Μάνφρεντ Βέμπερ: «Η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. είναι μια ψευδαίσθηση»

«Η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ψευδαίσθηση. Δεν θα υπάρξει ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.» δηλώνει ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ και ζητεί να σταματήσει η ενταξιακή διαδικασία, ενώ εκφράζει την επιφύλαξή του και σε ό,τι αφορά την επέκταση της τελωνειακής ένωσης και τη διευκόλυνση των ταξιδιών για τους Τούρκους.

«Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για διευκόλυνση των θεωρήσεων και επέκταση της τελωνειακής ένωσης» δηλώνει ο κ. Βέμπερ στην εφημερίδα «Tagesspiegel» και τονίζει ότι οι διευκολύνσεις σε ό,τι αφορά τις θεωρήσεις πρέπει να συνδέονται με την ελευθερία των ΜΜΕ και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Μάλιστα, επισημαίνει ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκαθαρίσουν οι σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας και η Ε.Ε. να σταματήσει εντελώς τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας.

Ο χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός προσθέτει ότι, μόνο εάν οι δύο πλευρές είναι ειλικρινείς η μία έναντι της άλλης, θα μπορούσαν να αναπτύξουν καλές σχέσεις και προειδοποιεί να μη γίνουν βεβιασμένες παραχωρήσεις προς την Άγκυρα σε σχέση με την τελωνειακή ένωση. Ωστόσο, παραδέχεται ότι «είναι καλό» το ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναζητούν τον διάλογο με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Βέμπερι υπογραμμίζει ταυτόχρονα ότι πρώτη πρέπει να κάνει κινήσεις η τουρκική ηγεσία και επισημαίνει ότι μετά τις γεωτρήσεις της Τουρκίας για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο απαιτείται τώρα μια μεγαλύτερη χρονικά φάση για την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης μεταξύ Ε.Ε. και Άγκυρας.

Σε σχόλιό της η εφημερίδα τονίζει ότι η προγραμματισμένη επίσκεψη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Σαρλ Μισέλ στην Άγκυρα θα πρέπει να ακυρωθεί, προκειμένου η Ε.Ε. να καταστήσει σαφές ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου είναι ύψιστης σημασίας για την ίδια. «Όταν εν μέσω μιας νέας κλιμάκωσης της καταστολής αναβαθμίζουν έτσι τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, δείχνουν ότι το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μετράνε πλέον για την Ευρώπη και ότι η Ε.Ε. εξαρτάται μόνο από τη συνεργασία του Ερντογάν στην προσφυγική κρίση. Η ακύρωση της επίσκεψης θα αποτελούσε ένα καθυστερημένο μήνυμα προς τον Τούρκο πρόεδρο, ότι πρέπει να τηρήσει τους δημοκρατικούς κανόνες του παιχνιδιού, εάν θέλει μια θετική σχέση με την Ευρώπη» αναφέρει η εφημερίδα.