Μαρία Θεοδωρίδου: Δεν υπάρχει ανάγκη για 3η δόση στον γενικό πληθυσμό

Στην εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος και στα νεότερα που αφορούν τις μελέτες για τα εμβόλια αναφέρθηκαν στην καθιερωμένη ενημέρωση της Δευτέρας ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Αρχικά, η Μαρία Θεοδωρίδου έκανε παραλληλισμό μεταξύ των πυρκαγιών και των πανδημιών: Εμφανίζονται -όπως είπε- αιφνιδίως, εξαπλώνονται γρήγορα, καταστρέφουν ανθρώπους και περιβάλλον και απειλούν τη δημόσια υγεία.

Στη συνέχεια υπενθύμισε ότι η σύσταση για τον εμβολιασμό των 12-15 ετών στοχεύει στην προστασία των παιδιών, στην επαναφορά των παιδιών στη διά ζώσης εκπαιδευτική δραστηριότητα και στην προστασία των ευάλωτων ατόμων του περιβάλλοντός τους.

Ιδιαίτερα σημαντικός, όπως τόνισε, είναι ο εμβολιασμός των παιδιών με αυξημένο κίνδυνο. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι οι συνήθεις των εμβολίων. Για όσους έχουν αμφιβολίες, καλύτερος σύμβουλος είναι ο παιδίατρος.

Μετά τις διακοπές, με τις συνήθεις ετοιμασίες για το σχολείο, πρέπει και ο εμβολιασμός να μπει στον προγραμματισμό.

Για το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης (ενισχυτικής) δόσης η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι οι μελέτες στη χώρα μας δείχνουν πως σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, το επίπεδο των αντισωμάτων μειώνεται σημαντικά μετά τους 6 μήνες. Ιδιαίτερα προβληματίζουν οι ανοσοκατεσταλμένοι, άνθρωποι μεγάλης ηλικίας και άτομα με αυξημένη έκθεση στον κορωνοϊό, όπως οι υγειονομικοί.