Μαρέβα, διέλυσα το Χρηματιστήριο!

Μαρέβα, διέλυσα το Χρηματιστήριο!

Η συμπεριφορά της αγοράς -χθες και σήμερα καταγράφηκαν απώλειες 6,1%- δεν ήταν τέτοια που να υποδηλώνει “ρευστοποίηση κερδών”, όπως βγήκαν οι περισσότεροι να πουν, θυμίζοντάς μας και διάφορα ρητά (buy the rumor, sell the fact) και σοφιστείες. Η συμπεριφορά της αγοράς μας λέει ότι κάτι δεν ξεκίνησεκαλά και ότι υπάρχει μία ανησυχία. Η ανησυχία έχει να κάνει με τη νέα Κυβέρνηση, τους σκοπούς, τους στόχους της και τον τρόπο που θέλει να κινηθεί.

Σαφώς, η “ρευστοποίηση κερδών” παίζει ρόλο και έστρωσε το δρόμο για την πτώση. Όμως, για όσους παρακολουθούν καθημερινά τη διακύμανση των τιμών, κατάλαβαν ότι ο τρόπος και ο ρυθμός του “ξεφορτώματος” μετοχών, υποδήλωνε κάτι πιο σοβαρό. Θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε ότι, το “παιχνίδι” στην αγορά δε το κάνουν αυτοί που συζητούν, σχολιάζουν και κοκκορεύονται όλη μέρα στα διάφορα χρηματιστηριακά γκρουπς στο facebook. Το “παιχνίδι” το κάνουν και δίνουν το ρυθμό, αυτοί που έχουν μεγάλα και δυνατά χαρτοφυλάκια, έλληνες και ξένοι. Και αυτοί έχουν τον τρόπο να ρωτούν και τη δύναμη να μαθαίνουν.

Η παροχολογία στην οποία, προεκλογικά, υπέπεσε ο κ. Μητσοτάκης, συχνά ακολουθώντας τον κ. Τσίπρα, ή πέφτοντας στην παγίδα του, σε συνδυασμό με την αοριστία του προγράμματός του, ήταν το πρώτο στοιχείο το οποίο ερχόταν σε “σύγκρουση” με τους αριθμούς του ελληνικού Προϋπολογισμού και τη λογική των δανειστών, οι οποίοι -σεβόμενοι τις εκλογικές μας διαδικασίες και παρονξυσμούς- παρέμειναν έξω από τον προεκλογικό ανταγωνισμό, αλλά που όμως, μας την είχαν στημένη, ήδη από την επομένη των εκλογών για να μας υπενθυμίσουν πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα.

Μία πολύ άτυχη στιγμή για τη χρηματιστηριακή μας αγορά, ήταν οι δηλώσεις του κ. Μπάμπη Παπαδημητρίου για το κρατικό απόθεμα των 37 δισ. ευρώ και την πρόθεση του κόμματος της ΝΔ να χρησιμοποιήσει το σύνολό του ή μέρος του για την επίλυση του προβλήματος των “κόκκινων δανείων” των τραπεζών. Η ΝΔ κατέβαλε προσπάθειες να “μπαλώσει” τις δηλώσεις αυτές αργότερα, όμως ουδείς πείστηκε ότι δεν υπάρχει θέμα. Τις επόμενες μέρες, εμφανίστηκαν και άλλοι από το κόμμα της ΝΔ που είχαν τις ίδιες απόψεις με αυτές του κ. Παπαδημητρίου.

Είναι δε σαφές ότι, αν επιχειρηθεί μία τέτοια μεταφορά κεφαλαίων προς τις τράπεζες, αυτή θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα, αφού θα σημαίνει νέο dilution (“αραίωση” των μετοχών των υφιστάμενων μετόχων), πτώση των τιμών των τραπεζικών μετοχών και μετάδοση της πτωτικής τάσης σε όλη την αγορά. Μας έκανε εντύπωση που, από την Πέμπτη μέχρι χθες που εμείς πρώτοι αναφερθήκαμε στο ζήτημα (στις συνδρομητικές μας σελίδες – εδώ), ουδείς ασχολήθηκε με αυτή την παράμετρο των δηλώσεων του κου Μπάμπη.

