Μάχη για έργα ΣΔΙΤ ύψους 1,4 δισ. ευρώ δίνουν οι κατασκευαστικές

Μάχη γιγάντων για τα έργα ΣΔΙΤ που μετά και την τελευταία προσθήκη της κατασκευής δικαστικών μεγάρων το συνολικό ύψος των έργων θα φτάσει το 1,4 δισ. ευρώ δίνοντας μια τεράστια ανάσα στον  κατασκευαστικός κλάδο για το 2020,καθώς μέσω των συγκεκριμένων διαγωνισμών θα μπορέσει να εξασφαλίσει πρόσθετο αντικείμενο ύψους που είναι πιθανό να ξεπεράσει το 1,5 ή ακόμα και τα 2 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Η συγκεκριμένη αγορά είναι αναδυόμενη σε εγχώριο και παγκόσμιο επίπεδο, ενώ όσα έργα προωθούνται ως Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) προσελκύουν ισχυρό ενδιαφέρον από μεγάλους εγχώριους και ξένους ομίλους

Η σύμβαση για το έργο της κατασκευής 12 δικαστικών μεγάρων σε αρκετές πόλεις της περιφέρειας, υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει, ενδεχομένως και θα ξεπεράσει, τα 200 εκατ. ευρώ, ανάλογα με τις προσφορές που θα υποβληθούν από τους ενδιαφερόμενους ομίλους.

Στόχος είναι τα νέα κτίρια να έχουν ολοκληρωθεί σταδιακά έως το 2024. Με βάση τη μέχρι σήμερα πληροφόρηση, αναμένεται να αναπτυχθούν νέες εγκαταστάσεις σε Εδεσσα, Σέρρες, Λάρισα, Λαμία, Κιλκίς, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Βόλο, Ηράκλειο και Ρέθυμνο, ενώ για την πόλη της Θεσσαλονίκης προωθείται η ανακατασκευή και αναβάθμιση του υφιστάμενου δικαστικού μεγάρου.

Αυτήν την περίοδο προωθούνται έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 700 εκατ. ευρώ, κυρίως για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών. Ο μεγαλύτερος σε αξία διαγωνισμός αφορά την 2.000 φοιτητικών κατοικιών στο Ρέθυμνο και 1.000 ακόμα στο Ηράκλειο στις αντίστοιχες πανεπιστημιουπόλεις. Πρόκειται για έργο ύψους 255 εκατ. ευρώ, το οποίο προωθείται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Στον διαγωνισμό συμμετέχουν οι όμιλοι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, «Ακτωρ Παραχωρήσεις», «Αβαξ», Intrakat, Archirodon Group, «Θέμελη» και η κοινοπραξία ανάμεσα στον όμιλο Μυτιληναίου και την ΑΤΕΣΕ.

Σχετικές υποδομές προωθούνται και από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (105 εκατ. ευρώ), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (116 εκατ. ευρώ), ενώ η «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» έχει αναλάβει την προώθηση του έργου για την κατασκευή 16 σχολικών μονάδων στην πόλη της Θεσσαλονίκης κι ενός μουσικού σχολείου στην Κατερίνη, με το κόστος να υπολογίζεται σε 153 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, μέσω ΣΔΙΤ προωθούνται και έργα υποδομής προϋπολογισμού πλησίον των 500 εκατ. ευρώ, όπως η αναβάθμιση της ανατολικής εσωτερικής περιφερειακής λεωφόρου της Θεσσαλονίκης, γνωστή και ως Flyover, ή η κατασκευή του φράγματος Χαβρία στη Χαλκιδική. Το πρώτο έργο είναι ύψους 370 εκατ. ευρώ και το δεύτερο 106 εκατ. ευρώ.