Μαίνεται ο «πόλεμος» AstraZeneca–ΕΕ: Έφοδος στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, στο φως τα συμβόλαια

Η φαρμακευτική εταιρία AstraZeneca υπεραμύνθηκε της αποτελεσματικότητας του εμβολίου της κατά του νέου κορωναϊού σε ανθρώπους άνω των 65 ετών μετά τη γερμανική σύσταση να μην χρησιμοποιείται παρά μόνο για ανθρώπους ηλικίας από 18 έως 64 ετών.

«Οι τελευταίες αναλύσεις στηρίζουν την υπόθεση μιας αποτελεσματικότητας του εμβολίου στην ομάδα των άνω των 65 ετών», δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανοσουηδικού ομίλου, εν αναμονή μιας απόφασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων «τις προσεχείς ημέρες» (σ.σ. αύριο, Παρασκευή). Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, η χώρα του οποίου ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου και για τους ηλικιωμένους, υπογράμμισε από την πλευρά του πως η βρετανική αρχή για τα προϊόντα υγείας έκρινε πως το εμβόλιο είναι «πολύ καλό και αποτελεσματικό» και πως προσφέρει «υψηλό βαθμό προστασίας».

Μπλόκο στο εμβόλιο AstraZeneca στους άνω των 65 ετών

Η γερμανική επιτροπή εμβολιασμών επισήμως συνιστά την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca [γνωστό και ως εμβόλιο της Οξφόρδης] μόνο σε άτομα κάτω των 65 ετών με μια ανακοίνωση που έρχεται μεσούσης της κρίσης μεταξύ ΕΕ και της εν λόγω εταιρίας παραγωγής εμβολίων.

Σε ανακοίνωση της μόνιμης επιτροπής εμβολίων του Ινστιτούτου Robert Koch, της κύριας υπηρεσίας δημόσιας υγείας της Γερμανίας, αναφέρεται ότι «δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα προς το παρόν, για να εξακριβωθεί πόσο αποτελεσματικός είναι ο εμβολιασμός άνω των 65 ετών».