Σε όλο αυτό το άσχημο “μείγμα” ήρθε και η δημόσια πρόταση για τον ΟΠΑΠ, που λειτούργησε ως “κερασάκι”. Ήταν λάθος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που δεν ανακοίνωσε άμεσα λεπτομέρειές της. Υπήρξε μία τεράστια παραπληροφόρηση, τόσο για την προσφερόμενη τιμή (ακούγονταν ότι θα είναι … € 14,00), όσο και για το εάν η εταιρία θα παρέμενε στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Σημειώνουμε ότι, η πρακτική των δημοσίων προσφορών, έχει αποψιλώσει το Χρηματιστήριο και το βάζει πλέον σε τεράστιο κίνδυνο – δείτε μελέτη που είχαμε δημοσιεύσει στο τεύχος 206.

Τί θα πρέπει να γίνει.

Θα πρέπει να καθησυχαστούν οι επενδυτές, εγχώριοι και ξένοι. Κατ’ αρχάς, θα πρέπει η Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει αν έχει βάση η σκέψη για μεταφορά του εθνικού αποθέματος των € 37 δισ. ή μέρους του στις τράπεζες. Στη δήλωσή της, η Κυβέρνηση θα πρέπει να είναι σαφής και η θέση της οριστική. Κατά την άποψή μας, μία τέτοια προοπτική θα τινάξει στον αέρα όχι μόνον το Χρηματιστήριο, αλλά και τις ελπίδες για αναπτυξιακή και επενδυτική δράση, αφού θα υπάρξουν σαφείς και βάσιμες αμφισβητήσεις για την ικανότητα της χώρας να αποπληρώνει τα δάνειά της στην επόμενη 5ετία τουλάχιστον.

Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ποιά θα είναι η στάση της Κυβέρνησης στο ζήτημα των παροχών. Η οποιαδήποτε ζημιά που θα μπορούσε να πάθει -εάν υπάρξει τέτοια- υπαναχωρώντας από τις προεκλογικές θέσεις της επί των παροχών, θα είναι πολύ μικρότερη από τη ζημιά που θα υποστεί -και τότε θα την υποστεί όλη η χώρα- σε περίπτωση που ξεκινήσει και πάλι μία κόντρα με τους δανειστές. Ο κ. Μητσοτάκης, ξεχνά ότι μπήκε σε ένα χορό και ότι θα πρέπει να χορέψει στο ρυθμό της ορχήστρας. Και αν δε ξέρει το χορό, ας τον μάθει όπως έμαθε και ο κ. Τσίπρας. Η χώρα δε σηκώνει άλλους πειραματισμούς.

Η αποσαφήνιση των κυβερνητικών προθέσεων θα πρέπει να γίνει οπωσδήποτε αύριο, κατά τη διάρκεια του πρώτου υπουργικού συμβουλίου της νέας κυβέρνησης. Με τον τρόπο αυτόν, θα δοθεί και συμβολικός χαρακτήρας στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού και αυτές θα έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα. Σε διαφορετική περίπτωση, αν οι αβεβαιότητες συνεχίσουν να αιωρούνται, η χρηματιστηριακή αγορά μπορεί να τραυματιστεί βαριά και αυτό θα έχει επιπτώσεις που θα φανούν αργά ή γρήγορα.

Σημειώνουμε ότι αύριο, θα δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα του ελεγκτικού οίκου PwC για την υπόθεση της Folli Follie. Όπως αναφέρεται στον Τύπο, στο πόρισμα αυτό θα καταγράφεται ότι, η παραπλάνηση της διοίκησης της εταιρίας ήταν πολυετής και εκπληκτικά μεγάλη, αφού τα πραγματικά μεγέθη ήταν το 10% των πραγματικών (δείτε εδώ). Αυτό θα δείξει -στην πιο ακατάλληλη στιγμή- ότι, ο “βασιλιάς” δεν είναι γυμνός τώρα, αλλά κυκλοφορεί γυμνός σ’ αυτό το ξέφραγο αμπέλι που λέγεται Ελλάδα, επί δεκαετίες και ουδείς τον πήρε χαμπάρι.

Αν ο κ. Μητσοτάκης δε χειριστεί με προσοχή και υπευθυνότητα την κατάσταση άμεσα, τότε επιστρέφοντας αύριο το βράδυ στο σπίτι του, θα έχει κάθε λόγο να ανακοινώσει στη σύζυγό του: Μαρέβα! Διέλυσα το Χρηματιστήριο!

Γιάννης Σιάτρας

Δείτε παλαιότερα τεύχη του ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ

Πώς μπορείτε να εγγραφείτε συνδρομητές