Μακρόν σε Σι Τζινπίνγκ: «Υπολογίζω στην Κίνα προκειμένου η Ρωσία να επιστρέψει στη λογική»

Στη συμβολή του προκειμένου να επανέλθει στη λογική η Ρωσία είπε ότι υπολογίζει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Πεκίνο, όπου ο Μακρόν πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

«Γνωρίζω ότι μπορώ να υπολογίζω σε εσάς για την επιστροφή της Ρωσίας στη λογική και όλες τις πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» είπε συγκεκριμένα ο Εμανουέλ Μακρόν στον πρόεδρο της Κίνας και πρόσθεσε: «Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία κατάφερε πλήγμα στη διεθνή σταθερότητα».

Από την πλευρά του ο Σι Τζινπίνγκ χαιρέτισε τις σχέσεις της Κίνας με τη Γαλλία σε έναν κόσμο όπου έχουν διαμορφωθεί ιδιαίτερες συνθήκες. «Ο κόσμος γνωρίζει σήμερα βαθιά ιστορική αλλαγή» είπε χαρακτηριστικά ο Σι Τζινπίνγκ, τονίζοντας ωστόσο ότι οι σχέσεις ανάμεσα στο Παρίσι και το Πεκίνο έχουν γνωρίσει «μία θετική και ομαλή εξέλιξη».

Οι δύο ηγέτες θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου και θα ακολουθήσει τριμερής συνάντηση με τη συμμετοχή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στόχος των δύο Ευρωπαίων ηγετών είναι να ακουστεί η φωνή τους στον Σι Τζινπίνγκ, στενό σύμμαχο της Μόσχας, στον οποίο επιφυλάσσουν κάποιον ρόλο στην ειρήνευση στην Ουκρανία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε και με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Τσιάνγκ, με τον οποίο συζήτησε το θέμα του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με την γαλλική προεδρία. Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε «τη σημασία του διαλόγου ανάμεσα στην Κίνα και τη Γαλλία σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς που περνάμε».

Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον πρόεδρο της κινεζικής Εθνοσυνέλευσης Ζάο Λετζί στον οποίο επεσήμανε τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία επί της παγκόσμιας ασφάλειας των στρατηγικών ισορροπιών.

Από την πλευρά της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έγινε δεκτή από τον Λι Τσιάνγκ στον οποίο τόνισε ότι οι σχέσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Κίνα έχουν περιπλεχθεί τα τελευταία χρόνια και είναι σημαντικό να συζητηθούν από κοινού όλες οι πλευρές της σχέσης αυτής σήμερα, ιδιαίτερα σε αυτό το ευμετάβλητο γεωπολιτικό περιβάλλον.