Μαρία Ζαχάροβα: «Αντίποινα σε περίπτωση που κατασχεθούν έσοδα από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στη Δύση»

Αντίποινα μπορεί να προκαλέσει η κατάσχεση εσόδων από δυτικά περιουσιακά στοιχεία και ιδιοκτησίες που ανήκουν στη Ρωσία, όπως ανέφερε σήμερα Τετάρτη η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Η Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε συγκεκριμένα ότι η Ρωσία έχει «σημαντικές ποσότητες» περιουσιακών στοιχείων στη Δύση, τα οποία μπορεί να γίνουν αφορμή για αντίποινα εκ μέρους της Μόσχας σε περίπτωση που κατασχεθούν έσοδα από αυτά τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα σε σύνοδο κορυφής στην Ιταλία οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν τους τόκους από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία είναι «παγωμένα» στη Δύση, για να χορηγήσουν δάνειο 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία. Η Ρωσία λέει πως μια τέτοια ενέργεια θα ήταν παράνομη και θα είχε αντίκτυπο αρνητικό για τη Δύση, υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.

«Η χώρα μας έχει σημαντικές ποσότητες δυτικών κεφαλαίων και ιδιοκτησιών που βρίσκονται υπό ρωσική δικαιοδοσία. Όλα αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχους ρωσικών πολιτικών και ενεργειών αντιποίνων» είπε η Μαρία Ζαχάροβα στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε: «Φυσικά κανένας δεν πρόκειται να αποκαλύψει σ’ εσάς τη φύση αυτών των αντιποίνων. Όμως το οπλοστάσιο πολιτικών και οικονομικών αντιμέτρων είναι ευρύ».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία έχει λάβει «απ’ ευθείας σήματα» από μερικές χώρες της G7 ότι δεν θα πάρουν μέρος σε τέτοια ενέργεια «επειδή καταλαβαίνουν ότι το κόστος θα είναι εξαιρετικά οδυνηρό». Ωστόσο ούτε κατονόμασε αυτές τις χώρες ούτε έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για να τεκμηριώσει τον ισχυρισμό.