Μ. Σχοινάς: «Στο τέλος του πολέμου η Ουκρανία θα είναι υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε.»

«Εχουμε ήδη νικήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Εχει νικήσει η δημοκρατία και η ελευθερία και είμαστε στην πλευρά των νικητών» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς κατά τη συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών και πρόσθεσε: «Μία από τις τελικές διευθετήσεις αυτού του πολέμου είναι ότι η Ουκρανία θα αποκτήσει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας στην Ε.Ε. Θα γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας… Δεν είναι θέμα του ΝΑΤΟ, είναι θέμα δημοκρατίας έναντι του αυταρχισμού».

Έχοντας απέναντί του στο πάνελ τη συγγραφέα Βικτόρια Χίσλοπ, η οποία διαθέτει πλέον και ελληνικό διαβατήριο και είναι φανατική υποστηρίκτρια των ευρωπαϊκών αξιών, ο κ. Σχοινάς μίλησε για τις αξίες που συνθέτουν τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και αποτελούν ασπίδα σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Παράλληλα, επεσήμανε την επιτυχία, με την οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετώπισε συνεχείς κρίσεις όπως η πανδημία και τώρα ο πόλεμος, «διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες».

Δίνοντας τον τόνο της επικαιρότητας αλλά και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είπε ότι οι κρίσεις που αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν δεν συγκρίνονται με τις σημερινές. Αυτό που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι «επιστημονική φαντασία» είναι «χολιγουντιανό σενάριο». Κι όμως σήμερα η Ευρώπη είναι «πιο ισχυρή και πιο ανθεκτική» και αυτό αποδεικνύεται με τις κοινές αποφάσεις για τα εμβόλια, τα πιστοποιητικά, το Ταμείο Ανάκαμψης και τώρα με τα κονδύλια που δίνονται για την Ουκρανία. «Ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής δεν είναι σύνθημα είναι δουλειά, είναι αλήθεια» τόνισε ο κ. Σχοινάς.