Μακρόν – Λεπέν στον β’ γύρο των Γαλλικών εκλογών – Μακρόν: Ψηφίστε για να μην πάρει η ακροδεξιά την εξουσία

Ο Εμανουέλ Μακρόν καταλαμβάνει την πρώτη θέση στο σημερινό πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία. 

ΔΕΙΤΕ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΈΤΡΗΣΗ

UPD Μακρόν: Τίποτα δεν έχει κριθεί

Στις πρώτες του δηλώσεις, ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι τίποτα δεν έχει κριθεί χαρακτήρισε καθοριστικές για τη Γαλλία τις επόμενες δύο εβδομάδες.

«Μπορείτε να βασιστείτε πάνω μου για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου προόδου, διαφάνειας και ανεξαρτησίας -σε Γαλλία και Ευρώπη- που υπερασπίστηκα», υπογράμμισε.

Ο κ. Μακρόν ζήτησε από τους πολίτες να σταθούν απέναντι στην ακροδεξιά και τόνισε θα εργαστεί για να πείσει όλους τους ψηφοφόρους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απείχαν ή ψήφισαν άλλουν υποψηφίους, να τον ψηφίσουν.

«Καλώ όλους εκείνους που επί έξι χρόνια και μέχρι σήμερα το βράδυ έχουν δεσμευτεί να εργαστούν δίπλα μου, να ξεπεράσουν τον εαυτό τους να ενωθούν σε ένα μεγάλο κίνημα δράσης στο πλευρό μου», συνέχισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Θέλω να χαιρετίσω όλους τους συνυποψηφίους που έδωσαν τον αγώνα στον πρώτο γύρο. Παρακαλώ χειροκροτήστε τους. Από την αρχή και πάντα υπερασπιζόμαστε τις πεποιθήσεις με δύναμη, αλλά σεβόμενοι τον καθένα. Σας ευχαριστώ για αυτό. Γνωρίζω την απογοήτευση των υποψηφίων των οποίων μόλις ανέφερα τα ονόματα. Ευχαριστώ την Anne Hidalgo, τον Yannick Jadot, τη Valérie Pécresse και τον Fabien Roussel, που με υποστήριξαν απόψε», είπε επίσης ο Μακρόν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν συνέχισε την πρώτη του ομιλία μεταξύ των δύο γύρων: «Μην κάνετε λάθος, τίποτα δεν τελείωσε. Η συζήτηση που θα κάνουμε το επόμενο δεκαπενθήμερο είναι καθοριστική για τη χώρα μας και για την Ευρώπη. Θέλουμε μια ανεξάρτητη Γαλλία επειδή είναι ισχυρή οικονομικά, οικολογικά, αγροτικά και πολιτιστικά; Θέλουμε μια Γαλλία όπου, μέσω της οικολογίας, θα μειωθούν οι λογαριασμοί θέρμανσης και το ηλεκτρικό αυτοκίνητο για όλους; Θέλουμε μια Γαλλία που συνεχίζει να εμπιστεύεται την επιστήμη, τη λογική, την ικανότητα, όπως κάναμε τα τελευταία χρόνια;», είπε ο υποψήφιος πρόεδρος.

«Θέλω μια Γαλλία που μάχεται αποφασιστικά ενάντια στον ισλαμιστικό αυτονομισμό, αλλά όχι μια Γαλλία που εμποδίζει τους Μουσουλμάνους και τους Εβραίους να τρώνε σύμφωνα με τις διδαχές της θρησκείας τους. Θέλω μια Γαλλία που είναι μέρος μιας ισχυρής Ευρώπης, όχι μια Γαλλία που αφήνει την Ευρώπη με συμμάχους μόνο τη διεθνή των λαϊκιστών και των ξενοφοβικών», είπε, κατηγορώντας τη Μαρίν Λεπέν.

Το μεγαλύτερο σωματείο εργαζομένων της Γαλλίας υπέρ της ψήφου στον Μακρόν

Το μεγαλύτερο σωματείο εργαζομένων της Γαλλίας, CFDT, κάλεσε τα μέλη του να ψηφίσουν τον Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν δεν γίνει πρόεδρος. Το CFDT διευκρίνισε ότι το μήνυμά του δεν συνιστά επιδοκιμασία του έργου ή του προγράμματος του Μακρόν.

Δημοσκόπηση Ifop: Οριακή νίκη Μακρόν στον δεύτερο γύρο

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ifop για τον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό TF1, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα επικρατήσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 24 Απριλίου με 51% των ψήφων.

