Μαρία Ζαχάροβα: «Κλοπή» η χρήση από την ΕΕ των «παγωμένων» ρωσικών περιουσιακών στοιχείων

«Ληστεία και κλοπή» χαρακτήρισε σήμερα Τετάρτη η Μόσχα την πρόταση του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ να πάρει το 90% των εσόδων από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν παγώσει στην Ευρώπη και να τα διαθέσει για την αγορά όπλων για την Ουκρανία. Βάσει του σχεδίου του Ζ. Μπορέλ, τα έσοδα από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, όπως οι τόκοι, θα μεταβιβαστούν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης, ένα ταμείο που βρίσκεται εκτός του προϋπολογισμού της Ε.Ε., παρέχει στρατιωτική βοήθεια σε χώρες εκτός της Ε.Ε. και έχει χρησιμοποιηθεί κυρίως για την Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο δήλωσε πως τέτοια σχέδια, εφόσον εφαρμοστούν, θα καταστρέψουν τη φήμη της Ευρώπης ως αξιόπιστου φύλακα ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων και θα οδηγήσουν σε πολλά χρόνια αγωγών στα δικαστήρια. «Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν καλά για τη ζημιά που τέτοιες αποφάσεις μπορεί να κάνουν στην οικονομία τους, στην εικόνα τους και στη φήμη τους ως αξιόπιστων, τρόπος του λέγειν, εγγυητών του απαραβίαστου της ιδιοκτησίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας: «Η ζημιά θα είναι αναπόφευκτη. Τα πρόσωπα που θα αναμειχθούν στη λήψη τέτοιων αποφάσεων, τα κράτη που θα το αποφασίσουν αυτό φυσικά θα γίνουν στόχοι διώξεων για δεκαετίες».

Περίπου το 70% του συνόλου των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, τα οποία έχουν παγώσει στη Δύση, βρίσκονται στο κεντρικό βελγικό αποθετήριο Euroclear, το οποίο κρατά το ισόποσο 190 δισ. ευρώ σε χρεόγραφα και μετρητά της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.

Όταν ερωτήθηκε για το σχέδιο του Μπορέλ, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε: «Είναι απλούστατα ληστεία και κλοπή». Η Ζαχάροβα τόνισε πως η Ρωσία θα απαντήσει, αν η Δύση προχωρήσει σε κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων. Η Ρωσία έχει δηλώσει πως θα αναλάβει δράση εναντίον δυτικών περιουσιακών στοιχείων, αν κατασχεθεί δική της περιουσία.

Συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Η Μόσχα ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι θα συζητήσει για τον έλεγχο των πυρηνικών εξοπλισμών με τις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συζήτησης, υπογραμμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν θα επιτύχει στην προσπάθειά της να διεξαγάγει συνομιλίες με τους δικούς της όρους. «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε ζητήματα στρατηγικής σταθερότητας μόνο στο πλαίσιο μιας ενιαίας συζήτησης» δήλωσε η Ζαχάροβα στους δημοσιογράφους, όταν ερωτήθηκε σχετικά με πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης ότι οι ΗΠΑ πρότειναν συνομιλίες με τη Ρωσία και την Κίνα. «Η Ουάσινγκτον προσφέρεται να κάνει διάλογο μόνο με τους όρους των ΗΠΑ» δήλωσε η εκπρόσωπος, συμπληρώνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χάσει τον έλεγχο όπλων που έχουν δώσει στην Ουκρανία, έτσι είναι δύσκολο για τη Μόσχα να συμφωνήσει σε συνομιλίες με την Ουάσινγκτον για τους εξοπλισμούς.

Θεμιτοί στόχοι οι δορυφόροι της SpaceX

Η Ρωσία ανακοίνωσε ακόμη ότι γνωρίζει για τις προσπάθειες αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών να χρησιμοποιήσουν εμπορικές εταιρείες δορυφόρων, όπως η SpaceX, και προειδοποίησε ότι τέτοιες κινήσεις μπορεί να καταστήσουν τους δορυφόρους των εταιρειών αυτών θεμιτούς στόχους. Το Reuters μετέδωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η SpaceX κατασκευάζει δίκτυο εκατοντάδων κατασκοπευτικών δορυφόρων στο πλαίσιο απόρρητου συμβολαίου με μια αμερικανική εταιρεία πληροφοριών, κάνοντας φανερή την εμβάθυνση των σχέσεων ανάμεσα στη διαστημική εταιρεία του Ίλον Μασκ και τις υπηρεσίες εθνικής ασφαλείας.

«Γνωρίζουμε για τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να προσελκύσει τον ιδιωτικό τομέα για να υπηρετήσει τις στρατιωτικές διαστημικές φιλοδοξίες της» δήλωσε η Ζαχάροβα στους δημοσιογράφους.

Απαράδεκτη απόφαση του CERN

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε επίσης σήμερα ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) να διακόψει τη συνεργασία με Ρώσους επιστήμονες είναι πολιτικοποιημένη, κάνει διακρίσεις και είναι απαράδεκτη. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο το CERN ανακοίνωσε ότι θα διακόψει τη συνεργασία με τη Ρωσία από τον Νοέμβριο 2024 και με τη Λευκορωσία από τον Ιούνιο εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

«Θεωρούμε ότι τέτοιες ενέργειες είναι πολιτικοποιημένες και απολύτως απαράδεκτες… Η Δύση αυξάνει την πίεση επί της χώρας μας στον τομέα της θεμελιώδους επιστήμης» ανέφερε χαρακτηριστικά η Μαρία Ζαχάροβα.