Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Η ενεργειακή μετάβαση απαιτεί υπερβάσεις

“Η ανάπτυξη του Συστήματος Μεταφοράς από τον ΑΔΜΗΕ συνιστά κρίσιμη παράμετρο για την διείσδυση ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα. Μέσα από έργα εγχώριων και διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων, ο Διαχειριστής δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μία γρήγορη και επιτυχημένη ενεργειακή μετάβαση” δήλωσε μεταξύ άλλων κατά τη σημερινή τοποθέτηση του ο Μάνος Μανουσάκης, Προέδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, στο συνέδριο CEO INITIATIVE 202.

Ακολουθούν βασικά σημεία της τοποθέτησής του:

-Ο ΑΔΜΗΕ αυξάνει και επιταχύνει τις επενδύσεις του

Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις αποτελούν πολύ σημαντικό στοιχείο της ενεργειακής μετάβασης. Κατά αυτή την έννοια ο Διαχειριστής πρέπει να είναι ο enabler αυτής της προσπάθειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 98 έργα που έχουν συμπεριληφθεί στη νέα λίστα Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα 61 αφορούν ηλεκτρικές διασυνδέσεις και τα 6 έργα αποθήκευσης. Στις ΗΠΑ εγκρίθηκε χρηματοδότηση 65 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των δικτύων της χώρας, προκειμένου να διευκολυνθεί η αλλαγή του ενεργειακού μείγματος. Στην Ελλάδα, ο ΑΔΜΗΕ έχει αυξήσει και επιταχύνει τις επενδύσεις του. Η αύξηση της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης λόγω των επενδύσεων του Διαχειριστή ανέρχεται σήμερα σε 30% σε σχέση με το 2017 και θα αγγίξει το 100% μέσα στα επόμενα χρόνια.

-Στη γραμμή εκκίνησης η Δ’ Φάση διασύνδεσης Κυκλάδων

Με τη διασύνδεση των βορείων Κυκλάδων να έχει ολοκληρωθεί, ξεκινά πλέον η τέταρτη και τελευταία φάση του έργου. Τις επόμενες μέρες υπογράφουμε τη σύμβαση για την ηλεκτρική διασύνδεση Σαντορίνης-Νάξου, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 100 εκατ. ευρώ. Το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινούν οι διαγωνισμοί για άλλα τρία νησιά, τη Φολέγανδρο, τη Μήλο, και τη Σέριφο, έργα με προϋπολογισμό άνω των 300 εκατ. ευρώ.

-Κρίσιμος ο ρόλος των διεθνών διασυνδέσεων

Για να μπορέσουμε να υπερβούμε τις προκλήσεις τις ενεργειακής μετάβασης πρέπει να υπάρχει μία αίσθηση σκοπού. Εκεί ακριβώς εντάσσεται η συζήτηση που γίνεται για το ρόλο των διεθνών διασυνδέσεων, όπως η πρωτοβουλία για μεταφορά πράσινης ενέργειας ακόμη και από την βόρεια Αφρική. Με την Δ/νουσα Σύμβουλο του αντίστοιχου Οργανισμού στην Αίγυπτο έχουμε συστήσει τεχνικές ομάδες προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η μελέτη υποβρύχιας διασύνδεσης. Επίσης συμμετέχουμε παρέχοντας τεχνικές συμβουλές στη διασύνδεση ανάμεσα σε Κρήτη, Κύπρο και Ισραήλ προκειμένου η ΝΑ Μεσόγειος συνολικά να συνδράμει στην πράσινη ενέργεια που απαιτείται να εισαχθεί στην Ευρώπη. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία για το ελληνικό τμήμα της δεύτερης ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας (Νέα Σάντα-Μαρίτσα) και προχωράμε τις μελέτες για την ενισχυτική υποβρύχια διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας που θα κατασκευάσουμε από κοινού με τον Ιταλό Διαχειριστή, Terna.