Μ. Σούκουλη στο Indicator.gr: Η μεταρρυθμιστική ατζέντα της Κυβέρνησης συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό

Την άποψη πως η μεταρρυθμιστική ατζέντα της Κυβέρνησης συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό σε όλα τα μέτωπα, εξέφρασε η αναπληρώτρια Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος και βουλευτής Κορινθίας της Νέας Δημοκρατίας Μαριλένα Σούκουλη – Βιλιάλη ερωτώμενη σχετικά με το νομοσχέδιο για τη Παιδεία, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Indicator.gr και τον Νίκο Κοσμόπουλο.

Παράλληλα, η κα Σούκουλη, αναφέρεται στο πεδίο της οικονομίας και της υγειονομικής κρίσης, τονίζοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι το τσουνάμι της πανδημίας να μην μετατραπεί σε τσουνάμι ανεργίας, εξαιτίας των δομικών χαρακτηριστικών της ελληνικής οικονομίας.

Τέλος, αναφερόμενη στις διερευνητικές επαφές με την γείτονα χώρα και την άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, η αναπληρώτρια Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με την γείτονα χώρα, πάντα με τον σεβασμό όπως τόνισε στο Διεθνές Δίκαιο και παράλληλα με την Τουρκία να πρέπει να επιδείξει με τις πράξεις της ό,τι επιθυμεί την εξομάλυνση των σχέσεών της τόσο με την Ελλάδα και την Κύπρο όσο και με την ΕΕ.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Η Ελλάδα αναμένει να λάβει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ τον Μάρτιο θα κατατεθεί το τελικό σχέδιο για την αξιοποίηση των χρημάτων στην Κομισιόν. Θα μπορούσατε να μας αναφέρετε τι μπορεί αυτό να περιλαμβάνει;

Όπως είναι ήδη γνωστό ή Ελλάδα έχει καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το δικό της Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Οι στρατηγικοί στόχοι αυτού του σχεδίου αφορούν κυρίαρχα στην μετάβαση σε ένα πράσινο και ψηφιακό παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης. Παράλληλα σχεδιάζουμε αλλαγές τόσο στην αγορά εργασίας, όπως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, μέσω ενός ανταποδοτικού συστήματος επικουρικών συντάξεων, όσο και στις επενδύσεις σε ανάπτυξη ψηφιακών και όχι μόνο δεξιοτήτων.

Τέλος, ένα κομμάτι των πόρων θα κατευθυνθούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας με την απλοποίηση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος, την αύξηση της παραγωγικότητας και του εξαγωγικού προσανατολισμού των επιχειρήσεων. Είμαστε έτοιμοι να απελευθερώσουμε τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο προς αυτή την στρατηγική κατεύθυνση.

Στο πεδίο της οικονομίας και σε συνδυασμό με το νέο lockdown, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν την κατακόρυφη αύξηση χρεών, που είναι ένα από τα βασικότερα προβλήματα. Ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο θέμα;

Βιώνουμε μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση, η οποία, διέκοψε βίαια τον παγκόσμιο οικονομικό κύκλο. Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, ώστε να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Βασικός μας στόχος ήταν το τσουνάμι της πανδημίας να μην μετατραπεί σε τσουνάμι ανεργίας, εξαιτίας των δομικών χαρακτηριστικών της ελληνικής οικονομίας. Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα σε όσους πλήττονται από την πανδημία σε κάθε φάση της εξέλιξής της.

Η πανδημία καλπάζει και η κοινωνία έχει κουραστεί ψυχολογικά. Θεωρείτε πως η μέχρι τώρα διαχείριση της από την κυβέρνηση έχει γίνει σωστά;

Αποτελεί γεγονός ότι η κόπωση στην ελληνική κοινωνία εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι τεράστια. Η κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας έθεσε την προστασία της Δημόσιας Υγείας σε απόλυτη προτεραιότητα ως είχε θεσμική υποχρέωση.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα έχουμε καταφέρει αρκετά καλύτερα από πολλές χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο. Παρ’ όλα αυτά ο κορωνοϊός είναι ακόμα εδώ και θα πρέπει όλοι μας να επιδείξουμε υπομονή, διότι η κατάσταση ναι μεν θα βελτιωθεί στο άμεσο μέλλον αλλά θα χρειαστεί ακόμα κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να επανέλθουμε στην πλήρη κανονικότητα της κοινωνικής και οικονομικής μας πραγματικότητας.

Στα εθνικά μας θέματα, αυτό το διάστημα έχουμε τις διερευνητικές επαφές με την γείτονα χώρα, ενώ θα πραγματοποιηθεί και η άτυπη πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό η οποία θα διεξαχθεί το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Τι έκβαση πιστεύετε πως θα έχουν οι παραπάνω διπλωματικές κινήσεις; Θεωρείτε ότι είναι ειλικρινείς οι προθέσεις της Άγκυρας για διάλογο;

Καταρχάς είναι θετικό να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία. Όμως η γείτονα χώρα θα πρέπει να επιδείξει με τις πράξεις της ότι επιθυμεί την εξομάλυνση των σχέσεών της τόσο με την Ελλάδα και την Κύπρο όσο και με την ΕΕ. Ο δρόμος αυτός περνάει από τον σεβασμό του Διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων των ΗΕ για το Κυπριακό. Επομένως οι προθέσεις της Τουρκίας θα κριθούν στο τραπέζι του διαλόγου. Οι δικές μας θέσεις έχουν οριστεί με σαφήνεια από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και δεν χωρούν καμίας παρερμηνείας.

Το νομοσχέδιο για την παιδεία έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις όχι μόνο από την αντιπολίτευση αλλά και από πανεπιστημιακούς που αναφέρουν πως τα Πανεπιστήμια χρειάζονται περισσότερη χρηματοδότηση και όχι αστυνόμευση. Τι απαντάτε στις παραπάνω θέσεις; Κατά την άποψή σας θεωρείτε ότι είναι σωστός ο χρόνος για να τεθεί στο τραπέζι μια τέτοια μεταρρυθμιστική ατζέντα;

Η μεταρρυθμιστική ατζέντα της Κυβέρνησης συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό σε όλα τα μέτωπα. Με συνέπεια υλοποιούμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα και αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε. Η επόμενη ημέρα της πανδημίας θα πρέπει να μας βρει έτοιμους να εκμεταλλευτούμε κάθε αναπτυξιακή ευκαιρία που θα μας δώσει ώθηση να ξεπεράσουμε αυτή την δύσκολη συγκυρία. Η παιδεία δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση αναφέρεται σε αλλαγές, οι οποίες, είναι σχεδόν αυτονόητες. Η προστασία της εκπαιδευτικής διαδικασίας από φαινόμενα παραβατικότητας κα ανομίας αποτελεί θεσμική μας υποχρέωση έναντι της νέας γενιάς. Τα πανεπιστήμια αποτελούν χώρο διακίνησης γνώσης και δημιουργίας.

Η αύξηση της χρηματοδότησης την οποία βεβαίως και επιδιώκουμε δεν αποτελεί από μόνη της πανάκεια για τα προβλήματα του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Χρειάζονται δομικές αλλαγές στη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος και αυτές είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε. Το νομοσχέδιο κινείται προς την σωστή κατεύθυνση και αυτό το συμμερίζεται η πλειοψηφία όχι μόνον των φοιτητών και των ακαδημαϊκών μας αλλά και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.