Το 2017, όταν ο Μακρόν αντιμετώπισε ξανά τη Λεπέν στον δεύτερο γύρο, κέρδισε το 66,1% των ψήφων.

Μελανσόν: Στον 2ο γύρο των γαλλικών εκλογών «μην ψηφίσετε Λεπέν»!

Ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης προς τον Εμανουέλ Μακρόν έστειλε ο αριστερός υποψήφιος Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο οποίος κάλεσε τους ψηφοφόρους του, στον δεύτερο γύρο, να μην ψηφίσουν την ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν.

Με τις δηλώσεις του, ο Μελανσόν, που θα διαδραματίσει ρόλο ρυθμιστή στον επόμενο γύρο, δείχνει ξεκάθαρα την αντίθεσή στην πολιτική της Λε Πεν.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Μην δώσετε ούτε μία ψήφο στη Λε Πεν, στον δεύτερο γύρο»

Έχοντας καταλάβει την τρίτη θέση στον πρώτο γύρο, με ποσοστό 20%, υποσχέθηκε ότι θα εξακολουθήσει να δίνει μάχες.

Παραδοχή ήττας από τη Λεπέν
​​​​​​​

Αναγνώρισε το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου η Μαρίν Λεπέν, ενώ τόνισε πως στον δεύτερο γύρο θα γίνει «Πρόεδρος όλων των Γάλλων».

Αφού αποδέχθηκε, στη συνέχεια τόνισε εμφατικά πως θα επουλώσει τις διαφορές της Γαλλίας.

Αναφορικά με το δεύτερο γύρο, σχολίασε πως η ψήφος θα είναι «πολιτισμική», καθώς η χώρα αντιμετωπίζει μια σαφή επιλογή «ανάμεσα σε δύο διαφορετικά οράματα για το μέλλον». Στα διαφορετικά αυτά οράματα η ίδια θεωρεί πως εκπροσωπεί την κοινωνική δικαιοσύνη και το ιδεώδες της ισχύος του λαού.

«Ο λαός της Γαλλίας εκφράστηκε και μου έκανε την τιμή να με προάγει στον δεύτερο γύρο (των εκλογών) κατά του τωρινού Προέδρου… Θέλω λοιπόν να τους εκφράσω την βαθιά ευγνωμοσύνη μου».

 Τον Μακρόν θα στηρίξει στον β’ γύρο η Βαλερί Πεκρές

Μετά την δήμαρχο Παρισίων Αν Ινταλγκό και η υποψήφια του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Βαλερί Πεκρές θα στηρίξει στον β’ γύρο των γαλλικών εκλογών τον Εμανουέλ Μακρόν.

«Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη του απογοητευτικού αποτελέσματος», δήλωσε η Βαλερί Πεκρές. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις λαμβάνει λίγο πάνω από το 5%. Η Πεκρές παράλληλα εμφανίστηκε ανήσυχη για την άκρα δεξιά που «ανεβαίνει στη χώρα μας» και κάλεσε τους ψηφοφόρους της να στηρίξουν τον Μακρόν στον β’ γύρο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υποψήφιος των Πρασίνων, Γιανίκ Ζαντό ο οποίος κάλεσε τους ψηφοφόρους να στηρίξουν τον Εμανουέλ Μακρόν για να «μπει μπλόκο στην ακροδεξιά».

Αντιθέτως, ο Γάλλος συντηρητικός Ερίκ Σιοτί δήλωσε  ότι δεν θα ψηφίσει τον πρόεδρο Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 24 Απριλίου.

«Δεν θα δώσω οδηγίες ψήφου σε κανέναν… Οι Γάλλοι πολίτες είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν όποιον θέλουν. Αυτό που μπορώ να σας πω απόψε είναι ότι δεν θα ψηφίσω τον Εμανουέλ Μακρόν», δήλωσε ο Σιοτί απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του.

 Στηρίζει Μακρόν στον β’ γύρο η δήμαρχος του Παρισιού Άν Ινταγλγκό

Την προτίμησή της στο πρόσωπο του Εμανουέλ Μακρόν έδειξε για τον β’ γύρο των γαλλικών εκλογών η υποψήφια του Σοσιαλιστικού Κόμματος και δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό η οποία σύμφωνα με τα exit polls συγκέντρωσε περίπου 2% στον α΄γύρο. Σε δηλώσεις της πριν από λίγη ώρα η κυρία Ινταλγκό μεταξύ άλλων κάλεσε τους ψηφοφόρους να ταχθούν κατά της ακροδεξιάς.