Μάνφρεντ Βέμπερ: «Επιμένουμε στη διαφάνεια των συμβολαίων για τα εμβόλια»

Στη διαφάνεια των συμβολαίων με τις φαρμακευτικές εταιρείες επιμένει ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ. Ο κ. Βέμπερ μίλησε σε δημοσιογράφους μία ημέρα πριν από τη διαδικτυακή εκδήλωση του ΕΛΚ για τον καρκίνο με τίτλο «Ενωμένοι εναντίον του καρκίνου» και έκανε αναφορά και στο ζήτημα των εμβολίων.

«Πρέπει να εργαστούμε πιο εντατικά, όπως έκανε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την Κυριακή, σε μια συμμαχία όλων των φαρμακευτικών εταιρειών» σημείωσε ο Μάνφρεντ Βέμπερ, προσθέτοντας: «Για τις επόμενες εβδομάδες πιθανή απαγόρευση των εξαγωγών (εμβολίων) δεν είναι κάτι που δεν μπορούμε να φανταστούμε. Μία απαγόρευση των εξαγωγών πρέπει να είναι μία επιλογή στο τραπέζι της ΕΕ… Προς το παρόν προσπαθούμε να υπερασπιστούμε και να προστατεύσουμε την ιδέα της ύπαρξης διεθνούς συνεργασίας».

Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΕΛΚ επισήμανε: «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι γεγονότα και διαφάνεια. Ως ΕΛΚ επιμένουμε στη διαφάνεια των συμβολαίων, είναι χρήματα των φορολογούμενων». Σχετικά με την AstraZeneca τόνισε ότι το πραγματικό πρόβλημα στη συζήτηση με την AstraZeneca είναι ότι δεν έχουμε πρόσβαση στο βρετανικό συμβόλαιο. Το ερώτημα είναι τι υποσχέθηκε η AstraZeneca στους Βρετανούς κι αν έχουν προνομιακή πρόσβαση.

Μιλώντας για το πιστοποιητικό εμβολιασμού ο κ. Βέμπερ σημείωσε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτό προσθέτοντας ότι υπήρξε ήδη θετικό αποτέλεσμα από το Συμβούλιο την τελευταία φορά κι ότι πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση.

Όσον αφορά τον αγώνα για την αντιμετώπιση του καρκίνου, τόνισε ότι το ΕΛΚ υποσχέθηκε να εστιάσει σ’αυτή τη μάχη σημειώνοντας ότι η Covid πρέπει να μας κινητοποιήσει. Η επιστήμη θα μπορούσε να κάνει μεγαλύτερα βήματα σε μικρότερο χρόνο.

Από την πλευρά της, η Σίντι Φράνσεν, συντονίστρια της Επιτροπής για τη μάχη κατά του καρκίνου, ανέφερε: «Σε κάθε βήμα που κάνουμε, βάζουμε πρώτα τον ασθενή… Η ώρα για δράση είναι τώρα».

Η εκδήλωση του ΕΛΚ θα γίνει αύριο, από τις 16.10 έως τις 18.00 Ελλάδος. Μεταξύ αυτών που θα συμμετάσχουν είναι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Σεφερίν, ο Ερίκ Αμπιντάλ παλαίμαχος ποδοσφαιριστής που είχε διαγνωστεί με καρκίνο και η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου.