Μάχη για την αλιεία στο Κανάλι της Μάγχης

Αρκετούς μήνες μετά το Brexit και η αγγλογαλλική διαμάχη στη Μάγχη σχετικά με τα δικαιώματα αλιείας στη μετά Brexit εποχή καλά κρατεί, καθώς το Λονδίνο υπόσχεται να απαντήσει στην κατάσχεση βρετανικού αλιευτικού, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παίρνει σαφή θέση υπέρ της Γαλλίας.

Οι περιορισμοί που έχουν θέσει οι Βρετανοί στους Γάλλους αναφορικά με την κίνηση και την αλιεία στη Μάγχη (την οποία οι Βρετανοί αποκαλούν «αγγλικό κανάλι»), έχουν προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση των Γάλλων αλιέων και της κυβέρνησής τους.

Η Γαλλία προέβη στην κατάσχεση ενός βρετανικού καϊκιού στα γαλλικά χωρικά ύδατα, με αποτέλεσμα το Φόρεϊν Όφις να καλέσει άμεσα για εξηγήσεις τον Γάλλο πρέσβη την Παρασκευή, ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος της Βρετανίας Τζορτζ Γιούστις έκανε λόγο για επικείμενα αντίποινα. «Προφανώς έχουμε το δικαίωμα να απαντήσουμε αναλόγως» ανέφερε χαρακτηριστικά στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Ο καπετάνιος του βρετανικού σκάφους ενημερώθηκε την Παρασκευή ότι πρέπει να παρουσιαστεί σε δικαστήριο της Χάβρης στις 11 Αυγούστου 2022 για την υπόθεση, δεδομένου ότι δεν διέθετε τις απαραίτητες άδειες.

Η Γαλλία έχει απειλήσει να απαγορεύσει από την Τρίτη την προσέγγιση βρετανικών σκαφών, πράγμα που πρακτικά αποκόπτει τους αλιείς της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Θα λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα αν χρειαστεί, αλλά προς το παρόν εργαζόμαστε μέσω της διπλωματικής οδού» είπε στο ραδιόφωνο των «Times» ο Βρετανός υπουργός Περιβάλλοντος.

Ο τέως αρχηγός των Συντηρητικών Ίαν Ντάνκαν Σμιθ κάνει λόγο για παράνομη πράξη των Γάλλων και ζητεί να πάψουν να εκδίδονται σε γαλλικά σκάφη άδειες εισόδου στα βρετανικά χωρικά ύδατα.

Από την άλλη πλευρά, ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, που είναι Γάλλος, δήλωσε την Παρασκευή ότι κατανοεί τη θέση της Γαλλίας στην αγγλογαλλική διαμάχη. «Καταλαβαίνω απολύτως τη θέση και την απόγνωση της Γαλλίας. Η στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι εδώ και ήταν πάντα εδώ από την αρχή» είπε ο Γάλλος επίτροπος στον γαλλικό κρατικό ραδιοσταθμό France Info.