- ενοχές, φορτωμένες στις πλάτες του κοσμάκη, έτσι που να σκύβει από το βάρος των ενοχών του, και να μη βλέπει τι γίνεται παραπέρα.

 • Παίρνω μια σακούλα πλαστική από το σουπερ μάρκετ, και νοιώθω ένοχος ότι μολύνω το περιβάλλον  την στιγμή που ο τάδε πλούσιος, με ένα μόνο ταξίδι με το ιδιωτικό του τζετ, μολύνει με καυσαέρια το περιβάλλον, πιο πολύ από 100.000 σακούλες!!

Νοιώθω ένοχος στο σαραβαλάκι μου των 1000 κυβικών, που δεν μπορώ να αλλάξω γιατί δεν έχω χρήματα, επειδή είναι ρυπογόνου τεχνολογίας, τη στιγμή που τα θηριώδη τζιπ των πλουσίων πάνε για καφέ Κολωνάκι, και Βουλιαγμένη 5500 κυβικά αντιρρυπαντικής βέβαια τεχνολογίας, η οποία όμως για να κατασκευαστεί, παράγει τόσους ρύπους, όσους δεν θα παράξει το σαραβαλάκι μου σε τριάντα χρόνια.

 • Μολύνεις,  σου λένε, όταν το αυτοκίνητο σου καταναλώνει πετρέλαιο, αλλά δεν θα μολύνεις αν αγοράσεις ηλεκτρικό που θα θέλει φόρτιση με ηλεκτρική ενέργεια, που για  να παραχθεί… καταναλώνεται …πετρέλαιο ή αέριο, ή πυρηνική ενέργεια!!!

Οι θεματοφύλακες της καθαρότητας του πλανήτη, παράγουν 12000 τόνους πυρηνικά απόβλητα κάθε χρόνο, τα οποία θα καταστούν σχετικά ακίνδυνα για τη ζωή μας, μετά από …1,2 δισεκατομμύρια χρόνια, και τα οποία… θάβουν σε διάφορα σημεία του πλανήτη,  με εγγύηση ασφαλούς αποθήκευσης τα 10.000 χρόνια!

 • Όποιος ρίξει μια ματιά στο flightradar24, θα δει ότι ο παγκόσμιος ουρανός είναι γεμάτος αεροπλάνα που πετάνε κάθε στιγμή, και παράγουν μόλυνση εκατοντάδων εκατομμυρίων σαραβαλακίων σαν το δικό μου, κάθε λεπτό.

Όποιος ψάξει το marinetrafic, θα δει τις θάλασσες γεμάτες από πλοία εμπορικά, , πετρελαιοφόρα, ιδιωτικά και κάθε λογής, που μολύνουν τα θάλασσες κάθε λεπτό, όσο ένα εκατομμύριο κακομοίρηδες σαν κι εμένα, και εμένα τον δόλιο, με κοιτά υποτιμητικά η πωλήτρια του σούπερ μάρκετ, γιατί απαντάω ναι, στην ερώτηση «θέλετε σακούλα;»

 • Θα σκέφτεται «άλλος ένας οικολογικός εγκληματίας», ίσως αύριο, αν της δώσουν το δικαίωμα, με ελαφρά την συνείδηση, μπορεί και να με μαστίγωνε γι αυτό μου το έγκλημα.
  Ε, λοιπόν, άκου αγαπητή μου κοπέλα, κι εσύ και ο Μάσκ, και ο Γκέιτς, και κάθε προβληματικός,  δήθεν οικολόγος.

Το δικό μου περιβαλλοντικό αποτύπωμα, όσες χιλιάδες σακούλες και να καταναλώσω, όσα σκουπίδια και να μην διαχωρίσω, δεν θα φτάσει ΠΟΤΕ, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα  ενός λεπτού ζωής του Γκέιτς.

 • Και σαν τον Γκέιτς, σ  αυτόν τον πλανήτη, δυστυχώς, υπάρχουν εκατομμύρια …εκατομμυριούχοι. Για το ταξίδι  του,  Αμερική- Ελλάδα, και μόνο αυτό, ο Γκέιτς έκαψε τόσα καύσιμα, όσα δεν θα προλάβω να κάψω εγώ με το σαραβαλάκι μου όλη μου τη ζωή.
  Μισό κιλό ενός δορυφόρου του Μασκ, ρυπαίνει όσο ρυπαίνουν τα πλαστικά που θα χρησιμοποιήσω εγώ όλη μου τη ζωή.

