Μ. Βαρβιτσιώτης για θάνατο 36χρονου στον Πειραιά: ΕΔΕ για τις ενέργειες του Λιμεναρχείου

Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τις ενέργειες του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά αναφορικά με τον πνιγμό του 36χρονου μετά τη βίαιη απώθησή του από το πλοίο «Blue Horizon» διέταξε ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Ο 36χρονος αποβιβάστηκε και προσπάθησε να επανεπιβιβαστεί»

Παράλληλα, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Ναυτιλίας, ο νεαρός είχε επιβιβαστεί νωρίτερα στο «Blue Horizon», ωστόσο κάποια στιγμή βγήκε από το πλοίο και όλα συνέβησαν όταν πήγε να ξαναμπεί.

Μιλώντας στα Παραπολιτικά FM 90.1, ο κ.Βαρβιτσιώτσης είπε: «Ο 36χρονος είχε επιβιβαστεί, αποβιβάστηκε μόνος του και προσπάθησε να επανεπιβιβαστεί. Η πληροφόρηση που έχω είναι πως μόνος του αγνόησε τις προτροπές του πληρώματος να μην αποβιβαστεί, αφού είχε επιβιβαστεί και στη συνέχεια προσπάθησε να μπει την τελευταία στιγμή. Εισιτήριο είχε».

Νωρίτερα με παρέμβασή του σε εκπομπή του OPEN, είπε ότι πρόκειται για μία «εικόνα φρίκης». Εξήγησε ότι δεν γνωρίζει ακόμα ποιος ήταν ο λόγος της συγκεκριμένης κίνησης που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο συγκεκριμένος άνθρωπος, ενώ σημείωσε: «Δεν μπορώ να αντιληφθώ τη συμπεριφορά αυτή».

«Η πρώτη ενημέρωση που είχαμε ήταν ότι κάποιος άνθρωπος γλίστρησε και βρέθηκε στη θάλασσα. Στο λιμάνι του Πειραιά συνήθως δεν χρειάζεται να γυρίσει το πλοίο για να διαχειριστεί το περιστατικό, αλλά το πλοίο αναγκάστηκε να γυρίσει από τη στιγμή που υπήρχαν οι πρώτες κατηγορίες και οι πρώτες επικοινωνίες με τις Αρχές, ανθρώπων που είπαν ότι είδαν μέλη του πληρώματος να τον σπρώχνουν στη θάλασσα. Εκείνη τη στιγμή και με εντολή εισαγγελέα το πλοίο γύρισε πίσω» είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

«Τα μέλη του πληρώματος είναι υποχρεωμένα κατά την αναχώρηση να βρίσκονται στον καταπέλτη, να εποπτεύουν τι αφήνει πίσω του το πλοίο και να επικοινωνούν με τη γέφυρα. Και αυτό είναι μία σοβαρή παραβίαση των κανόνων ασφαλείας» είπε ακόμη, καταλήγοντας: «Αυτή η εικόνα προσβάλει την ελληνική ναυτοσύνη».