«Μακροπρόθεσμη κρίση» θεωρεί το Ουκρανικό ο Ισπανός ΥΠΕΞ Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες

O Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες, πριν από τη συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά, ερωτηθείς αν θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να είναι προετοιμασμένοι για έναν μακρύ πόλεμο στην Ουκρανία και χρόνια οικονομικής ύφεσης, απάντησε: «Μιλάμε περισσότερο για μια μακροπρόθεσμη κρίση παρά για μια βραχυπρόθεσμη». Ταυτόχρονα επισήμανε πως η Ευρώπη και το ΝΑΤΟ πρέπει να συνεχίσουν να ενώνουν τις προσπάθειές τους για να σταματήσουν τη ρωσική επιθετικότητα.

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» και στην ερώτηση ποια είναι η θέση της Ισπανίας ως προς την πρόσφατη δήλωση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Mακρόν ότι η Ρωσία δεν πρέπει να ταπεινωθεί, απάντησε ως εξής: «Πιστεύω ότι όλα τα μέλη της Ε.Ε. προσπαθούν να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν και να ενεργήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το ποιος είναι ο επιτιθέμενος σε μια χώρα που δεν αποτελούσε απειλή».

Ως προς το αν μπορεί το σημερινό πλαίσιο να ευνοήσει την πρόοδο στις διασυνδέσεις μεταξύ Ισπανίας – Γαλλίας, ιδίως όσον αφορά το φυσικό αέριο, ο Αλβάρες υποστήριξε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδιαφέρεται για το έργο μιας τρίτης διασύνδεσης φυσικού αερίου, επιπλέον των δύο υφιστάμενων. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι ο αγωγός μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για αέριο όσο και για πράσινο υδρογόνο, ώστε να είναι βιώσιμος μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Η ικανότητα επαναεριοποίησης υγροποιημένου αερίου θα μπορούσε να διατεθεί στην Ε.Ε. Μέχρι τώρα, αυτό ήταν ένα καθαρά γαλλοϊσπανικό ζήτημα. Αλλά τώρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Η Ιβηρική Χερσόνησος αντιπροσωπεύει το 50% της δυναμικότητας επαναεριοποίησης της Ε.Ε. Αν θέλουμε να αποφύγουμε την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, είναι προφανές ότι είμαστε μέρος της λύσης».

Κληθείς να επιβεβαιώσει δημοσιεύματα του ισπανικού Τύπου, που αναφέρουν ότι η Ισπανία ετοιμάζει παραδόσεις αρμάτων μάχης και αντιαεροπορικών πυραύλων, ο Ισπανός υπουργός απάντησε: «Δεν μιλώ για τις λεπτομέρειες των παραδόσεων. Η Ισπανία παραδίδει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία για να τη βοηθήσει να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα, την κυριαρχία της και τους άοπλους πολίτες. Υπάρχει μια θεωρητική διαφορά μεταξύ επιθετικού και αμυντικού εξοπλισμού. Αλλά η αλήθεια είναι ότι όλος ο εξοπλισμός στα χέρια του στρατού της Ουκρανίας είναι αμυντικός: χρησιμοποιείται για την υπεράσπιση των συνόρων της, των αμάχων της, των γυναικών και των παιδιών της που πεθαίνουν κάτω από φρικτές συνθήκες».

Τέλος αναφορικά με τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα φιλοξενήσει η Μαδρίτη στις 29 και 30 Ιουνίου, τόνισε ότι σκοπός της είναι να παραδώσει ένα μήνυμα ενότητας και πρόσθεσε: «Πρέπει επίσης να δώσει μια ισχυρή απάντηση στην Ανατολή, αλλά και στις υβριδικές απειλές της νότιας πλευράς: ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, πολιτική χρήση της ενέργειας και των μεταναστευτικών ροών, τζιχαντισμός. Και ότι αυτό αντικατοπτρίζεται στη στρατηγική αντίληψη του ΝΑΤΟ, η οποία θα διαμορφώσει τη ζωή του οργανισμού για μια δεκαετία».