Και αυτοί θα κάνουν σ εμένα μάθημα οικολογίας;

 • Η μήπως θα μου κάνεις οικολογικό μάθημα εσύ μικρή μου,  που μέχρι να πάς γραφείο έχεις καταναλώσει του κόσμου το πλαστικό, ποτήρι για τον καφέ, καπάκι για το ποτήρι, πλαστική θήκη για το χάρμπουργκερ, πλαστική θήκη γα τον καπνό, πλαστικό μπουκαλάκι για το νερό,και πάει λέγοντας;

Στα χρόνια μου χωρίς να ξέρουμε αυτά τα οικολογικά, πηγαίναμε με δίχτυ στα ψώνια, είχαμε μόνο γυάλινα ποτήρια και μπουκάλια, τα παλιά ρούχα τα μεταποιούσαμε και όταν πάλιωναν τα κάναμε σφουγγαρόπανα, τα πλαστικά ούτε τα ανακαλύψαμε εμείς, ούτε τα προτιμούσαμε, ούτε μας άρεσαν, μας τα επέβαλλαν αυτοί που σήμερα μας ενοχοποιούν …για τα πλαστικά, για το παλιό αυτοκινητάκι μας, για τα σκουπίδια που τα πετάμε όλα μαζί.

 • Για να μην βάλω στην εξίσωση ότι ακόμα και τη διαλογή των σκουπιδιών θέλουν να την κάνουμε εμείς τζάμπα,  για να μπορούν χωρίς το κόστος διαχωρισμού να εκμεταλλεύονται τα σκουπίδια με μεγαλύτερο κέρδος.

Δεν κατάλαβα; Αφού βγάζετε του κόσμου τα λεφτά από την ανακύκλωση των σκουπιδιών, γιατί δεν μας πληρώνετε για την διαλογή;

 • Και κορόιδα, και ένοχοι της μόλυνσης του πλανήτη; Σαν πολύ δεν πάει;

Έχετε βρει έναν πλανήτη γεμάτο αφελείς ανθρώπους, και τους έχετε φορτώσει ενοχές για όλα. Μη καπνίζεις γιατί κάνει κακό στην υγεία σου, εγώ όμως θα συνεχίσω να παράγω τσιγάρα. Μην καταναλώνεις πλαστικά, εγώ όμως θα συνεχίσω να παράγω πλαστικά. Μη ρυπαίνεις το περιβάλλον για να μπορώ εγώ να το βρω καθαρό και να το …βρωμίσω με τη μεγαλύτερη δυνατή κερδοφορία.

 • Ε, λοιπόν, τέρμα φίλε οι ενοχές.

Δεν θα μου πουλήσεις εμένα το ηλεκτρικό αυτοκίνητο, που είναι πέντε φορές πιο ρυπογόνο από το βενζινοκίνητο, για καθαρό, για να έχουν δουλειά οι αυτοκινητοβιομηχανίες σου. Πώς κατασκευάζονται οι μπαταρίες του, τι γίνονται όταν παλιώσουν, πως παράγεται η ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται για να δουλέψει, όλα  αυτά που κάνεις εσύ για το κέρδος σου είναι καθαρά και εγώ ο κακομοίρης, με τη σακούλα είμαι ο μοναδικός ένοχος της καταστροφής του πλανήτη;

 • Τέρμα λοιπόν οι ενοχές.

Όσο για την πωλήτρια, που με κοιτάει στραβά γιατί παίρνω πλαστική σακούλα, αλλά δεν ξέρει ότι το μελάνι για τα τατουάζ που έχει στα χέρια της κοστίζει στον πλανήτη ίση μόλυνση με εκατό πλαστικές σακούλες, λέω να μην της πω  τίποτε.
Θα την αφήσω την κακομοίρα να διαχωρίζει τα σκουπίδια σπίτι της, και να αισθάνεται την ικανοποίηση ότι βοηθά στην καθαρότητα του πλανήτη.

 • Εγώ απ την άλλη, προτιμώ τις ενοχές που μου φορτώνουν, παρά να υποκύψω στο  δούλεμα περί συμβολής  μου, στην καθαρότητα του πλανήτη.

Στο κάτω κάτω, …συμβάλλω κι εγώ, πληρώνοντας …εννιά λεπτά τη σακούλα!!!
Άντε από δω, ρε!

Ηρακλής Α. Σωτηράκης
Επίκουρος καθηγητής ε.τ.
ΑΤΕΙ Πειραιά, νυν ΠΑ.Δ.Α.