Η αμερικανική οικονομία σε κίνδυνο “μαύρου κύκνου”

Με την πρώτη μείωση των επιτοκίων από την Fed, ο κίνδυνος ύφεσης στην αμερικανική οικονομία μοιάζει πλέον αναπόφευκτος. Σύμφωνα με τον Mark Spitznagel, επικεφαλής επενδύσεων και ιδρυτή του hedge fund Universa, οι χρηματοπιστωτικές αγορές ενδέχεται να βρεθούν μπροστά σε μια νέα σημαντική πτώση, γεγονός που θα ωθήσει ξανά τη Fed να παρέμβει αγοράζοντας ομόλογα για να στηρίξει την οικονομία.

Τα πρώτα σημάδια της ύφεσης

Η Fed δήλωσε πρόσφατα ότι προχώρησε στη μείωση των επιτοκίων με στόχο να επαναπροσδιορίσει τη νομισματική της πολιτική και να διατηρήσει τη σταθερότητα στην αγορά εργασίας. Με τον πληθωρισμό να υποχωρεί και την οικονομία να βρίσκεται σε σχετικά σταθερή κατάσταση, πολλοί ειδικοί θεώρησαν ότι η κίνηση αυτή της Fed θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ήπια προσγείωση της οικονομίας, αποφεύγοντας την ύφεση.

Ωστόσο, ο Mark Spitznagel θεωρεί πως αυτή η μείωση των επιτοκίων σηματοδοτεί την αρχή μιας επιθετικής πολιτικής μείωσης των επιτοκίων, καθώς η υπερχρεωμένη αμερικανική οικονομία, η οποία μέχρι στιγμής έχει αντέξει περισσότερο από τις προβλέψεις, αναμένεται σύντομα να καταρρεύσει κάτω από το βάρος των υψηλών επιτοκίων που παραμένουν σε ιστορικά επίπεδα. «Ο χρόνος τρέχει και βρισκόμαστε σε επικίνδυνη ζώνη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Spitznagel.

Η στρατηγική της Universa για την αντιμετώπιση ενός “μαύρου κύκνου” στην αγορά

Το hedge fund της Universa, το οποίο διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ειδικεύεται στη διαχείριση κινδύνων από απρόβλεπτα και υψηλής επίπτωσης γεγονότα που προκαλούν αστάθεια στις αγορές, γνωστά ως “μαύροι κύκνοι”. Η στρατηγική της Universa βασίζεται σε εργαλεία όπως τα παράγωγα, οι πιστωτικές ανταλλαγές κινδύνου (credit default swaps) και οι χρηματιστηριακές επιλογές, προκειμένου να αποκομίζει κέρδη από μεγάλες διακυμάνσεις της αγοράς.

Οι επενδύσεις σε “μαύρους κύκνους” είναι γενικά φθηνά στοιχήματα για μεγάλα κέρδη που βασίζονται σε μακροπρόθεσμες απροσδόκητες εξελίξεις. Η Universa είχε σημαντική επιτυχία κατά την έντονη αστάθεια που επικράτησε στις χρηματοπιστωτικές αγορές στις αρχές της πανδημίας COVID-19 το 2020.

Σημάδια που προμηνύουν ύφεση

Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα σημάδια που παρακολουθεί ο Spitznagel είναι η πρόσφατη «εξομάλυνση» της καμπύλης αποδόσεων των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, η οποία αποτελεί έναν από τους βασικούς δείκτες ύφεσης. Η καμπύλη που συγκρίνει τις αποδόσεις των διετών και δεκαετών ομολόγων είχε παραμείνει ανεστραμμένη για περίπου δύο χρόνια, αλλά πρόσφατα γύρισε ξανά θετική, καθώς οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων υποχωρούν ταχύτερα από εκείνες των μακροπρόθεσμων, λόγω των προσδοκιών ότι η Fed θα προχωρήσει σε περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων για να στηρίξει την οικονομία που εξασθενεί.

«Η πραγματική αντίστροφη μέτρηση αρχίζει όταν η καμπύλη αποδόσεων εξομαλύνεται, και βρισκόμαστε πλέον σε αυτό το σημείο», τόνισε ο Spitznagel. Ιστορικά, σε τέσσερις πρόσφατες υφέσεις – το 2020, το 2007-2009, το 2001 και το 1990-1991 – η καμπύλη είχε γίνει θετική λίγους μήνες πριν η οικονομία εισέλθει σε ύφεση.

Κίνδυνος μιας νέας μεγάλης κρίσης

Ο Spitznagel προειδοποιεί ότι το μέγεθος της επερχόμενης πιστωτικής κρίσης θα μπορούσε να είναι ανάλογο με το “Μεγάλο Κραχ” του 1929, το οποίο πυροδότησε τη Μεγάλη Ύφεση. «Η Fed αύξησε τα επιτόκια σε ένα τεράστιο, πρωτοφανές χρέος… Γι’ αυτό λέω ότι αναμένω μια κατάρρευση που δεν έχουμε ξαναδεί από το 1929», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Universa, η ύφεση στις ΗΠΑ θα μπορούσε να ξεκινήσει ακόμη και φέτος, αναγκάζοντας τη Fed να μειώσει επιθετικά τα επιτόκια από το τρέχον επίπεδο του 4,75%-5%. Αυτή η δραστική μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να οδηγήσει τελικά στην επιστροφή της ποσοτικής χαλάρωσης (QE), δηλαδή της αγοράς ομολόγων από τη Fed για τη στήριξη της οικονομίας σε περιόδους μεγάλης αστάθειας.

Ποσοτική χαλάρωση: Επιστροφή στο μηδέν

Ο Spitznagel είναι πεπεισμένος ότι η ποσοτική χαλάρωση θα επιστρέψει. «Πιστεύω ακράδαντα ότι η QE θα επιστρέψει και τα επιτόκια θα επανέλθουν σε επίπεδα κοντά στο μηδέν», τόνισε. Η ποσοτική χαλάρωση αποτελεί ένα εργαλείο που η Fed χρησιμοποιεί όταν τα επιτόκια πλησιάζουν το μηδέν, προκειμένου να στηρίξει τη νομισματική πολιτική και να σταθεροποιήσει τις αγορές.

Η επικείμενη ύφεση και η πιθανή επιστροφή της QE δημιουργούν ένα κλίμα ανησυχίας για το μέλλον της αμερικανικής οικονομίας. Παρόλα αυτά, για ορισμένα hedge funds όπως η Universa, οι συνθήκες αυτές ενδέχεται να αποτελέσουν ευκαιρίες για μεγάλες αποδόσεις από τις ακραίες διακυμάνσεις της αγοράς.